Početna Aktuelno DAN EVROPE 2022. U NOVOM SADU

DAN EVROPE 2022. U NOVOM SADU

PODELI

Novi Sad je ove godine poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, zbog toga je Delegacija Evropske unije u Srbiji odlučila da Dan Evrope, 9. maj,  obeleži upravo u našem gradu.

Za ponedeljak, 9. maj je pripremljen bogat program na Trgu slobode u okviru Festivala Evrope, sa početkom od 17.00  do  21.30h.

Na Festivalu će se predstaviti zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Evropski pokret u Srbiji. Događaj će otvoriti ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Proslava Dana Evrope biće obležena koncertom „Bolji smo zajedno“ orkestra „Western Balkans Youth Orchestra“, koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i zapadnog Balkana, a na bini će im se pridružiti gosti: Ana Stanić, Kiki Lesendrić, Ivana Peters, Zoe Kida, Bilja Krstić, Frajle i Stevan B. Karanac. Uz klasičnu, filmsku, rok, pop i etno muziku dobra svirka nas očekuje u samom centru Novog Sada.

Organizatori su najavili pored muzičkog  programa i takmičenje u košarci 3 na 3 sa poznatim košarkaškim reprezentativcima, kao i nadmetanje u slobodnim bacanjima. Ko se bude pokazao u kvizu znanja o EU biće u prilici da osvoji vredne nagrade.

Takođe, na Trgu slobode će biti postavljen transfuziomobil Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, od 12h do 19h, te se stoga pozivaju svi građani koji žele i mogu da dobrovoljno daju krv i da tim primerom pokažemo brigu za sve one kojima je pomoć neophodna radi lečenja ili izlečenja.

Svi programi u okviru proslave Dana Evrope su besplatni, a organizuju se pod okriljem Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Zašto se obeležava 9. maj – Dan Evrope?

Evropska unija od 1985. godine obeležava 9.maj, kada je odlučeno na samitu lidera EU u Milanu, da se ovaj datum proglasi Danom Evrope. U pitanju je jedan od najvećih praznika EU.

Tog 9. maja 1950.  godine učinjen je prvi korak ka stvaranju onoga što mi sada poznajemo kao Evropsku Uniju.  Robert Šuman ( francuski ministar spoljnih poslova) je izložio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope, koji će ostati zapamćen kao „Šumanova deklaracija“. Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada više ne bi ponovio. Ovim činom došlo je do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče današnje Evropske Unije.

Na današnji dan se slavio mir i jedinstvo u Evropi, njene vrednosti i ono za šta se ona zalaže, što je u ovim izazovnim vremenima od presudnog značaja.

Pobeda – info