Početna Aktuelno Srećna srpska Nova godina!

Srećna srpska Nova godina!

PODELI

Građani širom Srbije dočekali su Novu 2021. godinu po julijanskom kalendaru.
Drugu godinu zaredom srpsku Novu godinu dočekujemo u epidemijskim uslovima. Proslave i koncerti na javnim mestima u mnogim gradovima su otkazani usled porasta broja zaraženih koronavirusom.

Iako je, uz obavezu poštovanja epidemijskih mera, doček organizovan u restoranima i hotelima širom Srbije, mnogi su i ove godine odlučili da Srpsku novu godinu, ili Mali Božić, dočekaju u svom domu, u krugu porodice i uz svečanu trpezu.
U većem broju gradova koncerti na otvorenom su otkazani zbog pogoršane epidemijske situacije. U restoranima i hotelima Srpska nova godina je dočekana u skladu sa postojećim merama i uz kovid potvrde.

U Novom Sadu je organizovana sadržajna proslava u okviru projekta “Doček 7530”, ali i povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture.

U Beogradu večeras nije bilo organizovanog dočeka Srpske nove godine, a reporter Tanjuga javlja da su ulice uglavnom prazne i da se praznična atmosfera skoro i ne oseća.

Na ulazu u restorane obavezno je pokazati kovid-sertifikate, a na stolovima su spremne maske i dezinfekciona sredstva.

Ugostitelji kažu da se gosti pridržavaju anti-kovid mera.
Bdenja i molebani u pravoslavnim crkvama

Tradicionalni svetlosni performans u organizaciji Srpske pravoslavne crkve kod Hrama Svetog Save izostao je i ove godine, ali ne i ponoćna liturgija i moleban za početak Pravoslavne nove godine.

Osim Srpske, novu godinu su dočekale i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora.

U crkvama se održavalo praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava, već se služi vruća rakija, kuvano vino i krofne.

U godinama pre korone, dočekivana je uz vatromet i brojne koncerte na trgovima širom zemlje, sa velikim brojem stranih turista.

 

Vatrometom sa Kule Beograd tačno u ponoć obeležen je početak Nove godine po Julijanskom kalendaru, kod nas poznatije kao srpska Nova godina.

Zbog epidemiološke situacije prvobitno najavljeni koncert Željka Joksimovića je odložen, pa je na ovoj lokaciji bilo manje ljjudi nego što je ranije planirano.

Ipak, poveliki broj šetača na promenadi, kao i na obliž njim mostovima posmatrao je vatromet koji je bio propraćen laserkom projekcijom.

Osim šetača i posmatrača s mostova vatromet je mogao da se vidi i s Novog Beograda, Kalemegdana, Banovog brda i iz drugih delova grada.

Bio je ovo drugi vatromet s Kule Beograd nakon onog 31. decembra.

Istovremeono s vatrometom na Kuli Beograd vatromet je upriličen i sa zgrade Narodne biblioteke kod Hrama Svetog Save.

 

 

 

Izvor: tanjug, rts, rtv

OSTAVITE ODGOVOR