Početna Aktuelno Deo Srbije pod snegom, kolaps na Zlatiboru, mećava u Novoj Varoši, Ivanjica...

Deo Srbije pod snegom, kolaps na Zlatiboru, mećava u Novoj Varoši, Ivanjica i Lučani bez struje

PODELI

Na jugozapadu Srbije pao je sneg, a Novu Varoš zahvatila je mećava.

Sneg je izazvao probleme u saobraćaju na Zlatiboru, gde je palo oko 20 centimetara snega.

Snežni pokrivač formiran je i na drugim planinama – Tari, Debelom brdu, Kadinjači, Staroj planini. Ekipe putara su na terenu.

Kiša, ali i slabe, a povremeno i umerene snežne padavina u pojedinim krajevima naše zemlje donele su u nižim predelima mestimično mokre kolovoze koji sa hladnim vremenom uglavnom stvaraju jaku poledicu i opasnost od proklizavanja vozila, saopštio je jutros AMS S.

Na putevima u jugozapadnim i zapadnim krajevima Srbije, a posebno na onim u planinskim predelima zbog intezivnih snežnih padavina došlo je formiranje snežnog pokrivača na svim putevima zbog toga se saobraćaj u ovim krajevima odvija otežano i usporeno uz obaveznu upotrebu zimskih guma dok je na pojedinim deonicama zbog snega kojeg mestimično ima i preko pet centimetara sigurnija vožnja sa upotrebom lanaca.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 5:45 časova, kamioni na Horgošu, na izlazu, čekaju 60, Horgošu 180, Kelebiji 180, Batrovcima 60, Šidu 240 minuta.

Na Zlatiboru i Zlataru, gde je pao sneg, došlo je problema u saobraćaju jer neki vozači nisu imali adekvatnu zimsku opremu.

Sneg koji je u ponedeljak tokom dana i večeri padao nekoliko sati bez prestanka, na te dve planine stvorio je snežni pokrivač od 30 centimetara, a snega je bilo i na kolovozu, izjavio je za Tanjug direktor “Puteva Užice” Leko Korićanac.

“Za kratko vreme napadalo je mnogo snega, ali to ne bi bio problem, da su učesnici u saobraćaju imali adekvatnu zimsku opremu, pre svega pneumatike”, rekao je Korićanac.

On je dodao da je u večernjim satima na Zlatiboru došlo do poprečivanja šlepera iz Crne Gore, koji je imao letnje gume i koji je izazvao zastoj u saobraćaju koji je trajao sve do 23 sata, a morala je i policija da interveniše.

Prema njegovim rečima, saobraćaj na ovoj deonici je posle 23 sata regulisan, putevi prvog reda su očišćeni i prohodni, a u toku je čišćenje puteva drugog reda.

“Imamo dovoljne količine soli i rizle kao i potrebnih mašina, ali apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, jer to izaziva najveće probleme na terenu”, zaključio je Korićanac.

Sneg je u opštinama Ivanjica i Lučani izazvao probleme u snabdevanju električnom energijom.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović izjavio je da je bilo sedam kvarova na niskonaponskoj mreži i da su pojedina domaćinstva trenutno bez električne energije, ali da se taj problem rešava, prenosi Glas zapadne Srbije.

Mitrović je naveo da su svi putevi prohodni i da se saobraćaj odvija normalno, kao i da snega ima oko 15 centimetara u prigradskom području.

U opštini Lučani visina prvog snežnog pokrivača je oko 10 centimetara. Svi putevi su prohodni, ali je sneg prouzrokovao velike probleme u snabdevanju električnom energijom.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović izjavio je da struju trenutno nemaju meštani sela Vučkovica, Glog, Donji i Gornji Dubac, Kaona i deo Milatovića.

“Oko 300 domaćinstva ostalo je bez električne energije usled kvara na dalekovodima. Ekipe su na terenu i struja bi trebalo da stigne do 12 časova”, rekao je Dolović.

Izvor: tanjug, rtv

OSTAVITE ODGOVOR