Početna Aktuelno Broj zaraženih u padu, ali je pitanje dana kada će omikron soj...

Broj zaraženih u padu, ali je pitanje dana kada će omikron soj stići u Srbiju

PODELI

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 6.797.349 uzoraka, a registrovane su 1.252.573 osobe zaražene koronavirusom. Zabeleženo je 11.637 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.
Prema poslednjem preseku,u Srbiji je od kovida 19 preminulo 49 osoba, a testirana su 14.444 uzorka od kojih je 2.180 bilo pozitivno.
Brojevi novozaraženih niži su nego pre sedam dana. Međutim, zbog pojave novog omikron soja koronavirusa, koji je registrovan u Evropi, Krizni štab će zasedati u sredu.

S daljim padom broja novozaraženih stekli su se uslovi da posle više od dva meseca iKliničko-bolnički centar Zvezdara izađe iz crvene zone.Nekovid pacijente ponovo očekuje od sledeće sedmice.

Prve slučajeve zaraze novim sojem koronavirusa zabeležile su i Španija i Švedska. U oba slučaja reč je o putnicima koji su stigli iz Južne Afrike.

Pitanje je dana kada će novi soj virusa – omikron stići i u Srbiju, upozorio je zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković i napomenuo da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljno shvatiti novonastalu situaciju.

Virusološkinja Nada Kuljić Kapuljica objasnila je, gostujući u Beogradskoj hronici, danovinska vest nije naučna vest, ističući da je potrebno vreme da bi se naučna istina o novom soju virusa dokazala.

 

 

 

Izvor:

OSTAVITE ODGOVOR