Početna Aktuelno Ana Brnabić: Fon Kramon ima dvostruke standarde za Beograd i Prištinu

Ana Brnabić: Fon Kramon ima dvostruke standarde za Beograd i Prištinu

PODELI

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon ima dvostruke standarde kada je reč o vladavini prava u slučaju Beograda i Prištine.

Ana Brnabić je, na svom Tviter nalogu, navela da kada, suprotno Briselskom sporazumu, specijalne jedinice ROSU upadnu na sever AP Kosova i Metohije, pucaju na građane srpske nacionalnosti koji mirno protestuju i rane Srećka Sofronijevića – to je za Fon Kramon, kako je rekla, “vladavina prava i reakcija Prištine za puno poštovanje”. Ona je to uporedila sa situacijom kada, kada je istakla, stotinak građana bez prijave skupa zatvori međunarodni putni pravac i zabrani kretanje građana širom Srbije, a država odluči da ne primenjuje silu – izvestiteljka EP je “šokirana reakcijom vlasti” i ocenjuje da su “kontramere države bile izuzetno tvrde i nisu bile adekvatne”.

Premijerka je ocenila da je ono što Fon Kramon poručuje “tužno i licemerno”.

“Da li treba da pucamo na ljude da bi iskazali puno poštovanje, kao u slučaju Prištine? Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo? Da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde?”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Premijerka je reagovala na jučerašnju izjavu Fon Kramonove, koja je poručila da je “šokirana” reakcijom vlasti Srbije na proteste proteklih dana, i da će, kako je rekla, kada Zeleni preuzmu ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj, doći do promene stava prema zvaničnom Beogradu.

Fon Kramonova, takođe, tvrdi da će njena stranka imati pristup koji će, kako je rekla, biti “više zasnovan na vladavini prava” i “kritičniji prema dešavanjima na terenu i rezultatima sprovođenja reformi”.

 

 

 

Izvor: tanju, rts

OSTAVITE ODGOVOR