Početna Aktuelno SZO: Omikron predstavlja veoma visok globalni rizik

SZO: Omikron predstavlja veoma visok globalni rizik

PODELI

Omikron soj će se verovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući “veoma visok” globalni rizik tamo gde bi porast slučajeva kovida-19 mogao da ima “teške posledice” u nekim oblastima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Ta Agencija Ujedinjenih nacija je u tehničkom savetu za 194 države članice, apelovala na njih da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa, prenosi agencija Rojters.

“Omikron ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije”, saopštila je SZO.

“Ukupan globalni rizik vezan za omikron, novu varijantu od zabrinutosti, ocenjuje se kao veoma visok”, dodaje SZO.

Dalje se navodi da su potrebna dalja istraživanja da bi se bolje razumeo potencijal omikrona da izbegne zaštitu imuniteta koja je posledica vakcina i prethodnih infekcija, kao i da se u narednim nedeljama očekuje još više podataka o ovom soju.

Načelni konsenzus o sporazumu o pandemijama

Države članice Svetske zdravstvene organizacije postigle su u načelu konsenzus za pregovore o budućem sporazumu o sprečavanju pandemija, prevazišavši jaz između dve strane koje su predvodile EU i SAD, saopštile su diplomate.

Kako su naveli, nacrt rezolucije mogao bi da bude usvojen u ponedeljak, kada će biti predstavljen ministrima zdravlja na posebnoj trodnevnoj skupštini SZO.

Globalnim sporazumom o jačanju prevencije i odgovora na pandemiju, za koji se očekuje da će biti spreman u maju 2024, pokrila bi se pitanja kao što su deljenje podataka i sekvenci genoma virusa koji se pojavljuju i svih potencijalnih vakcina i lekova dobijenih iz istraživanja.

Diplomatski napredak postignut je u vreme kada je međunarodna zajednica sve zabrinutija zbog novog soja korona virusa omikron, koji je otkriven ranije ovog meseca u Južnoafričkog Republici i koji se u međuvremenu proširio na druge zemlje u svetu, ukazuje Rojters.

Velika Britanija, zajedno sa EU i oko 70 zemalja, zalagala se za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

SAD su, uz podršku država uključujući Brazil i Indiju, odbijale obavezujući sporazum, navele su diplomate prošle nedelje.

 

 

 

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR