Početna Aktuelno Nova kolumna Tome Lovrekovića: POD LUPOM!

Nova kolumna Tome Lovrekovića: POD LUPOM!

PODELI

Mnogi su pomislili da se Vučić onomad teatralno nije radovao pobedi nad šiptarskim ekstremistima, Kurtijem i ROSU manekenima.

Da je to prosto, deo neke jeftine dramaturgije, po pravilu zaboravljajući da Vučić ipak vidi duže i dalje i da voli gledati analitičnije nego bilo ko drugi. Zato i nije puki predsednik, nego državnik.

Svesni da ne mogu da zaustave ekonomski, vojni, društveni progres Srbije, ali i da ne mogu da uzdrmaju čvrstu narodnu volju, strane arhitekte zla odlučile su da Kosovo ponovo bude najskuplja srpska reč u negativnom kontekstu i da pokrajinu koriste kao omču oko Vučićevog vrata.

Metaforički, a možda i bukvalno.

Svestan je Vučić da je afera sa tablicama nastala daleko van Kurtijeve glave i da je bila samo probni balon: da se vidi njegova snaga, a videla se i njegova hrabrost, a videla se.
Ono što je pobeda, međutim, može biti uvod u poraze i ono što je trijumf može biti zamka.

Gotovo je izvesno da će zakulisane igre oko Kosova i pritisci, još jači i još kvarniji, krenuti tu negde oko izbora. Tačnije, precizno tempirano, pre njih.

Pošto je takođe izvesno da će Vučić oduvati rivale na izborima, onda će ono biti način da se oslabi za sada, a posle još pritegne i konačno, po volji onih koji Srbiji ne žele dobro, skine sa vlasti.

Verujemo, međutim, da Vučić to vidi i zna bolje od nas i da je dovoljno mudar, ali i da je njima jasno da se vuk nikada nije zaglavio u mišolovci.

Ako su na Kosovu počela naša stradanja, možda je simbolika da se tamo i završe. Mimo volje velikih. I da se priča preokrene. Predsednik nam je pokazao da je to moguće.

 

 

 

T. Lovrekovića

OSTAVITE ODGOVOR