Početna Aktuelno Ana Brnabić: BRZI OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE U OVOJ GODINI

Ana Brnabić: BRZI OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE U OVOJ GODINI

PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na onlajn panelu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da se srpska ekonomija ove godine veoma brzo oporavlja od posledica krize izazvane koronavirusom.

Brnabić je na panelu “Izgradnja bolje i ravnopravnije budućnosti: Glasovi regiona EBRD”, posvećenom posledicama pandemije, istakla da će rast BDP-a Srbije u 2021. biti najmanje šest odsto.

Brnabić je navela podatak da je naša zemlja u prvom kvartalu 2021. godine zabeležila rast BDP-a od 1,7 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi.

Brnabić je podsetila na to da je na čelu Vlade od 2017. godine, kao i da je 2016. godine, kada je bila ministarka državne uprave, započeta transformacija srpske ekonomije – od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim poslovima i investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju.

To nam je veoma pomoglo kada je nastupila pomenuta zdravstvena kriza, pošto je naša ekonomija postala dosta stabilnija i otpornija, objasnila je Brnabić, istakavši da je Srbija bila pogođena krizom, ali ne tako kao većina zemalja Evropske unije.

Brnabić je ukazala na to da je srpska ekonomija pokazala veliku otpornost i kada je reč o sektoru usluga i IT-a, napomenuvši da je država odreagovala veoma efikasno na izazove tokom kovid krize, sa do sada ukupno tri paketa pomoći privredi i građanima, vrednih približno osam milijardi evra, što je više od 17 odsto našeg BDP-a.

Brnabić je naglasila da je to podrazumevalo podršku ne samo malim i srednjim, već i velikim preduzećima, kao i direktnu finansijsku pomoć građanima.

Brnabić je istakla da je u 2020. godini BDP Srbije pao samo 0,9 odsto, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi.

To nam je dosta pomoglo da imamo brzi oporavak u prvom kvartalu ove godine i nadamo se da ćemo 2021. godine imati rast BDP-a od najmanje šest odsto, navela je Brnabić, poručivši da borba sa COVID-19 i dalje traje i da niko još uvek ne može da proglasi pobedu.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR