Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: ZA SRBIJU NABAVKA VAKCINA BILA JE PITANjE SPAŠAVANjA ŽIVOTA

Aleksandar Vučić: ZA SRBIJU NABAVKA VAKCINA BILA JE PITANjE SPAŠAVANjA ŽIVOTA

PODELI

Za Srbiju nabavka vakcina nije bila geopolitičko pitanje, već pitanje spašavanja života, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Cable News Network (CNN)”.

Vučić je, govoreći o uspehu procesa vakcinacije u Srbiji, rekao da je prvi faktor što je zemlja investirala u digitalizaciju.

“Na Sajmu, gde se nalazi najveći centar za vakcinaciju, može se videti kako je to dobro organizovani i kako je naš softver među najboljima u svetu”, rekao je Vučić i dodao da je ponosan na ljude koji su to uradili.

Istakao je da je drugi faktor uspeha što je Srbija pokušala i uspela da dobije vakcine sa raznih strana sveta.

“Možete u Srbiji dobiti američke vakcine, evropske, ali i ruske i kineske. Možete da birate”, poručio je Vučić i voditelja “CNN” pozvao da ako želi da se vakciniše to može da uradi u Srbiji.

Vučić je rekao da je Srbija pokušala da dobije što više vakcina, koje je domaća agencija morala da odobri, nakon čega je počela proces vakcinacije, na koji je ponosan.

“To je dobro ne samo za Srbiju već i ceo region. Građani su počeli da dolaze u Srbiju ne samo sa Zapadnog Balkana, već i šireg regiona”, obajsnio je Vučić.

Vučić je konstatovao da svako treba da ima mogućnost da dobije vakcinu i bude bezbedan, i da u tom smislu nije moguće odvojiti Srbiju od ostalih u regionu.

“Mislim da je najvažnije pitanje da li možemo da spasimo živote”, rekao je Vučić dodajući da mu je jednako bitno da se pomogne građanima u Sarajevu ili Podgorici, kao što mu je važno da pomaže građanima u Srbiji.

“To je region i komšije smo. To je fer i pokazuje da smo svi u regionu okrenuti ka budućnosti. Ne želimo da se vraćamo u prošlost, niti da razgovaramo o pitanjima koja nas dele. Ako možemo nešto zajedno to je dobro”, poručio je Vučić.

Ukazao je da kriza nije mnogo pogodila srpsku ekonomiju, podsećajući da je prošle godine naša zemlja imala negativan rast od svega minus 0,9 odsto, čime je bila prva ili druga u Evropi.

“To nam je omogućilo da se fokusiramo na zdravstveni sistem, da ga poboljšamo, i dobijemo što više vakcina”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da u aprilu očekuje pola miliona vakcina kompanije Fajzer, kao i milion doza Sinofarma, više stotina hiljada doza iz Rusije.

“Time ćemo biti u mogućnosti da imamo stalno dovoljno vakcina za naše građane”, rekao je Vučić.

Kada je reč o EU, Vučić je podsetio da će Srbija iz Kovaks sistema dobiti 60.000 vakcina za par dana.

“Oni su naši partneri, a mi smo na putu EU. Pomogli su nam tokom poplava. Znamo da nije bilo lako dobiti vakcine i da je nama to bilo lakše, jer smo imali otvorena vrata sa svih strana”, objasnio je Vučić.

Objasnio je da je Srbija prve ugovore ostvarila sa Fajzerom, pa sa Sinofarmom, onda sa AstraZeneka i potom sa Sputnjikom.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR