Početna Aktuelno Nikola Selaković: EKONOMSKA SARADNjA ZASNOVANA NA RAZVIJENOJ TRGOVINSKOJ RAZMENI

Nikola Selaković: EKONOMSKA SARADNjA ZASNOVANA NA RAZVIJENOJ TRGOVINSKOJ RAZMENI

PODELI

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček, pozdravili su danas održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije virusa korona, ističući da saradnja dve zemlje dobra sa prostorom za napredak.

Selaković je govoreći na otvaranju privrednog foruma koji su organizovale privredne komore Srbije i Češke, rekao da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

Prema njegovim rečima, ukupna robna razmena u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto“, rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je Češka bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Češki privrednici koji su već investirali u Srbiji naši su najbolji ambasadori, rekao je Selaković i dodao da je prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju, podsetio je Selaković, od 2010. godine zaključno sa tri kvartala 2020. iznosile 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

“U tri kvartala 2020. godine priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto“, rekao je Selaković i dodao da je prema podacima Češke ta zemlja postala četvrti najveći investitor u Srbiji.

Neke od čeških investicija su PPF Group koja je preuzela kompaniju Telenor, „Matoni 1873“ najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom „PepsiCo INC“ kupila kompaniju Knjaz Miloš.

Selaković je pozdravio interesovanje kompanije Avala studios i Sebre Holding koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Selaković je rekao da se prostor za veće prisustvo čeških investitora vidi i u oblasti banjskog turizma.

Selaković je istakao kao jednu od najznačajnijih tema današnjeg skupa izvoz srpskih vina u Češku, za koje kaže da su izvanrednog kvaliteta, i saradnju na polju vinske industrije.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR