Početna Aktuelno Predsednik Aleksandar Vučić: DOLAZAK KINESKE VAKCINE IZRAZ VELIKOG PRIJATELjSTVA

Predsednik Aleksandar Vučić: DOLAZAK KINESKE VAKCINE IZRAZ VELIKOG PRIJATELjSTVA

PODELI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je dolazak kineske vakcine dokaz velikog prijateljstva Srbije i Kine i najavio da će se on vakcinisati upravo tom vakcinom.

Vučić je rekao, da je došao na aerodrom da iskaže poštovanje i kaže sve najbolje o pravom prijateljstvu koje negujemo sa Kinom, veoma dugo.

Vučić dodaje, dobili smo vakcine, na čemu je posebno zahvalan predsedniku Kine Si Đipingu.

Vučić je iskazao je posebnu zahvalnost i ambasadorki Kine u Beogradu Čen Bo, koja je, prema njegovim rečima, uložila velike napore u ovaj važan poduhvat.

“Nadali smo se vakcinama iz Kine, ali nije bilo lako to i očekivati. Kao običan čovek i predsednik Srbije uveren sam u kvalitet kineske vakcine, o čemu će odlučiti naša nadležna agencija” rekao je Vučić.

“Imao sam nedavno jednu drugu infekciju, ne koronu, pa mislim da ću za desetak dana dobiti ovu vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan kao predsednik Srbije što nam je pošlo za rukom da se dobije milion doza vakcina iz Kine, koje će spasiti mnogo života.

Podsetio je da u Srbiji imamo vakcine Biontek- Fajzer, “Sputnik V” i sada kinesku vakcinu iz Pekinga.

Vučić je ukazao da je premijerka Ana Brnabić primila Fajzerovu vakcinu, predsednik Skupštine Ivica Dačić rusku, a da će on najverovatnije primiti kinesku.

“Onda ćemo dobiti “Astra Zeneka” vakcinu. To pokazuje sposobnost srpskog političkog liderstva. Dokaz je da ne strahujemo da pokazujemo veliko prijateljstvo sa Kinom, koje ne krijem nigde, već se time ponosim i uložiću još napora da ga dalje izgrađujemo”, rekao je Vučić.

Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje

Vučić je zatražio od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje.

Vučić je rekao da je zamolio vladu da to učini, a na inicijativu Udruženja novinara Srbije.

Do srede 1,4 miliona vakcina,vakcinisaćemo pola miliona ljudi

Do srede ćemo imati ukupno 1,4 miliona doza vakcine, a kineskom će biti vakcinisano pola miliona građana Srbije, rekao je Vučić.

Vučić izjavio da je danas, kada je u Srbiju stiglo milion kineskih vakcina protiv korona virusa, veliki i važan dan u borbi protiv kovida 19, jer će se njima vakcinisati 500.000 ljudi, što je veliki obrt u toj borbi i korak napred.

Vučić je posebno zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu i kinesko rukovodstvu, na korektnosti i prijateljstvu, jer nije bilo lako poslati čak milion vakcina.

Vučić je najavio da će u ponedeljak u Srbiju stići i još 19.500 doza “Fajzerove” vakcine, u utorak još 250.000 doza “Sputnik V”.

“Imaćemo preko 1,4 miliona doza do srede u zemlji. Po tome možete da vidite koliko smo uspešni. Borili smo se, ništa nismo prepustili slučaju”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da bi država preko Kovaksa trebalo da dobije 460.000 doza “Astra Zeneka”, ali da se još ne zna kada, a da je namera da se nabavi i “Modernina” vakcina.

“Imaćemo pet ili šest vakcina različitih proizvođača”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je obaveza države da spašava živote građana.

“Vakcine su važne za zdravlje, ali i za ekonomiju. Moramo da gledamo da se što pre vratimo u normalan život”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ga brine novi soj virusa, jer sve što se zbiva u zapadnoj Evropi, dođe kasnije i kod nas, pa je zato zamolio ministra zdravlja da se vakcinacija ubrza.

Veliki posao s vakcinama smo uradili,pogledajte region

Uradili smo veliki i dobar posao po pitanju nabavke vakcina, rekao je Vučić i pozvao se na podatke iz drugih zemalja regiona, u kojima nema vakcine ili je reč o tri, četiri hiljade doza.

Vučić je rekao da građani sigurno neće da imaju predsednika koga svi hvale, ali koji nije doneo zemlji i građanima nijednu vakcinu.

Njegov posao je, da spasava živote ljudi, da brine o narodu, a ne da brine da se o njemu pišu lepi tekstovi, a uveren je da narod vidi ko se za njega bori.

“Kada pogledate, u regionu niko nema vakcinu, ili će dobiti po 3. 000 ili 4. 000 doza. Veliki posao smo uradili”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom u borbi protiv Kovid19, kao i da očekuje nove količine vakcina iz Kine.

“Čekam da prođu tri dana da kažem kako sve dobro ide i pozovem ambasadorku Kine Čen Bo. I opet ću da pišem pismo”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da njemu nije teško da zove ambasadorku ili piše predsedniku Kine Si Đipingu.

Ja, za razliku od nekih koji se kriju, ne krijem da kažem da imamo iskrene prijateljske odnose sa Kinom. Može da me kritikuje ko koliko hoće, naglasio je Vučić.

Naša saradnja sa Kinom dinamično raste u svim oblastima i što se Srbije tiče biće i u buduće, a verujem da će to tako biti od strane Kine, zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug/TV Pink

OSTAVITE ODGOVOR