Početna Aktuelno Pravoslavni vernici danas slave praznik Svetog Vasilija Velikog i obeležavaju praznik Obrezanja...

Pravoslavni vernici danas slave praznik Svetog Vasilija Velikog i obeležavaju praznik Obrezanja Gospoda Isusa Hrista – Mali Božić

PODELI

Danas, 14. januara naša sveta Crkva slavi praznik Obrezanje Gospodnje i praznik posvećen jednom od trojice velikih otaca Crkve Sv. Vasiliju Velikom.  Ova dva praznika se uvek proslavljaju zajedno i u našem narodu su prihvaćeni kao početak Nove godine ( po Julijanskom kalendaru).

Prema Mojsijevom zakonu, obrezivanje muške dece u staro vreme kod Jevreja vršeno je osmi dan po rođenju. Čin obrezanja predstavljao je potvrdu i vidljivi znak zaveta sa Bogom. Uz sam čin obrezanja kao telesni čin, postojao je i čin davanja imena detetu, kao duhovni čin. Jevrejin koji nije bio obrezan smatrao se nečistim, neosvećenim i nije mogao biti primljen kao član jevrejskog naroda. Hristos, koji nije došao na svet da poništi zakon, već da ga ispuni, kao što je i sam jednom rekao, poštovao je zakon obrezivanja, te je zato osmog dana obrezan ( 1. januara po julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru). Pravedni Josif i Bogorodica mu dadoše ime Isus, kao što im je Anđeo zapovedio pre njegovog rođenja. Po tumačenju crkve obrezanje pokazuje da je primio na sebe istinsko ljudsko telo, a ne prividno, kako su kasnije o Isusu učili jeretici.

Srbi ovaj praznik nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na današnji dan ponavljaju neki obredi i radnje svojstveni praznovanju Hristovog rođenja. Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban obredni hleb „vasilica“, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeva, pasulja, bobice drena – za zdravlje, i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

Danas se kod Srba kao krsna slava obeležava i Sveti Vasilije veliki, 14. januara po novom / 1. januara po starom kalendaru.

Sveti Vasilije Veliki, arhiepiskop kesarijski, rođen je u vreme cara Konstantina. Još dok je bio nekršten školovao se u Atini i bio je vrlo obrazovan jer je petnaest godina učio filosofiju, retoriku, astrologiju i ostale nauke. Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan – kasnije car odstupnik. U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu, zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom.

Postavši čvrsti pobornik pravoslavlja, luča moralne čistote i verske revnosti, ovaj umni bogoslov se s pravom naziva Veliki. Živeo je svega pedeset godina ali je bio čvrst stub crkve i njen postojani strojitelj. Deset godina je služio kao episkop Kesarije kapadokijske i nazivan je pčelom crkve Hristove.

Sveti Vasilije Veliki izgradio je mnoge škole, narodne kuhinje, bolnice i sastavio monaška pravila.

Sačuvana su mnogobrojna dela ovog svetog oca Crkve  – bogoslovska, kanonska, apologetska kao i služba nazvana po njegovom imenu. Ova služba se služi deset puta u godini i to od 14. januara ( 1. januara po julijanskom kalendaru), uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta, osim Cvetne, na Veliki četvrtak i na Veliku subotu.

Sveti Vasilije mirno se upokojio i preselio u carstvo Hristovo 14. januara/ 1 januara 379. godine.

Portal POBEDA – INFO želi Vam srećan praznik Obrezanja Gospoda Isusa Hrista – Mali Božić, a svima koji slave i nose ime Svetog Vasilija Velikog želimo srećnu slavu na mnogaja ljeta.

OSTAVITE ODGOVOR