Početna Aktuelno PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA DIREKTOROM STALNOG SEKRETARIJATA TRANSPORTNE ZAJEDNICE

PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO SA DIREKTOROM STALNOG SEKRETARIJATA TRANSPORTNE ZAJEDNICE

PODELI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, sa kojim je razgovarao o razvoju regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, koje bi donelo brojne prednosti za građane i kompanije.

Direktor Zakonjšek je predstavio prioritete rada Transportne zajednice, čiji Stalni sekretarijat ima sedište u Beogradu, a koji se odnose na povezivanje saobraćajne infrastrukture u transevropsku mrežu, bezbednost saobraćaja, primenu evropskog zakonodavstva i standarda u oblasti saobraćaja, koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološko unapređenje, brži protok robe na granicama uspostavljanjem zajedničke kontrole, kao i oživljavanje železničkog i plovnog transporta.

Vučić je zamolio direktora Zakonjšeka da pomogne u uspostavljanju Zelenih koridora na granicama Zapadnog Balkana i Evropske unije, odnosno uklanjanju barijera radi bržeg protoka robe, po ugledu na Zelene koridore koji su uspostavljeni između partnera na Zapadnom Balkanu u vanrednim okolnostima pandemije Kovid-19.

Vučić je naglasio da je za Srbiju važno da se ova inicijativa primeni, pre svega, na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, gde su višečasovna zadržavanja najduža.

Vučić je izdvojio projekte koji bi bili prioritetni i zamolio za ubrzanje procedura za realizaciju auto-puta Niš – Priština.

Ugovor o osnivanju Transportne zajednice potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Trstu 2017. godine.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR