Početna Aktuelno Heroine Prvog svetskog rata: PLAMEN SA DURMITORA U LIKU UČITELJICE, ISTAKNUTE HEROINE...

Heroine Prvog svetskog rata: PLAMEN SA DURMITORA U LIKU UČITELJICE, ISTAKNUTE HEROINE TOPLIČKOG USTANKA – JELENE ŠAULIĆ BOJOVIĆ

PODELI

„Smatrala sam da činim jednu svetu i plemenitu dužnost. A vazda sam želela da umrem samo kao dostojna Srpkinja. Pa i pod neprijateljskim bajonetima, toj bih se smrti nasmijala i bez usprega i straha na susret izašla.“ – odlomak iz dnevnika ratnih dešavanja Jelena Šaulić Bojović.

Jelena Šaulić rođena je pod Durmitorom u selu Junča, 1896. u svešteničkoj porodici, od oca Perka i majke Stane. Njen otac, sveštenik Perko imao je petoro dece. Prve godine života provela je u rodnoj Crnoj Gori, ali usled političkih prilika, zbog neslaganja porodice Šaulić sa knjazom Nikolom, sele se u Medveđu, selo Gajtan. Pop Perko izgradio je crkvu i posvetio se propovedanju vere među srpskim življem. Jelena je važila za bistru i nadasve talentovanu devojčicu, te je pre roka, van svoje generacije završila učiteljsku školu i počela da piše stranice svog učiteljskog poziva boraveći u Prizrenu.

Počeo je Veliki rat. Bugarski okupatori vršili su nasilnu bugarizaciju srpskog življa, u južnim delovima Srbije. Dušmani su se okomili na sveštena lica i lišavali ih života u surovoj ratnoj odmazdi. U pravoslavnim hramovima skidane su ikone i zamenjene motivima duhovnosti bugarskog naroda. Srpska deca su se pod prisilom u školama izjašnjavala kao deo bugarske nacionalnosti i u tim prilikama gde je okupator oduzeo život i dostojanstvo popadiji Stani, majci Jelene Šaulić, ona se sa ocem Perkom prihvatila puške.

Porodica Šaulic se pridružila četi narodnih oslobodilaca na Radan planini, koji su iskazali pobunu protiv neprijatelja izbijanjem Topličkog ustanka 1917. godine. Mlada, ali nadasve hrabra naučila je da rukuje puškom i sa ocem koji je bio u poodmaklim godinama, stala na branik otadžbine.

Njena neustrašivost i neizmerna hrabrost borca Gajtanskog odreda, ulivali su veru narodu Jablaničkog i Topličkog okruga, da je moguć otpor, a vešto rukovanje oružjem, gde se istakla kao bombaš, strašilo je neprijateljske redove i zadavalo bolne udarce.

Nakon krvavih mesec dana, gde je svaki dan trajao kao godina, Toplički ustanak je slomljen.

Junakinja naše priče, nakoh kraha, zajedno sa ustanicima i ocem Perkom povlači se ka Crnoj Gori, gde se priklučuje četi vojvode Boška Bojovića. Po šumama i gorama uspavanog diva Durmitora, vojevalo se za slobodu protiv austrougarskog okupatora.

U istorijskim analima ostao je kao važan događaj, pečat njene hrabrosti, sukob žandarma i komita 1918. godine na Vrelima, gde se istakla zarobivši ozloglašenog  narednika, ratnog zločinca iz Bosne, Osmana Jogunicu. Osuđen je na smrt, a presudu je izvršila  lično Jelena, streljanjem.

Veliki rat se završio 1918. godine, a Jelena je izašla kao heroj, a ratne godine su joj donele i životnog saputnika u liku saborca, vojvode Boška Bojovića. Zasnovala je porodicu u Pljevljima gde je i radila kao učiteljica.

Iz ratnih godina ostala je uzrečica –  lepa kao Jelena, ali kako su tu lepotu kao vetrovi sa Durmitora, bolest i preranu smrt donele tri godine vojevanja. Ispostavilo se da nije imala vremena da doživi mir i prodičnu sreću, pošto je marta 1921. otišla na večni počinak.

Žitelji Pljevala oplakali su svoju učiteljicu, a đaci u koloni sa junacima, vojskovođama i oficirima upriličili su njeno upokojenje, odajući poslednju počast neustaršivoj heroini, koja je posmrtno odlikovana Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Spomen obeležje koje priča priču budućim naraštajima gotovo da i nema, sve do 2005. godine, kada je  podignuto u Pljevljima od strane udruženja ratnih boraca. No, o velikim ljudima svedoče njihova dela,a ne samo spomenici. Važno je ono što je ostalo u srcima meštana i naroda i pronosi se kroz vekove. Stoga se mi sećamo plamena sa Durmitora, hrabrog borca, nosioca duha otpora, lepe Jelene Šaulić Bojović i odajemo joj poštu ovim redovima.

POBEDA-info

OSTAVITE ODGOVOR