Početna Aktuelno Dan oslobođenja Beograda

Dan oslobođenja Beograda

PODELI

U Beogradu će danas polaganjem venaca biti obeležen Dan oslobođenja glavnog grada u Drugom svetskom ratu.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa Dani slobode 2020, predstavnici Grada Beograda odaće poŠtu poginulima i položiti vence u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. godine na Novom groblju i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Odavanju državnih i vojnih počasti i polaganju venaca u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu kod spomenika Crvenoarmejcu i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali prisustvovaĆe i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Nakon viŠednevnih teŠkih borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Ta operacija, kao deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, nadovezivala se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji, a nastavljena je proterivanjem neprijatelja kroz Srem.

Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanele su u toj operaciji težak poraz nacističkom okupatoru, oslobodile Beograd i veliki deo Srbije.

Beogradskom operacijom okončana je i 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.
Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Izvor: tanjug, rtv

OSTAVITE ODGOVOR