Početna Aktuelno Danas počinje jesen

Danas počinje jesen

PODELI

Jesen za nekog jedno od najlepših godišnjih doba, počinje danas, 22. septembra u 15.30, po srednjoevropskom vremenu. U trenutku kada Sunce u svom prividnom kretanju preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu smatra se kao početak jeseni. Tog dana sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu, obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica, a  stanovnici južne Zemljine polulopte dočekaće proleće.

Ovo kratko i prelazno godišnje doba ove godine trajaće do 21. decembra 2020. kada nastupa zima.

Po prognozama meteorologa pred nama je suvlja i malo toplija jesen od proseka, što nam govori da ćemo imati Miholjsko leto. U narodu naziv Miholjsko leto predstavlja meterološki fenomen koji se odnosi na povratak toplog perioda, na radost svih nas.

Prvu nedelju jesenje idile obeležiće talas toplog vremena, sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine.  Iako se priroda po pravilu priprema za počinak, jesen ume da bude prijatna i koloritno prošarana zlatnim, žutim i bakarnim bojama.

Kako je u naslovu navedeno, najdraže jesenje sunce ispunilo je domove pripremom zimnice, radovima u ataru, početkom berbe grožđa i točenjem slatkog vina.

Ova jesen će u svakom slučaju biti drugačija od prethodnih, imajući u vidu višemesečnu borbu sa virusom COVID – 19 na svetskom nivou, gde Svetska zdravstvena organizacija predviđa borbu sa nevidljivim neprijateljem , a od nas samih zavisi kako ćemo prebroditi postojeću zdravstvenu krizu.

Ostanite zdravi, budite odgovorni prema sebi i drugima i uživajte u čarima najlepšeg osmeha u godini koji nosi jesen.

OSTAVITE ODGOVOR