Početna Aktuelno Ana Brnabić: SRBIJA ŽELI DA SE POZICIONIRA KAO REGIONALNI LIDER

Ana Brnabić: SRBIJA ŽELI DA SE POZICIONIRA KAO REGIONALNI LIDER

PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, otvorila je danas u Beogradu Treću nedelju inovacija i ocenila da ulaganja u tu oblast pospešuju veći ekonomski rast i kvalitetniji život građana, a doprinose i jednom od ciljeva Vlade ka kreiranju privrede zasnovane na znanju i inovacijama.

“Cilj Vlade je transformacija srpske privrede u kojoj bi rast zasnovan na investicijama prerastao u rast zasnovan na inovacijama, kreativnosti i dodatoj vrednosti”, rekla je premijerka na skupu organizacije AFA (All for all) i dodala da je to način da Srbija raste i napreduje po mnogo bržoj stopi od postojeće.

Brnabić je istakla da Srbija želi da se pozicionira kao regionalni lider i postavi temelje za kontinuirana poboljšanja i zato Vlada u tom cilju ulaže oko 90 miliona evra u programe planirane strategijom za razvoj veštačke inteligencije.

Brnabić je podsetila da je strategija usvojena krajem decembra 2019. čime je Srbija postala prva zemlja u jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument.

Cilj je da ubrzamo razvoj inovacionog sistema, koji je ključ za efikasniji i dinamičniji rast, a to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu, rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala na značaj tri glavne usvojene strategije: industrijalizacija, pametna specijalizacija i veštačka inteligencija.

Vlada je uradila mnogo u poslednje četiri godine, i na polju infrastrukturnih ulaganja koja su veća od 100 miliona evra.

Uloženo je u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj start-ap kompanija, nauku, rekla je Brnabić i podsetila na završene naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Brnabić je podsetila da se radi i na izgradnji dodatne zgrade za Elektronski fakultet u Nišu, Fakultet tehničkih nauka i najavila da će narednog meseca početi izgradnja za institut BioSense u Novom Sadu.

“Važno je podstaći mlade i omogućiti da se ne plaše da inoviraju, da sami pokrenu kompanije u kojima mogu da se bave naukom i istraživanjima i zato je ključna komponenta reforme i reforma obrazovanja”, rekla je Brnabić i dodala da ulaganja u obrazovanje podrazumevaju transformaciju obrazovanja kako bi mladi učili kako da misle, a ne šta da misle.

Brnabić je podsetila na obavezno programiranje u osnovnim školama i najavila da će sledeće godine izaći i prva generacija koja će znati programiranje i kodiranje, i biti znatno spremnija za svet od dosadašnjih generacija.

“Tu je Digitalni svet – novi predmet od 1. razreda osnovne škole po uzoru na Finsku, formiraju se Specijalizovana odeljenja za informatiku u srednjim školama, a koje godišnje upiše 1.000 učenika, od toga više od 40 odsto devojčica”, rekla je Brnabić.

Važno je, dodala je, i to što je na fakultete između ostalog uveden i program Master 4.0, uspostavljena je saradnja sa privatnim sektorom i stranim univerzitetima, obezbeđena je i pravna sigurnost, trasparentnost i dat jasan signal koja će vrsta kompanija biti podržana.

“Želimo da to bude zamajac za razvoj i reformu i rast”, rekla je Brnabić i dodala da će tome doprineti i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku.

Prema njenim rečima, sprovredena je i reforma pravnog okruženja za industrije zasnovane na znanju: zakoni o intelektualnoj svojini, zakoni o e-trgovini, zakon o fondovima, korporativno pravo.

Brnabić je na kraju podsetila i da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, da je njen godišnji rast preko 20 odsto, i da je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

 

 

 

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR