Početna Aktuelno DANAS JE MALA GOSPOJINA – PRAZNIK ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE

DANAS JE MALA GOSPOJINA – PRAZNIK ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE

PODELI

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 21. septembra praznik rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat  kao Mala Gospojina.  Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija.

Praznik rođenja Presvete Bogorodice obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru i spada u red nepokretnih praznika, što znači da ima fiksno mesto i slavi se svake godine 21. septembra.

Prema crkvenom predanju, Joakim i Ana su dugo bili bez dece i tako stari, oni su se molili Bogu da im podari potomstvo, da ih obraduje kao što je nekad obradovao Avrama i Saru, darovavši im sina, Isaka.  Jednog dana, moleći se Bogu, Ani se javio anđeo i rekao joj da se njen glas čuo do nebesa i da će ubrzo njena molitva biti uslišena. Tom prilikom Ana se zavetovala da će dete podariti Bogu, da mu služi celog veka. Bog im je podario ćerku, ali i Bogomajku. Tada već u poznim godinama, Ana je kćeri dala ime Marija, što znači visoka ili gospodareća.

Deva Marija, dete nastalo iz ploda molitvi, odvedena je u hram Jerusalimski  kada joj je bilo tri godine. Sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, prema crkvenom predanju, saopštena blagovest  svetog arhangela Gavrila da će roditi Sina Božijeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskog tela.

Rođenje Presvete Bogorodice donelo je radost celom svetu, zbog čega ovaj praznik spada u red najvećih pravoslavnih praznika. Presveta Deva Marija – Presveta Bogorodica, spominje se u Svetom pismu, u Svetom predanju i u čitavom bogoslužbenom životu pravoslavne crkve, u svakodnevnim bogosluženjima, u muzici, u pojanju i  živopisu pravoslavne vere.

Na današnji dan u većini mesta održavaju se vašari i druge svečanosti. U narodu vlada običaj da se danas ugovara svadba i venčanje, jer prema verovanju Mala Gospojina mladencima, verenim i venčanim daruje posebnu blagoslov.

Ako na današnji dan, po verovanju, kada zora svane i sunce grane, bude vedro i bez oblaka, pred nama je blaga jesen ali i zima.

 

Portal Pobeda – info svojim čitaocima želi da današnji praznik provedu u duhovnoj radosti i ljubavi uz izobilje Božijih blagodati.

OSTAVITE ODGOVOR