Početna Aktuelno 29. JUN– Međunarodni dan Dunava

29. JUN– Međunarodni dan Dunava

PODELI

Međunarodni dan reke Dunava obeležava se 29. juna svake godine, u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Konvencija je potpisana 29. juna 1994. godine u Sofiji od strane 11 podunavskih zemalja i Evropske unije. Konvencija je zasnovana na Bukureštanskoj deklaraciji za zaštitu reke Dunav iz 1985. godine i Konvenciji Ekonomske komisije UN za Evropu o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodenih tokova  i međunarodnih jezera, potpisanom 1992. godine u Helsinkiju. Januara 2003. godine tada Savezna Republika Jugoslavija je ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Dunav je reka sa najviše imena. Drevni Tračani su Dunav zvali – Istos, Skiti – Mataos, Rimljani – Danister i Danibius, Nemci i Austrijanci – Donau, Turci – Tuna,  Rumuni – Dunarea, a Srbi i Bugari – DUNAV!

 O Dunavu su pisali Aristotel, Ciceron, Herodot, a Napoleon je jednom prilikom rekao: „ Dunav je kao car među rekama, večan kao Tibar, plodonosan kao Nil, veličanstven kao Misisipi, ljubljen kao Volga, živahan kao Rajna“.

Dunav je, posle Volge, druga po dužini reka u Evropi, a u svetu zauzima 33. mesto. Izvire u podnožju planine Švarcvald na jugozapadu Nemačke, gde se kod mesta Donauešingen spajaju reke Breg i Brigah.  Dugačak je 2857 km, a protiče kroz deset država: Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunije, Bugarska, Moldavija i Ukrajina. Četiri prestonice nalaze se na obalama Dunava, a to su Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd. Kroz Srbiju Dunav teče u dužini 587 km, od ulaska u našu zemlju kod Bezdana, do izlaska kod Prahova, a proliven je celim svojim tokom. Reka Dunav svoj put završava ulivanjem u Crno more, a neke od najvećih pritoka Dunava su: Tisa, Morava, Vah, In, Drava, Sava, Olt i Prut.

Područje Dunava je izraziti vinogradarski region jedinstvenih geograrskih i kulturoloških odlika koje su uslovile odličan ukus i kvalitet vina. Vinogradarstvo u regionu Dunava je staro preko dve hiljade godina i vina proizvedena u ovom području su bila najcenjenija u Evropi tokom 19. veka.

Priroda duž toka Dunava u Srbiji varira od nizije do brdovitih predela i divljih kanjona, starajući prizore od kojih zastaje dah. Šume, livade i rečna obala reke su staništa mnogih retkih biljnih i životinjskih vrsta.

Dunav je reka koja je bila saučesnik u istorijskoj sudbini naroda na njenim obalama, reka na čijem ogledalu se vidi istorija naroda kojih više nema i naroda koji žive sada sa njom, među kojima je i narod Srbije.

Ovaj dan obeležavamo kao svedoci lepote reke u cilju podizanja svesti o očuvanju Dunava kod što većeg broja ljudi. Magičnu evropsku reku moramo sačuvati sa svim njenim kvalitetima i lepotama. Reka koja krasi svaki grad kroz koji prolazi je bitan resurs.  Tako Dunav krasi i Novi Sad i svako od nas ima barem neku uspomenu vezanu za Dunav. Da ne bi ostala samo uspomena potrudimo se da naš Dunav održimo čistim i još lepšim kako za nas tako i za buduće naraštaje.

pobeda info

OSTAVITE ODGOVOR