Početna Aktuelno Siniša Mali: ZA 100 EVRA SE PRIJAVILO 4,26 MILIONA GRAĐANA

Siniša Mali: ZA 100 EVRA SE PRIJAVILO 4,26 MILIONA GRAĐANA

PODELI

Za novčanu pomoć od 100 evra do osam sati jutros prijavilo se 4,26 miliona građana, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i podsetio da danas počinje isplata upravo toj grupi građana, koji su se prijavili telefonom ili preko sajta “idp.trezor.gov.rs.”.

Mali je rekao da će danas po 100 evra leći na račune pola miliona građana i dodao da će država tom dinamikom do 1. ili 2. juna završiti sve isplate.

“Prošle nedelje smo završili isplatu 100 evra za sve penzionere i one koji primaju novčanu socijalnu pomoć, to je oko 1,9 miliona građana. Dakle, ukupno je skoro šest miliona sugrađana koji su dobili ili će dobiti pomoć od 100 evra”, rekao je Mali.

Dodaje da će država isplaćivati oko pola miliona građana dnevno i podsetio da prijava za 100 evra traje do 5. juna, a da će oni koji se budu prijavili poslednjeg dana novac dobiti najkasnije do 7. juna.

“Sve građane ćemo isplatiti, to je jedan veliki uspeh za sve nas, pokazali smo koliko nam je država jaka, koliko su nam stabilne javne finansije i onaj ko nije verovao da će dobiti novac sada veruje”, rekao je Mali.

Ističe da je ova mera doneta kako bi podstakla potrošnju i doprinela razvoju srpske ekonomije i privrede.

Mali naglašava da jednokratno ovlašćenje ostaje i za ovih 100 evra, te ukoliko neko ne može da podigne novac, može da ovlasti drugu osobu, bez overe kod notara, samo uz ličnu kartu onoga ko ima pravo na pomoć i onoga ko novac podiže.

“I tu smo pokazali koliko želimo da budemo fleksibilni i dovedemo taj proces do kraja u korist građana Srbije”, podvukao je Mali.

Sutra sastanak o sektorskoj pomoći

Mali najavio je da će sutra u Privrednoj komori Srbije biti održan još jedan sastanak sa predstavnicima sektora koji su najviše pogođeni epidemijom korona virusa, na kojem će se razmatrati mogućnosti dodatne pomoći.

“Sutra ćemo obavestiti javnost šta smo dogovorili i kada god budemo završili te pregovore ići ćemo na sednicu Vlade i definisaćemo mere”, rekao je Mali.

Očekuje, kako je rekao, da će sutra Vlada Srbije, PKS i predstavnici sektora ugostiteljstva, turizma, transporta, logistike i drugih pogođenih sektora, izaći sa zajedničkim predlogom i da će se rešenje naći na obostrano zadovoljstvo.

Mali je dodao da privrednici iz tih sektora već koriste postojeće mere koje je država donela u cilju suzbijanja negativnih posledica virusa korona, kao što su minimalna zarada, mogućnost da se oslobode plaćanja poreza i doprinosa, a imaju i mogućnost da koriste kredite Fonda za razvoj i garantnu šemu.

“Veliki broj tih preduzeća već to koristi, sada je pitanje da li možemo još nešto dodatno da im ponudimo”, rekao je Mali.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR