Početna Aktuelno Oni su oblikovali Srpsku Atinu: TVORAC ČUVENE PALATE – NIKOLA TANURDŽIĆ

Oni su oblikovali Srpsku Atinu: TVORAC ČUVENE PALATE – NIKOLA TANURDŽIĆ

PODELI

Sa koje god strane da se okrenete u centru Srpske Atine pogled vas vodi ka Tanurdžićevoj palati, koja se proteže na međi tri ulice: Zmaj Jovine, Modene i Ilije Ognjanovića. Tanurdžićeva palata je simbol grada Novog Sada, a ko je bio njen tvorac i koliko je bio znamenit u svom vremenu sam Nikola Tanurdžić, podsetićemo se u  nadalje ispisanim redovima.

Nikola Tanurdžić, ugledni novosadski trgovac, zadužbinar i dobrotvor rođen je 4. aprila 1887. godine u Starom Bečeju, a anegdota vezana za mesto njegovog rođenja je gotovo nesvakidašnja budući da se rodio u kolima prilikom selidbe njegovih roditelja u Srbobran. Odrastao je u Srbobranu, pored siromašnih ali čestitih roditelja, gde je izučio takozvanu pomodnu manufakturnu trgovinu kod poznatog novosadskog trgovca Miloša Prodanovića. Trbuhom za kruhom odlazi u Peštu i Beč gde je radio kao obalski radnik, a potom i kao trgovački pomoćnik. Dalji poslovni put ga vodi do čuvenog bečkog trgovca štofovima i krznom Antona Hibla, gde je predano izučavao veštine i postao glavni trgovački putnik, zastupnik za ceo Balkan. Iz Beča se vraća u Srbobran gde se ženi sa Rakilom Popić i donosi još jednu značajnu životnu odluku, a to je  pokretanje sopstvene trgovine štofovima i krznom. Nedugo zatim seli se za Novi Sad, gde je 1922.  godine osnovao tvorničko stovarište štofova „Silesia“. Uspešnom trgovinom i poslovnim planovima postao je jedan od uglednijih novosadskih trgovaca, imućan i nesebičan  svojim prihodima pomaže srpsku zajednicu. Istakao se kao dobrotvor i finansijer Matice srpske, pomagao je Sokolsku omladinu, Novosadsku trgovačku omladinu, Crkvu i bio ktitor mnogih zdanja, od kojih se posebno izdvaja izgradnja prelepe  palate u samom centru Novog Sada, poznate kao Tanurdžićeva palata.

Sve je počelo 1931. godine kada Nikola Tanurdžić raspisuje konkurs za izradu projekta, kojim je predvideo izgradnju objekta, koji bi posedovao stambeni kompleks sa bioskopom, hotelom i dućanom. Prijavljeno je četiri stotine radova, a čast izgradnje palate pripala je poznatom arhitekti i prijatelju Đorđu Tabakoviću.

Moderno arhitektonsko čudo tridesetih godina prošlog veka, došlo je kao inspiracija na putovanju dva prijatelja, samog finansijera i arhitekte. Nikola i Đorđe su obilazili evropske metropole u potrazi za nesvakidašnjim idejnim rešenjem. Kao rezultat toga rodilo se zdanje koje odlikuje Bauhaus estetski stil, sa najmodernijim tehničkim rešenjima, onoga vremena.

Rušenjem stare pivnice „Minhen“ , 1933. godine počinje gradnja. Izlivanjem ploče od armiranog betona, niče petospratni kompleks, sa 14 prostranih lokala, sa desetinama stambenih jedinica i bioskopom u centralnom delu. Palata je raznovrsnom ponudom sadržaja pridobila naklonost građanstva, posebno predratnog. Zgrada ubrzo biva useljiva i došao je trenutak kako to narodni običaji nalažu, da se pristupi osvećenju bacanjem staklene čaše sa vrha palate. Uzevši u obzir prjateljstvo Nikole Tanurdžića i kralja Aleksandra Karađorđevića, prilikom kraljevske posete Novom Sadu sačuvana je čaša iz koje je pilo njegovo visočanstvo. Ritual razbijanja staklene posude trebao je da donese zdravlje, sreću i blagostanje onome ko je prethodno pio iz nje, u ovom slučaju sam kralj. Međutim, čin radosti i veselja pretvorio se u nesrećno znamenje. Čaša koju je Nikola Tanurdžić bacio sa vrha palate, ostala je cela uz nevericu pristutnih. Zebnja se pojavila u srcu vlasnika palate ali i naroda, da se samo ta nesrećna čaša razbila možda se predskazanje ne bi obistinilo. Naredne godine 1934. kralj Aleksandar Karađorđević biva ubijen u Marseju. Osećaj krivice prožimao je Nikolu Tanurdžića, jer se osećao lično odgovornim za izazivanje zle kobi.

Dogradnja palate poverena je Đorđu Tabakoviću, prvobitnom arhitekti, 1940. godine. Novopodignuti moderni hotel „Reks“, zaokružuje projekat modernog zdanja.

Po završetku Drugog svetskog rata, novokomunističke vlasti konfiskuju značajan deo imovine porodice Tanurdžić, uključujući i daleko poznatu palatu.

Međutim čaša se nije slomila, ali ni duh Nikole Tanurdžića, koji je do kraja života uspeo da prevaziđe nedaće koje su ga snašle. Mi se danas ponosimo podignutim zdanjima i čuvamo sećanje na lik i delo dobročinitelja, trgovca i ktitora Nikole Tanurdžića.

(Preminuo je 1969. godine u Novom Sadu).

POBEDA info, M.T.R.

OSTAVITE ODGOVOR