Početna Aktuelno Zoran Đorđević: AKO STE NA BOLOVANjU, POPUNIĆETE UPITNIK I SAZNATI ŠTA VAM...

Zoran Đorđević: AKO STE NA BOLOVANjU, POPUNIĆETE UPITNIK I SAZNATI ŠTA VAM PRIPADA

PODELI

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da se situacija u staračkim domovima smiruje. Govoreći o bolovanjima, Đorđević ukazuje da će sve biti u skladu sa zakonom, a na sajtu Ministarstva naći će se aplikacija za odgovore i moći će da se popuni upitnik. Ako je negde bila greška, radnik ima pravo na naknadu, istakao je ministar.

Đorđević je rekao je da se situacija lagano smiruje u gerontološkim centrima, broj izlečenih iz dana u dana raste. Do sada su izlečeni 421 korisnik i 146 zaposlenih.

Ukazao je da će danas biti novo testiranje, pa očekuje pozitivne vesti.

“Pre ukidanja vanrednog stanja smo tražili od Ministarstva spoljnih poslova da preko ambasada nekih zemalja kako iz EU, okruženja, tako i iz SAD, Kanade, Kine, Rusije, Brazila da nam dostave stanje, koje su mere preduzeli kada su u pitanju starački domovi i takođe smo tražili informacije o radnom pravu – da vidimo šta su preduzeli kada je privreda u pitanju”, rekao je ministar.

Đorđević je rekao da su dobili neke informacije. “U nekim brojevima smo daleko uspšeniji od njih, kada pogledate te brojeve i šta se dešavalo u njihovim domovima, to kod njih predstavlja katastrofu”, istakao je Đorđević.

“Postoji dobar alibi za ono što smo uradili. Od 22.500 korisnika, 546 je bilo zaraženo, vodimo neku evidenciju ko je pozitivan otišao na lečenje, nemamo povratnu informaciju od Ministarstva zdravlja, ali znamo da su 73 osobe umrle”, rekao je Đorđević.

“Bili smo transparentni, imali smo korisnika koji je imao 86 godina, 80 odsto tela je bilo zahvaćeno rakom, otišao je u bolnicu kao pozitivan, preminuo tamo, vodimo ga kao preminulog od korone”, objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, vodi se evidencija o svemu, o svim bolestima, bez obzira na to da li je vanredno stanje i izaći će sa analizom.

Radna grupa na čelu sa SZO

“Danas će biti formirana radna predvođena SZO i našim stručnjacima koja će reći kako da unapredimo zdravstvo u socijalnom sistemu”, rekao je Đorđević.

Govoreći o isplatama, Ministarstvo rekao je da je za 580.006 korisnika raznih privilegija koje dobijaju, novčane socijalne pomoći, roditeljski dodatak, borački dodatak – obezbeđeno da ih dobiju na vreme.

Nova praksa koju smo uveli, pre dva meseca, sada će se nastaviti – da se penzije isplaćuju u celosti i na vreme, nema dana kašnjenja, istakao je Đorđević.

Govoreći o radnicima, koliko ih se vratilo, Đorđević je rekao da će pravi podaci biti od danas – 7.844 se prijavilo do petka u NSZ, koji imaju pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti.

Đorđević je rekao da su najviše bili ugroženi ugostitelji i turizam, kada postoje nove percepcije većina njih će imati mogućnost da se vrati.

Aplikacija za odgovore na sajtu Ministarstva

Osvrćući se na temu bolovanja, Đorđević je rekao da će sve biti u skladu sa zakonom, biće aplikacija na sajtu Ministarstva.

“Osluškujemo šta je potrebno, gde će ljudi moći da popune upitnik da dobiju odgovor šta njima pripada. Ukoliko rade od kuće, pripada im 100 odsto, ukoliko su na bolovanju 65 odsto, ukoliko su na plaćenom odsustvu od 65 do 80 odsto, u zavisnosti od kolektivnog ugovora”, rekao je Đorđević.

Upitnik će biti prilika da dobiju odgovor i radnik može da prijavi inspekciji ukoliko je došlo do greške u svakom od tih osnova.

Oko milion radnika je dobilo po 30.000 dinara. “Ne možemo da znamo šta postoji na lokalu, oni su merodavni da kažu kome može da se pomogne, to je prepušteno njima i rade iz svog budžeta. Beograd je prvi reagovao i uveren sam da će druge samopuoprave da slede taj primer koje delatnosti treba pomoći”, rekao je Đorđević.

Istakao je da je inspekcija radila u punom kapacitetu, donet je akt o proceni rizika, a biće uredba na Vladi.

Prema njegovim rečima, inspekcija rada je uočila neke prigovore.

“Pratimo epidemiološku situaciju, lagano sve relaksiramo, ne mogu još posete domovima za stare, ali svakako kako bude situacija bolja i bolja iz dana u dan u jednom trenutku doći će i do toga”, zaključio je Đorđević.

 

 

 

Izvor: rts

OSTAVITE ODGOVOR