Početna Aktuelno Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: OD UTORKA SE OTVARAJU SVE ZANATSKE RADNjE, A...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: OD UTORKA SE OTVARAJU SVE ZANATSKE RADNjE, A SVE DRUGE RADNjE OD 27. APRILA

PODELI

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će se ići na ublažavanje mera protiv korona virusa, a prva je skraćenje policijskog časa, koji od utorka počinje od 18 časova.

Za penzionere biće obezbeđen period od 18 do 01 čas posle ponoći.

“Utorak, petak i nedelja, po pola sata”, rekao je Vučić.

Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu.

Od utorka se, kako je Vučić rekao, otvaraju sve zanatske radnje, a sve druge radnje od 27. aprila.

Vučić je rekao da je prva mera skraćenje policijskog časa za jedan sat, i on će trajati ubuduće od 18 do 5 sati.

“Ostavljamo sat vremena duže za prodavnice i apoteke, da mogu da rade. Važan sat dajemo više za rad, ne ugrožavajući ono što smo uradili”, objasnio je Vučić.

Za penzionere će od 18 do 01 sat od ovog utorka, utorkom, petkom i nedeljom biti uvedena mogućnost za polučasovnu šetnju.

“Penzioneri će od 18 do 01 imati mogućnost da izaberu svojih pola sata za šetnju. Cilj nam je da izbegnemo da svih 1,5 do 1,7 miliona penzionera bude u isto vreme na ulicama”, objasnio je Vučić dodajući da će ostati dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za penzionere.

“Ako ne bude došlo do rasta novozaraženih u procentima, a testiraćemo više, onda će se od sledećeg ponedeljka, ako ne bude dodatnih problema kao što je bilo u Nišu, ići da svakog dana penzioneri dobiju po pola sata za šetnju”, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da je sada, iako nije ranije bio optimista, uveren da su naše bolnice u stanju da prihvate sve bolesnike.

“Naročito što dolaze nešto lakši slučajevi nego na početku. Na početku smo imali samo teže slučajeve koji su išli na Infektivnu kliniku, na Dragišu Mišović”, dodao je Vučić.

Građevinari od utorka punom parom, i otvaranje radnji

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade “punom parom”, a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji, potom i ostalih, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da se otvaranje hotela, banja, tržnih centara, međugradskog saobraćaja, kao i kontrolisano otvaranje aerodroma, kafića i restorana, planira između 4. i 11. maja.

Vučić je rekao će građevinari od utorka moći da krenu da rade “punom parom”, i u visokogradnji i u niskogradnji, ističući da u Srbiji ima mnogo projekata.

Vučić je najavio i da će u utorak obići rusko gradilište kod Čortanovca.

“Krenućemo da radimo punom parom da bismo našim investicijama uspeli da sačuvamo viši nivo BDP nego što je rekao MMF, a MMF je rekao da ćemo da budemo najbolji u Evropi”, rekao je Vučić.

Od utorka će početi i otvaranje gotovo svih zanatskih radnji, vulkanizerskih, automehaničarskih, hemijsko čišćenje, obućari, krojači, prodavnice automobila, bicikla, tehničke robe i građevinskog materijala.

Očekuje se da će druge radnje do 300 metara kvadratnih, biti otvorene 27. aprila, osim onih u tržnim centrima, ukoliko situacija u vezi sa korona virusom bude dobra.

“Ako krene lošije, povući ćemo mere”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ideja je da frizerski saloni, saloni lepote, teretane, budu otvoreni od 4. maja.

Otvaramo restorane i kafiće između 4. i 11. maja

Vučić je najavio da će restorani i kafići biti otvoreni u periodu između 4. i 11. maja, ali da će morati da se poštuju mere za sprečavanje virusa.

“Očekujemo za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, kontrolisano otvaranje aerodroma, restorana i kafića, planiramo otvaranje između 4. i 11. maja. Ali tu ćemo isto morati da pravimo distancu u restoranima. I od 3. maja su povoljni vremenski uslovi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je bolje kada se to radi na otvorenom, gde takođe mora da postoji socijalna distanca.

Vučić je rekao da kada je reč o profesionalnim sportistima tu postoji možda najviše nedoumica, jer je za njih neophodno da se urade sistematski pregledi i skininzi i o tome će, kako kaže, lekari da govore.

“Posebni su uslovi za njih, za sve to smo mislili iza 27. aprila, ali moraće da bude posebna zaštita. To znači da imaju maske ili rukavice ili dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazima u svoje radnje”.

Vučić je rekao da se svakog dana prati čitava sitacija.

Rekao je da će sve to biti ako bude sve išlo kako je danas i da je to što je danas bilo sedam mrtvih zbog onog što smo imali u prethodnom periodu.

Ipak, dolazi mnogo manji broj teških slučajeva, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Željku Mitroviću i Miodragu Kostiću što su se njihove kompanije odrekle pomoći i novca u korist države.

Svaka čast, to je ogromna stvar za našu zemlju i beskrajno sam im zahvalan što su takav potez napravili, pošto su nam time, državi, uštedeli oko 6,5 miliona evra

Vojvodina i Beograd se smiruju, problem Nišavski i Toplički okrug

Vučić je izjavio da se situacija sa zaraženima virusom korona u Vojvodini i Beogradu smiruje, dok je problem i dalje u Nišavskom i Topličkom okrugu, te da je sada Aleksinac potencijalno žarište.

Vučić je rekao da ne može on da kaže da li virus slabi, i da to prepušta struci, lekarima, ali da ima neke najnovije podatke u vezi testiranja od danas posle podne.

Vojvodina se umiruje. Posle Kikinde i Subotice, sada se sever Srbije u potpunosti umiruje. Ne mogu da kažem da je sasvim sve u redu, ali se umiruje, rekao je Vučić.

Naveo je i da je i Beogradu sve bolje, kao i u dobrom delu zapadne i centralne Srbije.

I Niš se umiruje, nakon tri dana, ali u okolini Niša imamo mnogo problema – Aleksinac, Doljevac, Merošina, Toplički okrug, Blace, Kuršumlija rekao je Vučić i dodao da popodnevni testovi pokazuju da je Aleksinac problematičan.

Leskovac je bolji nego što je bio, dodao je Vučić.

Svuda gde smo imali veliki priliv ljudi iz inostranstva, proporcionalno tome smo imali problem, rekao je predsednik.

Dodao je da može skupo da nas košta i to što su mnogi lepe dane za vikend koristili da odu na neku od planina u zemlji.

Može skupo da nas košta, jer što smo imali u poslednjih 5 dana u Nišu, to je rezultat kako smo se ponašali pre dve nedelje. Sve od nas zavisi, primetio je predsednik.

Imamo dovoljno respiratora, nešto smo ostavili sa strane

Vučić je izjavio da Srbija ima dovoljno respiratora, i da zbog toga ne treba niko da brine, i poručio da će se, kada prođe pandemija virusa korona, dodatno jačati zdravstveni sistem, novom opremom, i biće jedan od najboljih na svetu.

Vučić je preneo da je KBC “Dragiša Mišović”, sa 392 ležaja, pre epidemije, imao 31 respirator, a sada, nakon što je pretvorena u kovid bolnicu ima 160 respiratora.

“Zamislite da 130 novih mašina ubacite u jednu bolnicu”, podvukao je Vučić.

Vučić je nabrojao da je 30 novih respiratora u KC Niš, 30 u KC Vojvodine, kao i isto toliko u KBC “Zemun”, dok je 16 instalirano u VMC Karaburma.

U Novi Pazar dopremljeno je 10 respiratora, u Leskovac sedam, a Pančevo sutra dobija pet respiratora, kao i Ortopedska bolnica.

“Još nešto malo imamo u rezervi, uvek malo stavimo po strani”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nismo ni blizu toga da se u klinikama bira da li će neko stariji da bude “skinut” sa respiratora, da bi nekom mlađem bio spašen život.

“Na severu Srbije imamo slobodnih, samo za koronu, 150 kliničkih respiratora. U KC Niš 68 slobodnih respiratora”, rekao je Vučić.

Na pitanje kojim putevima su nabavljeni ti respiratori odgovorio je:

“Putevima svile. Kao i svi drugi”.

Predsednik je primetio i da jedan tekst u Njujork tajmsu, o nabavci respiratora i ulozi Mosada, izraelske tajne službe, govori da su tajne službe igrale ključnu ulogu u tom poslu, te da se i Srbija na taj način ponašala i bila uspešna.

Vučić je poručio da će država kada sve ovo prođe dodatno da ojačava zdravstveni sistem, akceleratorima, respiratorima.

“Stiže novi KCS, KC Vojvodine, moramo novi KC Kragujevac da uradimo… I onda ćemo imatu jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu”, rekao je Vučić.

Dodao je da će ubuduće svako znati šta država plaća za njih.

“Da znaju šta su to plaćali godinama i da poštuju svaki dinar na zdravstvo, da ne misle da tu postoji neki ćup. Nema ćupa, to je rezultat dobre ekonomije”, rekao je Vučić.

Iduće godine imaćemo rast do 9 odsto

Vučić je rekao da ćemo i ove godine, i pored korona virus krize, imati najbolju ekonomiju u Evropi, a za iduću godinu očekuje rast i do 9 odsto.

“Imaćemo najbolju ekonomiju u celoj Evropi ove godine, a sledeće ćemo biti najbolji sa najvećim pozitivnim rastom. MMF kaže da će taj rast iduće godine biti 7,5 odsto, a ja očekujem do 9”, rekao je Vučić.

Rekao je da se ne radi ni o kakvoj bajci, već o prognozama MMF, koji kažu i da će Hrvatska i Crna Gora ove godine imati minus od devet odsto, da će i velike zemlje EU imati veliki pad.

“Za Srbiju sa minus tri prognoziran je najmanji pad, a to kaže MMF, a ne ja”, dodao je Vučić.

Vučić je istakao da će naši rezultati biti bolji samo da nas korona ne ubije, i ne napravimo grešku, ne ponašamo se nedisciplinovano.

“Ako nastavimo da se ponašamo disciplinovano, nećemo imati problema”, rekao je Vučić.

Srbija proizvodi sve, sem respiratora

Vučić je izjavio da je Srbija od početka pandemije virusa korona uspela da pokrene sopstvenu proizvodnju hlorokina, kao i da poveća proizvodnju maski, rukavica i medicinskog alkohola.

“Srbija proizvodi sve sem respiratora”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je u Srbiji danas počela masovna proizvodnja hirurških maski u Rumi, zahvaljujući kineskim partnerima, gde će se dnevno proizvoditi 96.000 maski.

“To pokriva više od dnevnih potreba”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Galenika danas proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina, leka koji se pokazao kao delotvoran u lečenju virusa korona, dodajući da će Galenika obezbediti dovoljne količine.

Podsetio je da je u Crvenki pokrenuta proizvodnja medicinskog alkohola, 15.000 tona alkohola dnevno, i naveo da će prvo biti snabdevene zdravstvene ustanove, pa tek onda apoteke.

Najavio je da će sutra u apoteke biti pušteno po četiri miliona pari rukavica, hirurških maski i epidemiloških maski.

Vučić je rekao da će epidemiološke maske biti nešto skuplje, ali opet jeftinije od nabavne cene.

Vučić ističe da u borbi protiv virsa korona Srbija ne proizvodi samo respiratore, dok je sve ostalo uspela sama da obezbedi, pa čak i proizvodnju kvasca.

Brkić govori ono što misle moji politički protivnici

Vučić je ocenio da glavni i odgovorni urednik lista Tabloid Milovan Brkić zapravo govori ono što misle njegovi, Vučićevi, politički protivnici.

“On im služi kao strašilo, koje govori ono što oni misle ili žele”, rekao je Vučić, komentarišući Brkićevu izjavu da se Vučićevoj deci ne sme dozvoliti da odu u svet i da se, ukoliko se to desi, oni moraju pronaći, privesti pravdi i kazniti.

“Mnogi će reći, našli ste Milovana Brkića… Ali, svi ponavljaju njegove reči, sve što on kaže, oni ponove. O farmi kokošaka koju su izmišljali u Moroviću, to ste mogli da čitate u njegovom listu”, rekao je Vučić i dodao da ne želi da govori o političkim protivnicima, niti da im pominje imena.

Vučić je rekao da njegova deca, Vukan, Milica i Danilo, neće napuštati zemlju, jer je suviše vole i, kako je rekao, nikad nisu protiv zemlje ništa loše uradili, da bi je napuštali.

“Neću ni ja, jer se ne plašim ovoga, ni onih koji su isti kao on, a on im služi kao strašilo koje otvoreno govori ono što oni misle ili žele”, rekao je Vučić.

Danilo je dobro, ponosan sam na svoju decu

Vučić je izjavio da je njegov sin Danilo, koji je oboleo od kovid 19, sada dobro i istakao da je ponosan na svoju decu, Danila i Milicu, što su pomagali penzionerima.

“Mnogo sam srećan što je Danilo vrlo dobro. Ne moram nikome ko je roditelj da govorim kako je to kada za jednu tešku i prevrtljivu bolest morate da odvedete svoje dete negde, a ne možete da uđete u bolnicu ili bilo gde sa njim. To je za nama.”, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio svima koji su mu pružali podršku.

“Kao i onima koji su molili Boga da Danilo završi na respiratoru ili još gore od toga… i jedno i drugo govori za sebe dovoljno. Ponosan sam na Milicu i Danila koji su pomagali penzionerima. On je 11 penzionerskih porodica obilazio, a zarazio se kada je bio u trenutku odmora sa drugarima, u kasnim satima kada su skinuli masku i rukavice”.

Vučić je istakao da su i Danilo i Milica radili dobar posao za zemlju.

Na pitanje kako komentariše tvitove da je neozbiljno to što je njegov sin Danilo bio na Sajmu u Beogradu zbog bezbednosti, Vučić je na to ironično rekao da je njegov sin sigurno otišao na sajm zbog vašara da se tamo zabavlja…

“Govorili su da je to logor i nazivali ”sajmište”, drugi su hteli moju decu da predstave kao nekakve kriminalce, poredili sa Markom Miloševićem i ne znam sa kim sve. Danilo je običan narodni momak i radnik, nikakvu on funkciju nema i ide tamo gde mu lekari kažu. Odvratno mi je da odgovaram na sve to, jer onda dođem u situaciju da budem ličan”, dodao je Vučić.

Isplata 100 evra građanima 11. ili 12 maja

Vučić je najavio da će 100 evra građanima Srbije, koje je država obećala, biti isplaćeni 11. ili 12. maja.

“Verujem da ćemo 11. ili 12. maja uplatiti taj novac ljudima, to je već za 20 dana”, rekao je Vučić.

Siromašnima je, kako je rekao, taj novac potreban, a ostali će podstaći potrošnju.

Vučić je rekao da su se mnogi smejali toj meri, podsećajući da na taj način podstiču potrošnju i privredu i najrazvijenije zemlje poput SAD, Japana, Singapura…

Vučić ističe da Japan isplaćuje svojim građanima 850 evra i navodi da Srbija nema toliko novca, jer “nije takva sila”, ali u skladu sa realnim izvorima isplaćuje svojim građanima.

“Zašto to rade? Jer podstiču potrošnju, nadu, optimizam. Psihologija je uvek pola ekonomije”, podvukao je Vučić.

Najbezbednije u Srbiji, neki prikrivaju prave podatke

Vučić je poručio građima Srbije da tokom letnjeg odmora ostanu u Srbiji, dodajući da mnoge zemlje, koje se plaše zbog turističke sezone, nameštaju sada rezultate o broju mrtvih i zaraženih.

“Znam da Srbima ne mogu da zabranim da idu negde. Ali mogu reći da su najbezbedniji u Srbiji”, podvukao je Vučić.

Rekao je da neke zemlje umrle koji su bili inficirani korona virusom vode da su umrli od drugih bolesti, pogotovo zemlje koje inače puno prihoduju od turizma.

“Država je uradila odlučno, brzo i veoma efikasno sve što je bilo potrebno. Koliko smo udara imali zbog policijskog časa na prodavnice i sve smo udare izdržali, da svu robu imate u svakom trenutku. Neću da dozvolim da oni koji znaju da su mnogo lošiji tvrde da su bolji”, rekao je Vučić.

Dodao je da su neki koji tako govore tražili 450 testova od nas, jer nemaju ni jedan, a onda se u izveštajima čita kako su testirali ne zna se koliko.

Vučić je istakao da su naši lekari najbolji u regionu, a pohvalio je Slovence, koji ne kriju broj mrtvih, jer su ozbiljna država.

“Pitali su Belgijance ”zašto imate 5.000 mrtvih”, a oni su odgovorili ”zato što ne lažemo i što smo transparentni”, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je nemoguće da sutra nema mrtvih, ako se zna broj osoba na respiratoru i naveo da umre neko ko je 1927. godište, a država ipak kaže da je umro od korone, ako je bio zaražen, jer je korona doprinela ubrzanju smrti.

Vučić je naglasio da će se sada testirati više, i da ćemo po broju testova preteći bukvalno sve.

Najavio je drugog dana Vaskrsa otvaranje nove laboratorije u Kliničkom centru, sa kojom će se podići broj testiranja na 6.000 do 7.000.

Na pitanje gde se najviše testira, rekao je da je to Beograd, gde je bilo danas 1.185 testiranja, od kojih je samo 83 bilo pozitivno.

“Najveći broj se testira u Beogradu. Beograđani su najzabrinutiji za svoje zdravlje, a najveći procenat zaraženosti je u Aleksincu, 51 od 171”, rekao je Vučić.

Rekao je da bi voleo da su malo zabrinutiji u centralnoj Srbiji, dodajući da je zapadnoistočni deo Nišavskog okruga problem.

Pod kontrolu je stavljen Niš, gde je bilo 21 odsto inficiranih kod testiranih, a sada 12 odsto.

Veliki broj zdravstvenih radnika podneo ogroman teret

Vučić je izjavio da je veliki broj lekara i zdravstvenih radnika ogroman teret borbe sa Kovidom 19 preuzeo na sebe, da su to fantastični ljudi, koji zaslužuju još jači aplauz svih nas, jer su oni naši junaci.

“Rade junaci poput Miodraga Lazića i drugih koji se nisu sakrili, i koji leče ljude”, rekao je Vučić i naveo među takvima načelnicu infektivnog u Leskovcu, doktorke na Infektivnoj u Beogradu, Pulmološkoj klinici, lekare u Dragiši Mišoviću, Zemunu…

Predsednik je primetio da se lekari najviše bore, ali, pošto su prvi na udaru, nije čudno da i među njima ima zaraženih.

Vučić je rekao da to svakako jeste udar na zdravstveni sistem, ali je istakao da je veliki broj lekara i medicinskog osoblja koji su preuzeli strašan teret na sebe, mada ima i onih koji su to izbegavali.

“Da li treba da vam pričamo o svim detaljima sa kojima se suočavamo”, upitao je Vučić i preneo da su iz jednog Gerontološkog centra, koji je čuvala vojska, tri žene koje je trebalo da ostanu u njemu 14 dana u izolaciji – pokušale da pobegnu.

Fabrike počinju da rade 4. ili 11. maja

Vučić je najavio da će fabrike početi da rade od 4. ili 11.maja.

“Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo“, poručio je Vučić.

Rekao je da neki koji imaju obezbeđenu socijalnu distancu mogu da krenu već 27. aprila.

Osnažićemo državna preduzeća

Vučić je poručio da će Srbija u narednom periodu osnažiti državna preduzeća, među kojima su i EPS, Er Srbija, Telekom Srbija, kao i da će kupovati različite kompanije i firme u regionu.

Vučić je rekao da država neće dozvoliti da propadne bilo koje veliko preduzeće, bilo da je javno preduzeće ili akcionarsko u kojem je država većinski vlasnik.

Navodeći da sada Evropa dozvoljava i dokapitalizaciju i državnu pomoć, Vučić je rekao da će država pomoći Er Srbiji i dodao da se sa SAD pregovara o boljoj poziciji na aerodromu u Njujorku i da će biti napravljeni odlični ugovori.

“Er Srbiju ćemo da osnažimo i nećemo dozvoliti da ni Telekom propada, niti bilo koje od velikih preduzeća”, rekao je Vučić.

Istakao je i da će Srbija svoju ekonomsku snagu pokazati pre svega u regionu i da će kupovati različite kompanije i različite firme.

Predsednik je dodao i da je dobro što Železaru u Smederevu i rudnik bakra drže Kinezi, jer bi u suprotnom Srbija mogla samo da stavi katanac na vrata tih firmi i ostane bez dvesta, trista milijardi evra.

Nećemo povećati javni dug iznad nivoa Mastrihta

Vučić je rekao da, dok se drugi zadužuju usled korona virus krize, javni dug Srbije neće preći 60 odsto BDP, koliko predviđa Mastriht.

“Neću da se vraćam na neka prošla vremena. Rekao sam Ani Brnabić da sve što moramo da uzmemo od Svetske banke i drugih što daju po najpovoljnijim uslovima, da uzmemo, ali da javni dug ne sme da pređe 60 odsto BDP-a”, objasnio je Vučić.

Rekao je da Italija ima stopu javnog duga 135 odsto u odnosu na BDP i da će, zbog dramatičnog pada privrede, njen javni dug drastično rasti.

Podsetio je da su evropske finansijske institucije poručile da na neko vreme članice zaborave na deficit i javni dug.

“Neki će ići na 180 odsto javnog duga, koliko ima i Grčka, i ići će i na 200 odsto. Suštinskog oporavka bez velikih rezova onda tu nema”, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je za nas važno da se Evropa obnovi, jer sa njom imamo više od 60 odsto naše razmene.

Rekao je i da želi da naša zemlja bude u stanju da proizvodi sve i da se u tome takmiči sa celim svetom, što će, uveren je, uspeti za 3 do 4 godine.

Upitan za odbijanje Crne Gore ponuđene pomoći u medicinskoj opremi Vučić je podsetio da je rekao što je rekao, a to je da “ljudi neće, i ne moraju”.

Što se pomoći Prištini tiče izrazio je uverenje da bi i oni pomogli i nama, i rekao da kada su ljudi bolesni treba da im se pomogne u lečenju.

S tim u vezi Vučić je preneo da je pozvao guvernera italijanske regije Veneto, jedne od najpogođenijih, i ponudio podršku Srbije, ali da su rekli da su se već snašli.

Bez komentara na Đilasovo “ne dam novac ovoj državi”

Vučić nije hteo da komentariše svoje političke protivnike, pa ni izjavu Dragana Đilasa da je “uplatio novac Unicefu, a ne ovoj državi”.

Snimak lidera Stranke slobode i pravde, na kojem je rekao da oni koji žive bolje od proseka u Srbiji pomažu, da je to njihova stvar koliko pomažu i da on o tome ne govori, ali da je pomogao uplatom novca “na račun Unicefa, a ne ovoj državi”, pušten je u emisiji u kojoj je Vučić gostovao.

Na pitanje voditeljke kako vidi to što Đilas neće da da novac svojoj državi, Vučić je podsetio da neće odgovarati na politička pitanja dok se ne izborimo sa korona virusom.

“Ljudi su pametni i ljudi sve znaju”, rekao je Vučić.

Hvala patrijarhu, dobrom čoveku, shvatio koliko je život važan

Vučić je izjavio da je zahvalan patrijarhu SPC Irineju na razumevanju zbog mera koje je država preduzela, u cilju sprečavanja širenja virusa korona, za vreme vaskršnjih praznika.

“Hvala patrijarhu, dobrom čoveku, koji je razumeo koliko je život za Srbiju važan”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da razume vernike, da i sam zna šta je Vaskrs, ali da je siguran da je pronađen najbolji ugao.

“Bez svađa, sukoba i suprotstavljanja da kažemo da nećemo nikoga da diramo, ali da zamolimo ljude da ostanu kod kuće i da sačuvamo živote”, rekao je Vučić.

Posle ovoga neće biti lako, ali biće bolje nego kod drugih

Posle epidemije korona virusa, neće biti lako, niti će teći med i mleko, ali će to kod nas biti mnogo lakše nego u drugim zemljama, izjavio je Vučić.

“Nećemo mi živeti bolje od Nemaca, kao što nemamo bolje zdravstvo od njih, iako je kod nas oko 100 mrtvih od korona virusa, a kod njih oko 5.000 mrtvih, ali ne znači da imamo bolje zdravstvo od njih. Nemci ne lažu o broju mrtvih, a mnogo njih ima koji lažu”, rekao je Vučić.

Rekao je da još mnogo mi treba da učimo od Nemaca, ali da ni sebe ne treba da potcenjujemo.

“Mnogo smo napredovali i još ćemo”, dodao je Vučić.

Upitan kako komentariše to što na sajtu SZO stoji da imamo devet miliona ljudi i da se zato kose neki podaci, Vučić je rekao da oni tako računaju i da zato govore da imamo i loše rezultate.

“Ipak, svi ozbiljni ljudi u svetu sve znaju, i ko je kakve mere sproveo i u kom trenuku i ko ima koliko opreme”, naglasio je Vučić.

Upitan kako komentariše to što u Hrvatskoj kažu da je on veće zlo od Kovida 19, Vučić je rekao:

“Nisam tužan zbog toga, to ne kaže hrvatski narod, već novinari koji su politički komesari i govore ono što neki političari žele. Ali, ako imate (prognozama) minus devet odsto BDP, a glupi i ludi Vučić ima tri puta bolji rezultat, pa vi onda sledeće godine imate plus preko četiri odsto, a glupi i ludi Vučić plus 7,5 odsto, jeste baš je glup i lud. I što onda ne bi bio gori od kovida?”, prokomentarisao je Vučić.

Dodaje da zato ne vidi razlog da se ljuti i zahvalio im na tome.

“Primetio sam tu vrstu nervoze u različitim medijima i da budem iskren, ako mi nešto pomalo tu i prija, onda je to”.

Na pitanje kakao vidi izjavu Zijda Bećirovića, koji je rekao da se srpski predsednik nametnuo kao “ključni spoljnopolitički lider u regionu”, Vučić je rekao da ga to ne zanima, već ga zanima da Srbija ima dobre odnose sa komšilukom i pristojne odnose u regionu.

“U ljubavi da pričam tu niti hoću, niti me zanima, ali da imamo pristojno dobre odnose i trgovinu. Još najbolje da imamo prijateljske odnose, kao što imamo sa našim mađarskim, rumunskim, bugarskim, makedonskim prijateljima i prijateljima iz BiH”, rekao je Vučić.

Razmatraćemo delimično otvaranje aerodroma posle 1. maja

Razmatraćemo delimično otvaranje aerodroma posle 1. maja, najavio je Vučić.

“Razmatraćemo to sa delimičnim otvaranjem međugradskog saobraćaja, sa delimičnim otvaranjem restorana, kafića i drugog, ako sve bude u redu”, rekao je Vučić.

Dodao je da to moraju lekari da odbore, jer se oni pitaju za procenu epidemiološke situacije.

Dodatne dve milijarde za turističke vaučere

Vučić je najavio dodatne dve milijarde za turističke vaučere i pozvao građane da obiđu Srbiju.

Vučić je rekao da su dodatna sredstva za vaučere predviđena kako bi svi penzioneri i nezaposleni mogli da planiraju da putuju po Srbiji.

Rekao je da, posle prevazilaženja krize, baš i nije na prvom mestu “juriš” na odmore.

“Nismo dovoljno uradili, da bi jurili na godišnje odmore”, rekao je Vučić i istakao da tu ne misli na lekare i druge koji su radili.

Pozvao je da se ne žuri na godišnje odmore, a ako se ide – da se ide po Srbiji.

Rekao je da može da reklamira najmanje 500 mesta u Srbiji, te je naveo da postoje novoizgrađeni hoteli na Fruškoj Gori, koji su bolji od slovenačkog Čateža, gde mnogi naši idu.

Dalje je naveo Vrnjačku banju, za koju je rekao da je bolja od Baden Badena, Sokobanju, Rtanj, Zlatibor, Kopaonik, Staru Planinu, Borsko jezero, Srebreno jezero, Taru.

“Mnogo predivnih mesta. To ljudi treba da vide”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će muzeji, prvi od kulturnih ustanova, početi da se otvaraju od 27.aprila.

U muzeju će, kako je dodao, zaposleni morati da nose maske.

Pozvao je građane da dođu i u Beograd, podsetio da imamo odlična vina, koja mogu da se takmiče sa najboljima u svetu.

“Obiđite Srbiju da upoznate koliko je to divna zemlja. Zemlje koje nemaju more Bog je darovao sa svim drugim”, rekao je Vučić.

Rekao je da Srbi ostavljaju 1,4 milijarde u inostranstvu, i pozvao ih da barem 400 miliona ostave u Srbiji.

“U Beču je bilo 99 odsto Srba, a u Gamzigradu, na primer, samo 2 odsto”, zaključio je Vučić.

Dan posle neće biti ni nalik danu pre korone

Dan posle korone, nema nikakve sumnje, neće ličiti na dan pre korone, smatra Vučić i dodaje da će se odnosi u svetu promeniti nakon pandemije Kovida 19.

Prema njegovim rečima, ljudi će se okretati realnoj i racionalnoj politici, a ne tabuima iz prošlosti.

“Kada sam ja rekao tu istinu, svi su me napali, a posle su i oni rekli, Makron i još neki drugi. Dan posle neće ličiti na dan pre. Nema sumnje da je to tako. Mnogi odnosi u svetu će da se menjaju, biće drugačije nego što je bilo”, rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da ima fantastične prijatelje na istoku.

Imamo, rekao je, veličanstveno čelično prijateljstvo sa Kinom i nećemo ga prekidati, šta god o njemu napisali u regionalnoj ili svetskoj štampi.

“Šta god im padne na pamet. 100 od 130 respiratora smo dobili od Si Đinpinga. Baš me briga šta će ko da kaže. Nije moje da se dodovravam svetskim moćnicima, već da se borim za narod i to ćemo nastaviti”, rekao je Vučić.

Dodao je da imamo mnogo dobrih ljudi u svim strukama, i zato ga, ponavlja, ne zanima šta će ko o njemu da piše.

Kako je rekao, neki brojevi ne mogu da se sakriju, navodeći da je Srbija za nekim zemljama zaostajala 200 godina, a sada će ih stići za pet do sedam godina, po nivou BDP-a i po visini ličnih primanja.

Vučić je istakao da država želi da sama može da proizvede sve što joj je neophodno, i, uveren je, uspećemo u tome.

Predsednik je poručio i da je važno da nam se korona ne vrati.

Dodao je da mu je iskreno žao SAD koje se suočavaju sa užasnim gubicima, a da je od poslednica virusa korona oca izgubio i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

“Vidim da se ruska braća muče, dobro su se držali. Biće muka, ali želim im da izbegnu katastrofalni scenario. Italiji, Španiji, Francuskoj, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Švedskoj… svima koji imaju velike žrtve, želim da što pre izađu iz svega ovoga”, rekao je Vučić.

Gotovo se svi preduzetnici prijavili za mere, kreće od utorka

Vučić je izjavio da su se gotovo svi preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća javili za mere države i dodao da se za isplatu minimalca i odlaganje plaćanja poreza javilo 145.570 preduzetnika.

“Ako računate još 300.000 preduzetnika koji imaju samo jedan račun, na koji će se automatski mere primenjivati, to znači da su se gotovo svi prijavili za mere, što je dobro, a mi već od utorka krećemo u punu primenu mera”, rekao je Vučić.

Navodi da se Fondu za razvoj javilo 17 kompanija za povoljne kredite, kao i da poslovne banke imaju mnogo posla za garantne šeme od dve milijarde evra, dodajući da 80 odsto od toga garantuje država.

“Poslovne banke da jačaju likvidnost, da popravljaju likvidnost firmama, preduzećima, molim ih da rade što više i da pomažu našim privrednicima”, rekao je Vučić.

Ističe da mere donete u cilju ublažavanja negativnih posledica virusa korona na privredu nisu ugrozile plan “Srbija2025” i dodao da se od velikih investicionih projekata neće odustati, a među njima su izgradnja pruge Beograd-Novi Sad, Moravski koridor, put Preljina-Požega.

“Bukvalno smo sve ostavili, radićemo puteve sve iz plana “Srbija2025”, za sve smo obezbedili novac, imamo ga dovoljno”, podvukao je Vučić.

 

 

 

Izvor: tanjug, pink

OSTAVITE ODGOVOR