Početna Aktuelno Siniša Mali: MERE POKAZUJU SNAGU DRŽAVE I OPTIMIZAM

Siniša Mali: MERE POKAZUJU SNAGU DRŽAVE I OPTIMIZAM

PODELI

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će paket ekonomskih mera za pomoć privredi zbog epidemije korona virusa biti 50 odsto budžeta države Srbije, a da mere pokazuju snagu države i optimizam za izlazak iz krize.

Mere, rekao je Mali, imaju dva cilja – očuvanje radnih mesta i podrška malim i srednjim preduzećima.

Navodi da će naknadu za minimalac dobiti 900.000 preduzetnika – krojači, fizeri, taksisti.

“Mi ćemo, ako nemate prihode, isplatiti tri minimalne zarade počevši od 1. maja, to je oko 90.000 dinara pomoći za svakog od njih. Sva preduzeća koja žele da budu deo programa ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta”, ističe ministar finansija.

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih zahteva preduzetnika je bio da ih država oslobodi plaćanja poreza i doprinosa.

“Ne morate sada da plaćate poreze i doprinose, država će da plati. Ako nemate za nešto, država će da plati minimalac”, ističe Mali.

Objašnjava da će država novac uplatiti na novi, namenski račun preduzeća, ali direktno radnicima.

“Neplaćanje poreza i doprinosa je 161 milijarda dinara je manje novca u budžetu. Mi ćemo to morati da nadomestimo, ali ceo paket je i napravljen da najveći teret krize preuzme država. Vi ćete dobiti novac od nas samo da uz što manje posledica izađemo iz krize”, ističe ministar.

Kada je reč o pomoći građanima od 100 evra, Mali je rekao da će građani taj novac dobiti na račun nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.

“Vidite koliko nam je država jaka, sada smo stabilni. Malo da dignemo optimizam i svi zajedno prođemo kroz krizu, ali i pokažemo snagu naše zemlje. Taj novac će da se potroši, da bi se potrošilo, neko mora da proizvede, vi ćete da zavrtite svoju privredu”, ukazuje Mali.

Govoreći o zdravstvenom stanju predsednika Srbije koji se ne oseća dobro, Mali je rekao da su Vučića zamor i premor sustigli.

“Znate da ima zdravstvene probleme, nije bio u mogućnosti da predstavi ekonomski program. On živi za ekonomiju, predsednik je koordinacionog tela za očuvanje krize, ali nije uspeo da dođe. Ovo su njegove mere. Bez njega ove mere ne bi bile moguće. Nadam se da će brzo da se oporavi”, rekao je ministar.

Ponovio je da će se predsednik obratiti građanima u narednih 48 sati.

Izvor: Tanjug/RTS

OSTAVITE ODGOVOR