Početna Aktuelno Jadranka Joksimović: VARHEJI ODOBRIO SRBIJI 94 MILIONA EVRA PRENAMENE IZ IPA

Jadranka Joksimović: VARHEJI ODOBRIO SRBIJI 94 MILIONA EVRA PRENAMENE IZ IPA

PODELI

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, rekla je da će Evropska komisija odboriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja Korona virusa.

U pismu koje je Joksimović dobila od komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Olivera Varheija, navodi se da je komesar dao instrukciju svojoj službi da oslobodi okvirno oko 94 miliona evra, uz saglasnost Vlade Srbije, tekućih projekata, kao i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizovani.

Kako je saopštila Joksimović, to po stavkama znači 15 miliona evra za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS-om.

Joksimović je dodala da je sagledana i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Komesar je u svom pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata čije sprovođenje još uvek nije otpočelo preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socio-ekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

“Hvala komesaru na efikasnoj i brzoj reakciji Evropske komisije koja je razumela naše poruke upućene u pravcu obezbeđenja hitne podrške preusmeravanjem dela sredstava sa tekućih programa i ugovora u okvirnom iznosu od oko 94 miliona evra i korišćenjem neutrošenih sredstava koja mogu biti upotrebljena za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa”, rekla je Joksimović.

Kako je Joksimović rekla, u ličnom je kontaktu sa komesarom i sa njim će nastaviti razgovore i predložiti kako da na najbolji način iskoristimo raspoložive resurse odgovarajući na ključne, egzistencijalne potrebe naših građana i privrede.

Joksimović je uputila 16. marta zvanično pismo komesaru Oliveru Varheiju, sa molbom da EU omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije Korona virusa u Srbiji.

U odgovoru koji je danas stigao, komesar Varheji je upoznao Joksimović sa aktivnostima koje preduzimaju Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji sa ciljem da obezbede blagovremenu i sveobuhvatnu podršku naporima koje Vlada Srbije preduzima u nastojanju da zaustavi širenje Korona virusa.

Komesar je informisao Joksimović da je Evropska komisija u kontaktu sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi udruživanjem raspoloživih resursa odgovorili na potrebe privatnog sektora koji trpi izuzetne posledice usled pandemije “COVID 19”.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR