Početna Aktuelno Nikola Selaković: Moramo biti spremni na obe mere

Nikola Selaković: Moramo biti spremni na obe mere

PODELI

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da će predsednik Aleksandar Vučić u toku današnjeg dana održati niz sastanaka sa stručnim službama povodom situacije sa korona virusom, a da će nakon sednice oba krizna štaba, koja je zakazana za 19 časova, saopštiti odluku o daljim merama u smeru sprečavanje širenja i prevencije od virusa Covid-19.

“Svakako treba da budemo spremni da nas ne iznenadi bilo koja odluka, da li će biti reč o vanrednom stanju ili o upotrebi vojske u civilne svrhe”, naglasio je Selaković i dodao da će verovatno i škole biti zatvorene.

Kako je kazao, cilj je da se predupredi situacija i da nas ne iznenadi, te da je na prvom mestu bitno da se ne seje strah, kako bi se izbegle teške posledice po zdravlje ljudi, kao i gubitak života ljudi.

Selaković je za TV Prva rekao da će se Vučić sastati sa direktorima uprave carine, kontrole letenja, graničnih uprava, žandarmerije, direktorkom Fonda za zdrastvenu zaštitu, granične policije, zandarmerije, a nakon toga održati združeni sastanak sa oba krizna štaba, jednim za zdravstvena pitanja vezana korona virusom i drugim za ekonomske posledice na kome će se usvojiti nove odluke.

Kako je rekao na tom sastanku pored predsednika Republike, prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naglasio da Srbija radi da ne bi došlo do situacije kakve su zabeležena u Italiji, Španiji i drugim zemljama u Evropi i svetu.

“Srbija mora da pokaže ozbiljnost i apsolutnu spremnost”, kazao je Selaković.

Kada je reč o uvođenju vanrednog stanja Selaković kaže da je reč o rigoroznijim merama i disciplini stanovništva koje je najavio i predsednik juče.

“To znači zabranu javnih okupljanja, okupljanja na javnom prostoru, otkazivanje svih vrsta sportskih događaja, a u tom slučaju verovatno ćemo imati priliku da vidimo i vojsku, koja će regulisati zabranu kretanja”, objašnjava Selaković.

Kako kaže, ukoliko se uvede vanredno stanje svakako da će biti izdata precizna uputstva, kao i vreme trajanja tih mera, koje će zavisiti pre svega od širenja koronevirusa, a, kako je dodao, to će zavisiti i od stava struke.

“Ne treba mnogo da se improvizuje. Nema prostora za strah i paniku. U Srbiji je ima dovoljno količine i hrane, i lekova, i dezinfekcionih sredstava. Zaustavljen je i izvoz nekih proizvoda kako bismo se izborili sa ovim, ali pre svega, svako mora ličnim primerom da pokaže da se pridržava usvojenih mera”, kazao je Selaković.

Na pitanje da li to znači da će biti zatvorene i škole, Selaković kaže da bi verovatno to bila jedna od mera, uz napomenu da se sačeka šta će predsednik da saopšti nakon sastanaka kriznih štabova.

Takođe, podsetio je da je predsednik u stalnoj komunikaciji sa generalnim konzulatom u Milanu, jednim od najpogođenijih regiona u Italiji korona virusom i dodao da je bitno da se svaka usvojena mera u Srbiji sprovodi pažljivo, jer ovo nema veze sa dnevnom politikom i da je reč o zaštiti zdravlja građana.

“Kada je najteže, naš narod ima izreku “bože zdravlja”, a sada svi mi oko zdravlja treba da se ujedinimo, da budemo solidarni, da mislimo na našim najstarijima, roditeljima, da pomognemo babama i dedama jer ako budemo zajedno lakše ćemo se izboriti sa ovim”, kazao je Selaković.

Kada je reč o usvajanju novih mera, Selaković je dodao da Ustav Republike Srbije u članu 200 propisuje proceduru usvajanja vanredenih mera u slučaju kada Narodna supština ne može da zaseda, te da će takva procedura biti sleđena i ako dođe do toga danas.

“Najvažnije je da građani imaju poverenje u svoju državu i da prate uputstva i da znaju da će ovo proči. Ako budemo ozbiljni i odgovorni i solidarni, izborićemo se”, zaključio je Selaković.

Izvor: tanjug, tv prva

OSTAVITE ODGOVOR