Početna Aktuelno Koronavirus sigurno stiže u Srbiju, deca i žene ređe obolevaju

Koronavirus sigurno stiže u Srbiju, deca i žene ređe obolevaju

PODELI

Novi koronavirus stići će i u Srbiju, smatra dečji pulmolog i alergolog dr Branislav Nestorović, ali napominje da se od ovog virusa razboli svaka šesta osoba, da je smrtnost niska, dok je kod gripa procenat obolelih mnogo veći.

Nestorović za TV Prvu kaže i da se retko beleže primeri zaraženih među decom i ženama.

“Žene obično ne oboljevaju i smrtnost je niska”, rekao je Nestorović.

On je dodao da su na udaru najstariji građani sa ozbiljnim hroničnim oboljenjima.

Nestorović napominje i da svaka teorija o tome kako se virus širi ne može da se sa sigurnošću potvrdi, posebno zbog “specifične situacije” u Italiji, prenosi B92.

“Italijanska epidemija je čudna – teško je imati teoriju, a da ne bude teorija zavere”, rekao je on.

Na pitanje da li će virus stići u Srbiju, Nestorović odgovara potvrdno.

Virus će sigurno stići”, smatra on, ali dodaje da “virus slabi prolaskom kroz ljude”.

Apsolutno nema mesta za paniku, koja počinje da se širi zbog novog koronavirusa, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne.

Lončar je za RTS objasnio da u ovom momentu, prema najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slučajeva izleče bez ikakvih posledica.

“Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Kod mladih ljudi, srednjih godina i dece virus prođe i da ne znaju da su imali koronavirus”, rekao je Lončar.

To, naglasio je, ne znači da će se nadležni opustiti.

“Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva”, rekao je Lončar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili izbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima puno ljudi.

“Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u ovom slučaju. Država radi svoj deo posla, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece”, ističe Lončar.

Ministar je naglasio da se kontrolišu ljudi koji dolaze iz Kine, kao i građani koji se vraćaju iz Italije.

“Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo”, kaže Lončar.

Apeluje na građane da ne idu bez preke potrebe u područja gde ima gripa.

“Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporučujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke starije osobe dođe do posledica”, objašnjava Lončar.

Apeluje i na medije da ne šire dezinformacije i lažne vesti.

“Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra… Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije”, zaključio je Lončar.

Izvor: rtv, tanjug

OSTAVITE ODGOVOR