Početna Aktuelno Ana Brnabić: REGION ZAPADNOG BALKANA IMA OGROMAN POTENCIJAL

Ana Brnabić: REGION ZAPADNOG BALKANA IMA OGROMAN POTENCIJAL

PODELI

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, rekla je da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti.

Brnabić je, na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, rekla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijative „mini Šengen“, kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Brnabić je rekla da se tzv „mini Šengen“ odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode – kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, u oblasti Zapadnog Balkana.

Brnabić je rekla i da Srbija na tome već radi sa Severnom Makednijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi, koja na najbolji i najopipljiviji način doprinosi da se region predstavi kao jedinstveno, ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost na Balkanu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10.

„Sada možete da prođete kroz Srbiju i auto-putevima odete u Mađarsku, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Bugarsku“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu.

„Planiramo, do kraja godine, da počnemo izgradnju „auto-puta mira“, Niš-Priština-Tirana-Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put“, rekla je Brnabić.

Priština da ukine takse, treba da olakšavamo trgovinu

Brnabić je rekla da Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

„Nažalost, imamo takse od 100 odsto, koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH. Nadam se da će Aljbin Kurti to još jednom razmotriti, jer treba da razmišljamo kako da olakšamo trgovinu između nas i kako da kreiramo povoljno poslovno okruženje”, rekla je Brnabić na panelu, na kojem učestvuje i Aljbin Kurti.

Brnabić je rekla da svi treba da budemo mnogo pragmatičniji oko takvih stvari, jer ljudi koji žive u regionu to očekuju, zato što žele da vide drugačiju budućnost.

„Imamo mnogo potencijala i mislim da je prednost što vodimo zemlje i ekonomije u doba četvrte industrijske revolucije, koja pruža specifične uslove. Treba da se vratimo na pragmatičan način razmišljama o tome šta da uradimo da povećamo kvalitet života. To je prilika za sve nas“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da smo prošle godine mogli da vidimo rastuće političke izazove u regionu, ponovo, ali da smo, sa druge strane, zahvaljujući forumima poput današnjeg samita ili Berlinskog procesa, videli i sve veći broj potpisanih sporazuma o saradnji, poput sporazuma o romingu u regionu.

Brnabić je rekla da na političkom niovu postoje određeni izazovi koji treba da budu razrešeni, a koji, kako je rekla, potiču od činjenice da je evropska perspektiva ostala pomalo izgubljena, nakon što Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora.

Brnabić je rekla da se nada da će da odluka biti promenjena, jer je važna, ne samo za te zemlje, već za ceo region.

Takođe, pozvala je investitore da se obrate sa privatnim inicijativama, jer je potrebno sve više javno privatnih partnerstava.

Ljudski kapital jedna od najjačih snaga Srbije

Brnabić je rekla da je Srbija pravo mesto za ulaganje, što pokazuju podaci o privlačenju stranih investicija, ali i značajne poreske olakšice kada je reč o ulaganju u istraživanja, tehnologiju, inovacije, ali pre svega, zato što je jedna od najjačih strana Srbije – ljudski kapital.

Govoreći o tome zašto bi investitori trebalo da dođu u Srbiju, na samitu ERBD u Londonu, Brnabić je rekla da je Srbija prošle godine bila broj 1 kada je u pitanju privlačenje grinfild direktnih stranih investicija.

„To je drugi put u poslednje tri godine da smo rangirani kao svetski lider u privlacenju direktnih stranih invetsciija, po Fajnenšl tajmsu, i mislim da to pokazuje veoma dobro šta smo uradili u poslednjih godina u pogledu fiskalne konsolidacije“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je investirano mnogo vremena, novca i svih drugih resusra, kako bi se stvorilo povoljno okruženje u poslednjih nekoliko godina.

Brnabić je rekla da je Srbija značajno napredovala na Duing biznis listi Svetske banke, a da je još bolja kada je upitanju indeks ljudskog kapitala.

„To pokazuje ono što je najvažnije za svaku zemlju, ekonomski i politički – ljudski resusri. Po izveštaju Svetske banke smo 27 po ljudskom kapitalu, odmah uz Belgiju, a bolji od Luksemburga, Španije, Estonije… i to je ono što je jedna od ključnih, jakih strana Srbije”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Srbija 2019.godine zabeležila 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego prethodnih godina.

„Vidi se da interesovanje investitora za Srbiju, ne samo da stabilno raste, već se drastično povećava i to se odražava na održiv ekonomski rast“, rekla je Brnabić.

Brnabić je pozvala sve zainteresovane da investiraju u Srbiju, posebno ako žele da ulažu u istraživanja, razvoj tehnologija, inovacije, jer želimo transformacije u privredi.

Brnabić je rekla da je porez na dobit za intelektualnu svojinu, koja se razvija u Srbiji tri odsto, umesto uobičajenih 15 odsto.

IT sektor u Srbiji je najbrža rastući sektor u Evropi, a izvoz tog sektora je bio oko 1,4 milijarde, rekla je Brnabić.

„To vidimo kao ključ našeg daljeg razvoja i rast, i želim da vas pozovem da budete deo te transformacije”, rekla je Brnabić.

Sa Palmerom o situaciji u BiH i C.Gori, ni reč o KiM

Brnabić je rekla da je sa Metjuom Palmerom razgovarala o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.

„Nismo čak nijednom rečenicom pomenuli takse Prištine, niti novu prištinsku administraciju. To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, sa jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da će Palmer razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tokom predsednikove posete Vašingtonu, kao i da će se ona sama sa njim videti još jednom, na samitu u Delfiju, te da očekuje da će Palmer uskoro posetiti Beograd.

Brnabić je rekla da je zaključak razgovora da je regionalna stabilnost apsolutno najvažnija tema, i politički i ekonomski.

„Tu se mi slažemo sa SAD-om. Ne slažemo se po našim pogledima na neke stvari, šta je uzrok, a šta posledica nekih trenutnih nestabilnsoti u regionu, ali svakako ostaje da razgovaramo o tome“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Srbiji u interesu regionalna stabilnost, koja je jedna od najvažnijih stavri, pored evropskih integracija.

„Kada me Palmer pita šta govorimo Miloradu Dodiku kada se vidimo, ja mu odgovorim da je to apsolutno isto ono što govorimo kada razgovaramo o tim temama u javnosti ili na skupovima poput današnjeg”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, što je naše pravo i obaveza.

„Ali, kada govorimo o BiH, i RS, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa Dodikom, i tu ne postoje tajne. Imamo posebne odnose sa RS, to je naše pravo i želja, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu BiH”, rekla je Brnabić.

Brnabić: Ne reciprocitet, nego CEFTA

Brnabić, na Samitu EBRD u Londonu, nije htela da replicira kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na najavu zamene taksi merama reciprociteta, jer joj je bilo važno da ekonomski predstavi ne samo Srbiju, već i ceo region, od čije budućnosti, u velikoj meri, zavisi budućnost Srbije.

Brnabić je ukazala na potrebu ukidanja taksi, a Kurti je u svom obraćanju insistirao na reciprocitetu.

„Ne mere reciprociteta, nego CEFTA sporazum“, jednostavna je formula, rekla je Brnabić, te ukazala da je situacija sa taksama izuzetno jednostavna, jer postoje potpisani sporazumi, koji se moraju poštovati, a jedan od njih je CEFTA.

„Ne možete razgovarati o recipročnim merama, ili da li se nešto poštuje ili se nešto ne poštuje. Sve jasno piše u CEFTI i mi zahtevamo da svi poštuju CEFTA sporazum, uključujući privremene institucije samouprave u Prištini“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da bi sve osim toga, otvaranje bilo koje teme van CEFTA sporazuma, bilo ulaženje u sivu zonu u kojoj bi svako mogao da kaže da misli da bi trebalo da uvede „ovo ili ono“.

„Pogledajte CEFTA sporazum, koji želimo da se poštuje. Ako vam se nešto ne sviđa u CEFTA sporazumu, možete na Sekretarijatu da pokrenete te teme, da vidimo kako će ostali prema njima da se postave“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je to jedini način da se pokažemo kao ozbiljni partneri, pre svega, prema investitorima iz EU, SAD, Kine, Rusije…

„Ne mere reciprociteta, nego CEFTA sporazum“, rekla je Brnabić.

Da Srbija bude među pet zemalja po investicijama EBRD

Srbija je trenutno šesta ili sedma zemlja, ukupno, po investicijama Evropske banke za obnovu i razvoj, a EBRD bi voleo i smatra da postoji veliki potencijal da tokom ove ili sledeće godine, Srbija bude jedna od pet zemalja po investicijama te banke, rekla je Brnabić.

O tome je razgovarala sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.

Brnabić je rekla da će veliki prostor za ulaganja EBRD-a u budućnosti biti „zelena tranzicija“, odnosno energetska transformacija Srbije, kao i zelena ekonomija i zaštita životne sredine, što će sve biti fokus Srbije.

Brnabić je rekla i da joj je Čakrabarti u razgovoru kazao da je bio veoma srećan što je čuo da su osnovni prioriteti u Srbiji isti kao i prioriteti EBRD-a.

„I da će sledeći investicioni paket EBRD biti lako za planirati, jer će praktično samo nastaviti da prate naše prioritete“, rekla je Brnabić.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR