Početna Aktuelno Aleksandar Vučić: SPORAZUM SA PRIŠTINOM NE ZAVISI OD ŽELjA, VEĆ REALNOSTI

Aleksandar Vučić: SPORAZUM SA PRIŠTINOM NE ZAVISI OD ŽELjA, VEĆ REALNOSTI

PODELI

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je da postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine ne zavisi od političkih želja, već od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu.

Vučić je to rekao komentarišući izjavu Hašima Tačija da očekuje potpisivanje konačnog dogovora do kraja godine.

“Sedam godina slušam tu izjavu… To ne zavisi od političkih želja, već političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu”, rekao je Vučić u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Upostavljanje železničke linije Beograd – Priština i završetak auto-puta između ta dva grada značiće ogromnu pomoć za srpski narod na KiM, izjavio je Vučić.

“Ovo je (železnica) ogromna podrška za naš narod na KiM i pomoć, kao i kada budemo imali autoput do Prištine”, istakao je Vučić i dodao da će to biti od velikog značaja za Srbe koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi”, rekao je Vučić.

Rekao je da je to odlično za Srbiju i srpski narod i da tu nema nikakvih problema.

“Nadam se da ćemo to sprovesti u delo i zahvalan sam Trampu i Grenelu na tome”, naglasio je Vučić, koji je prisustvovao potpisivanja izjave o namerama za uspostavljanje železničke linije Beograd – Priština, kao i za završetak izgradnje autoputa Beograd – Priština.

Kako je rekao, to je tek početak da bi se došlo do stvarnog sporazuma.

“Mislim da je to za nas od ogromnog značaja”, rekao je Vučić.

O Obradoviću: To su reči očajnika…

Vučić je izjavio da se na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ne pregovara o statusu i statusnim pitanjima Kosova, već se razgovara samo o stvarima koje Srbiji idu u prilog, kao što je obnavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Komentarišući primedbe lidera Dveri, Boška Obradovića, da je reč o statusnim pregovorima, Vučić je odgovorio da su to “reči očajnika”.

“Reč je o nekome ko je polupismen, ne samo politički, nego i bukvalno. Mi o statusu ne pregovaramo, čak i ne razgovaramo o tome, već samo o slobodnom protoku ljudi i biznisa”, poručio je Vučić.

Vučić je, govoreći o Obradoviću i opoziciji, konstatovao da se svet ubrzano menja, ali da se “jedino njihova svest ne može promeniti nikada”.

“Samo im se brojevi ubrzano smanjuju”, zaključio je Vučić.

Sa Hanom i o kvotama za čelik

Vučić je razgovarao sa evropskim komesarom za budžet i administraciju, Johanesom Hanom, o širem spektru tema značajnih za Srbiju i region, a posebno o kvotama za izvoz čelika.

“Sa Hanom smo imali dobar sastanak. Pošto je on sada komesar za budžet EU, molio sam ponovo za srpski čelik. Smatrao sam da je to važno za nas, to je ključna stvar, jer je smederevska Železara postala najveći izvoznik i najveća fabrika u Srbiji”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će tokom dana imati sastanak i sa Džaredom Koenom, izvršnim direktorom „Jigsaw“, te rekao da će to, u odnosu na ostale sastanke, biti jedan laganiji, ali da se na agendi njegovih sastanka nalazi i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kine, Vangom Jiem.

Rezimirajući dosadašnje sastanke u okviru Mihenske konferencije o bezbednosti, pomenuo je da je sa v.d. pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Filipom Rikerom, razgovarao o američko-srpskim odnosima i o situaciji u regionu.

Prema njegovim rečima, to su bile teme razgovora i sa nemačkim poslanikom, Johanom Vadepulom, inače i šefom radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu,

Vučić je najavio i da će se na popodnevnom panelu, zatvorenom za javnost, o bezbedosti na Balkanu, na kojem će, između ostalih, učestvovati i predstavnici Prištine, kao i uvek snažno boriti za interese Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje žustriji dijalog, kakav je imao prošle godine sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, Vučić je rekao da to zavisi ko će biti sa njihove strane.

“Meni je bitno da odredim strateški pristup Srbije, a dovoljno sam iskusan da taktiku menjam u skladu sa prilikama i da budemo ne manje uspešni od nekih drugih”, rekao je Vučić.

Najmoćnijim investitorima predstavio sam šta je danas Srbija

Vučić je imao susret sa najmoćnijim finansijskim investitorima iz celog sveta koje je, upoznao sa postignućima srpske ekonomije.

Istakao je da je na sastancima u okviru Minhenske bezbednosne konferencije insistirao na tome da je Srbija ozbiljna, odgovorna i progresivna zemlja, čija ekonomija ide napred.

“Svi su mogli da vide šta je Srbija napravila. To možete da radite samo kada nemate velike prepreke”, naglasio je Vučić.

Vučić je sa investitorima na ogruglom stolu razgovarao po četam haus pravilima, to jest iza zatvorenih vrata, ali je preneo da im je ukazao na ono što je Srbija danas i da su oni zadovoljni ekonomskim napretkom naše zemlje, stanjem javnog duga koji opada, smanjenom nezaposlenošću, rastom plata i penzija, kao i razvojem infrastrukture, što sve pokazuje veliki napredak.

Vučić je naveo da se taj napredak vidi i po kreditnom rejtingu Srbije, što potvrđuje i potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Juroklir bankom, kao i to što nas je JP Morgan stavio već na tzv. Voč listu i što ćemo biti na njegovom indeksu za tržišta u rezvoju.

To su sve stvari koje su od ogromnog značaja za našu zemlju, dodao je Vučić.

Nema razgovora o statusu sve dok su tu takse

Vučić je izjavio da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije.

“Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da mu je smešno da uopšte priča o taksama u 21. veku, jer mora da postoji slobodna trgovina, navodeći da očekuje da problem bude rešen.

Upitan da li će se sastati sa predstavnicima prištinske administracije, Vučić je podsetio da je Hašim Tači jutros prisustvovao potpisivanju dokumenta o železnici i da je video neke predstavnike njihove delegacije, ali da ne zna da li će Aljbin Kurti popodne doći u Minhen.

“Ne znam, to njih morate da pitate. Ja ću biti na sastanku u pet sati”, rekao je Vučić.

Upitan šta očekuje od današnjih sastanaka, Vučić je rekao da ne bi trebalo očekivati previše.

“Ako možemo malo da spustimo tenzije, to je uvek dobro, a mislim da su ovo konkretni koraci. Mi ćemo brzo da radimo na tome”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je danas potpisano Pismo o namerama o železnici i da je bilo reči o tome da je važno da se posle avio-saobraćaja na kojem se ubrzano radi, otvori i železnička linija koja će povezati Beograd i Prištinu, kao i auto-put o kojem je, podseća, još pre šest godina bilo reči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao i da je naša strana uradila sve i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen.

Upitan koliko su važni dogovori i potpisana dokumenta, Vučić je rekao da je uvek bolje kada se razgovara, nego kada dijaloga nema.

“Dobro je sve što nije destabilizacija. Kod nas su sve usijane glave i lako je napasti nekoga i dobijati političke poene kritikom drugog, ja mislim da je važno da se sačuva mir i stabilnost”, ponovio je Vučić.

Vučić je naveo da su u Srbiji ekonomski brojevi dobri, da je država imala najveći rast u 2018. i 2019. godini ne samo u regionu, već i u jugoistočnoj Evropi, da se nastavlja niska stopa javnog duga, ali da je potrebno nastaviti i saradnju i otvarati granice.

“Samo između nas i BiH i Crne Gore gubimo godišnje najmanje dve milijarde evra samo zato što nam kamioni toliko čekaju na granicama”, rekao je Vučić.

Voleo bih da sam od Karpentera čuo o pravima Srba u CG

Povodom izjave bivšeg zvaničnika Pentagona, Majkla Karpentera, da Rusija u Crnoj Gori, preko Srpske pravoslavne crkve, štiti svoje interese, Vučić poručuje da bi voleo da je od Karpentera čuo kakva prava imaju Srbi u toj državi.

“Pozdravljam gospodina Karpentera. Voleo bih da sam od njega čuo da li Srbi, kojih ima skoro 30 odsto u Crnoj Gori, imaju ista prava kao Albanci u Makedoniji”, poručio je Vučić.

Vučić je, upitan da prokomentariše to što je Ramuš Haradinaj pretio Aljbinu Kurtiju, ukoliko ovaj ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kratko odgovorio:

“Šta me briga”.

Očuvanje mira i stabilnosti u BiH najvažnije

Vučić je izjavio da će sutra na sastanku u Beogradu saslušati stavove Milorada Dodika i Željke Cvijanović u vezi sa situacijom u BiH i istakao da će uvek insistirati na očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Vučić je rekao da je Dodika i Cvijanović pozvao na sastanak i pre sporne odluke Ustavnog suda u BiH o imovini.

“Sutra ću da saslušam Dodika i Cvijavnović da čujem šta misle. Uvek ću da insistiram na očuvanju mira i stabilnosti u BiH, mi poštujemo integritet BiH i integritet Republike Srpske u okviru BiH”, dodao je Vučić.

Vučić je naveo da svi zajedno moraju da rade na očuvanju mira i stabilnosti jer je to najvažnije za sve narode.

Najbolji odnosi sa Rusijom i Kinom, nastavljamo EU put

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da održava najbolje odnose i saradnju sa Rusijom i Kinom, po ugledu na zemlje koje imaju mnogo veću razmenu sa Rusijom od nas, ali da će nastaviti i svoj evropski put.

Novinar ruske televizije pitao je predsednika Srbije da prokomentariše slogan minhenske konferencije “westlešneš” što znači nestanak značaja Zapada, kao i komentare koji su se mogli čuti da je Rusija destabilizirajući faktor.

Vučić mu je odgovorio, isto što i mnogim investitorima sa kojima se sastao, a koji su ga pitali o uticaju Rusije i Kine, te kojima je govorio da njihove zemlje imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa Rusijom, a posebno sa Kinom, od Srbije.

“Vi imate benefite te saradnje za vaš narod, a neki od vas nama ne dozvoljavaju da uradimo isto. Mi ćemo održati najbolje odnose sa Kinom i Rusijom, nastavićemo veoma dobru saradnju, to se neće promeniti, iako svi znaju da smo na evropskom putu”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija neće promeniti svoju politiku, koja joj je, kako je rekao, obezbedila i dobre rezultate u ekonomiji i dobro pozicioniranje u svetu.

“To ne govorim samo za rusku televiziju, već i za sve regionalne televizije, vidim ovde i mnoge kamere iz EU zemalja, što me ne zanima. Ovo je srpska politika i mi ćemo je nastaviti”, rekao je Vučić.

 

 

 

Izvor: tanjug, tv pink

OSTAVITE ODGOVOR