Početna Aktuelno Ana Brnabić: SITUACIJA U REGIONU NESTABILNA

Ana Brnabić: SITUACIJA U REGIONU NESTABILNA

PODELI

Situacija u regionu je bez sumnje nestabilna, što najmanje odgovara Srbiji, rekla je premijerka, Ana Brnabić, i dodala da je predsednik, Aleksandar Vučić, reagovao promptno i da će u subotu razgovarati u Beogradu sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske o tome kako može da im pomogne.

Brnabić je rekla da je Vučić pozvao Srbe iz Crne Gore i Republike Srpske da dođu u Beograd i da razgovaraju o tome i da će se država Srbija truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost.

“Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla, da neće prisustvovati tom sastanku u subotu pošto će otputovati na bezbednosni forum u Minhen.

“Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gde u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla, da te probleme treba da rešavamo diplomatskim putem, na oprezan način.

Brnabić je rekla, da ovo što se dešava u regionu najmanje odgovara Srbiji, jer je zemlja prošla kroz teške reforme i ostvarila u prethodne dve godine privredni rast od 4,4 odsto i 4,2 odsto.

“Vidimo potpuno drugačiji imidž Srbije i da bi nastavili da tako da rastemo potreban nam je stabilan region”, rekla je Brnabić i da je ovo mali region u kome se svaka nestabilnost odražava i na našu zemlju.

Onda manje ljudi želi da investira, a predsednik Vučić već godinama radi na podizanju kredibiliteta naše zemlje, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da se već godinama radi na dovođenju investitora koji su uglavnom ulagali u oblasti koje su radno intenzivne, ali da sada u Srbiju dolaze i ozbiljniji investitori.

“Svaka nestabilnost u regionu može da ugrozi naš brzi razvoj. Zato se trudimo i predsednik i ja da sve signale koje dajemo budu odmereni i umereni i da dalje gradimo stabilnost, a ne nestabilnost. Trudimo se da budemo odgovorni i da zaštitimo naš narod gde god živeo. To je naša ustavna obaveza i dužnost i mislim da to radimo na najbolji način”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla, da će zato Vučić razgovarati sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske kako bi se vidilo kako može da ih podrži i kako da pokušamo da smirimo situaciju u regionu.

“Kada ne činite dovoljno u oblasti reformi, najlakše je imati nestabilnost i reći da je to zbog političke situacije”, rekla je Brnabić.

Sa druge strane, Srbija je izvoznik stabilnosti, ne zato što imamo veliko srce, a imamo ga, već zato što je to u interesu naših građana, rekla je Brnabić.

Do kraja februara Strategija za razvoj vinarstva do 2030.

Brnabić je prisustvovala danas ocenjivanju srpskih vina u okviru manifestacije “Sveti Trifun na Savskom Vencu”, koji je prvi put organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije i rekla da će do kraja meseca biti usvojena Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine.

“To je prvi put da se donosi desetogodišnja strategija koja će trasirati put kako da razvijamo ovaj sektor i kako da pružamo podršku da bi imali najkvalitetnija znanja i vina”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla, da će strategija pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave u svetu.

Brnabić je rekla da će u razvoj vinarstva i vinogradarstva biti uloženo oko 300 miliona evra u narednih 10 godina i da ta grana privrede ima jako veliki potencijal.

Brnabić je čestitala Savezu što je inicirao tu manifestaciju na kojoj je okupljeno 111 vinara koji su doneli čak 298 različitih vrsta vina u osam kategorija.

“Lako je vladi kada ima dobre partnere u udruženjima. Nije tajna da najveću podršku našim vinarima i vinogradarstvu pruža predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je srcem i dušom iza celog ovog sektora”, rekla je Brnabić prenoseći Vučićev pozdrav vinarima.

Brnabić je rekla, da Vučić nije mogao da prisustvuje manifestaciji pošto je otputovao u Minhen i napomenula da predsednik pruža i savetodavnu podršku vladi za razvoj vinarstva.

Brnabić je rekla, da je izvoz vina u 2018. bio oko 19 miliona evra i da se još čekaju podaci za 2019. godina, ali da svakako postoji jak uzlazni trend i da se još bolji rezultati očekuju u 2020. i 2021. godini.

Brnabić je rekla da država pruža trenutno značajnu podršku razvoju vinarstva i vinogradarstva kroz podsticaje za nove zasade, refundaciju troškova, subvencije za opremu i slično.

“Kroz strategiju ćemo to raditi na način koji će mnogo bolje targetirati oblasti za podršku i više ćemo uložiti za edukaciju mladih stručnjaka”, rekla je Brnabić i da ima sve više mladih koji se bave tom delatnošću.

Brnabić je rekla, da je vinarstvo i vinogradarstvo važan sektor i srpski turizam, pošto su vinske rute globalno najbrže rastući deo turizma.

Brnabić je rekla, da će vlada preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija uložiti još više novca u promociju vinskih ruta, tako da će i na autoputu Miloš Veliki u narednih nekoliko meseci biti postavljena obaveštenja za vinske rute.

Ovo je samo jedna u nizu manifestacija koje ćemo organizovati za naše vinare, rekla je Brnabić i da su naša vina sve bolja.

Brnabić je rekla, da vinarstvo ima potencijal za rast poput IT industrije koja raste godišnje 26 ili 27 odsto.

Brnabić je rekla da Srbija dobija značajnu podršku od EU za razvoj vinarstva i vinogradarstva preko IPARD programa, gde se poljoprivrednicima odobravaju sredstva i do milion evra.

Brnabić je rekla, da je to svakako grana privrede koja bi samo u periodu od dve godine mogla da bude jedna od vodećih u Srbiji.

“Kada smo ugostili Žozepa Borela na večeri koju je organizovao Vučić bila su poslužena srpska vina i on i ceo njegov tima su bili oduševljeni kvalitetom vina. Predsednik se na svaki način trudi da promoviše naša vina i vinare”, rekla je Brnabić.

OSTAVITE ODGOVOR