Početna Aktuelno Ana Brnabić: VLADA VEĆ SPROVODI PREPORUKE IZ NOVE SIVE KNjIGE

Ana Brnabić: VLADA VEĆ SPROVODI PREPORUKE IZ NOVE SIVE KNjIGE

PODELI

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da očekuje da će ova godina biti još uspešnija u odnosu na prethodnu što se sprovođenja važnih reformi i procedura tiče i da Vlada već sprovodi sedam od deset preporuka koje su date u 12. Sivoj knjizi NALED-a.

Brnabić je navela da se u tri oblasti očekuju velike i značajne reforme kako bi sistem bio transparentniji, efikasniji, a reč je o sektoru zdravstva, obrazovanju i sistemu socijalne zaštite.

“Fokus i prioritetne reforme su u tri oblasti na kojima trenutno radimo , najpre e-zdravstvo, imamo konkretan akcioni plan i očekujemo da će to dovesti do značajnog unapređenja našeg zdravstvenog sistema”, rekla je Brnabić.

Kada je u pitanju reforma u sistemu obrazovanja Brnabić je najavila uvođenje digitalizacije u informacionom sistemu prosvete kako bi bolje komunicirao sa privredom.

Premijerka je najavila i reformu sistema socijalne zaštite, a u cilju da se za isti uloženi novac uradi više za građane.

Premijerka je najavila donošenje tri strateška dokumenta koji, kako je rekla, daju pravac dalje transformacije. Reč je o Strategiji industrijskog razvoja Srbije, za koju se očekuje da će biti usvojena do kraja februara, potom i Strategije pametne specijalizacije.

Važnom je ocenila i Strategiju razvoja veštačke inteligencije, za koju su, kako je naglasila, odvojena značajna sredstva.

Istakla je i da su preporuke NALED-a važne odnosno da je za svaku vladu bitno da bude otvorena za ovakvu vrstu saradnje.

“Kad spomenete NALED, pomislite pritisak, ali pozitivan i dijalog javnog i privatnog sektora, vlade i civilnog društva, i otvorenost vlade za taj dijalog je jedna od ključnih stvari za brzi razvoj koji je Srbiji toliko potreban”, istakla je Brnabić.

Brnabić je navela da je u prethodnoj godini implementiran najveći broj preporuka u prethodnih 12 godina i da je to pokazatelj da vlada ubrzava tempo, a ne usporava.

“Ponosni smo na sve što smo uradili a od suštinske važnosti je da ne izgubimo nijedan dan a u cilju da Srbija postane bolje društvo za život i rad”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je i ove godine, kao i prošle, ključ reformi u digitalizaciji javne uprave i uvođenju elektronske uprave kao najboljem načinu za pojednostavljenje procedura, efikasnost i transparentnost.

Posebno sam ponosna što uspevamo da menjamo svest javne uprave – a što je ujedno i najteži posao i taj princip “statusa quo” koji je toliko prisutan ne samo kod nas već širom sveta, rekla je premijerka.

Kao primer je navela što je posle 120 godina, usvojen novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Podsetila je da je završena i reforma sistema paušalnog oporezivanja, reformu sistema za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, reformu katastra i ukidanje poreskih prijava…

Govoreći o rezultatima sprovedenih reformi istakla je da je olakšan život za oko 500.000 građana koji svake godine učestvuju u nekoj od procedura pred katastrom, potom poslovanje za oko 100.000 paušalaca koji posluju u Srbiji.

Takođe je omogućena bezbednost i sigurnost za oko 30.000 sezonaca i više od 300 poslodavaca koji ih angažuju, i manje administracije za oko 400.000 biznisa koji ne moraju da koriste pečat i oko 100.000 firmi kojima su potrebna poreska uverenja, navela je Brnabić.

Premijerka je rekla da je to već iza nas, i da privredu i građane danas zanima je šta će se uraditi još da im se olakša život i poslovanje.

Brnabić je rekla da se već radi na implementaciji sedam od 10 preporuka iz Sive knjige.

Već se radi na uspostavljanju registara u sistemu eUprave, daljeg smanjenja poreskog opterećenja rada, uređivanja novih i fleksibilnih oblika zapošljavanja, proširenja reforme sezonskih poslova, uvođenja eAgrara za podsticaje u poljoprivredi, eProstora i reformi u oblasti imovine i urbanizma, do reforme zdravstva i unapređenja zaštite životne sredine, rekla je premijerka.

Brnabić je zahvalila kako NALED-u, tako i svim ostalim partnerima koji pružaju pomoć i podržavaju sve reforme.

Važnim je ocenila i saradnju i koordinaciju svih resora u Vladi, koja je kako je istakla, ključna za postizanje boljih rezultata i pojednostavljenje procedura za poslovanje u Srbiji.

Nadam se da će Priština ubrzo ukinute takse

Nadam se da će Priština što pre ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je premijerka Srbije, dodajući da nakon poziva SAD da se takse ukinu bez traženja reciprociteta sve zavisi od Prištine i Aljbina Kurtija.

Brnabić je rekla da je ukidanje taksi važno za budućnost, za Srbe na Kosovu i Metohiji, ali podjednako i za Albance.

“Jedini način da ostavimo prošlost iza nas jeste dijalog, saradnja, davanje ljudima neke druge perspektive, jer u suprotnom svi će otići odavde i ne znam u tom slučaju za koga se bori Kurti”, rekla je premijerka.

Ističe da su zbog taksi ispaštali svi na KiM – Srbi, Albanci i druge nacionalnosti koje tamo žive.

“Nadam se da će brzo povući takse, vratiti se za pregovarački sto i da ćemo nastaviti dijalog. Sada imamo i konkretne inicijative koje vode i ka boljoj ekonomskoj saradnji”, rekla je Brnabić i u tom smislu navela da se sada govori o i o avio-liniji Beograd Priština, železnici, auto-putu “Mira”…

U zakonu o poreklu imovine nema ograničenja

Premijerka Srbije izjavila je da u predlogu zakona o poreklu imovine nema ograničenja do 2007. godine.

Brnabić je rekla da je to ograničenje bilo u prvom nacrtu, ali da je nakon javne rasprave to izbačeno iz predloga koji je poslat u Skupštinu.

Upitana šta misli o proveri porekla imovine funkcionera, Brnabić je rekla da je za što detaljniju proveru porekla imovine funkcionera.

“To je važno za građane Srbije, ali i za ljude koji će se ubuduće baviti politikom, jer je trenutno najveći problem upiranje prstom u ljude i bez dokaza ih optuživati za korupciju”, rekla je Brnabić.

Ističući da je za proveru i imovine koju je neko od funkcionera imao pre nego što je dobio funkciju, kao i za vreme obavljanja, ali i posle, premijerka je rekla da je to potrebno raditi da bi se videlo da nisu svi isti i da nisu svi korumpirani.

Jasno sam osudila napad radikala na Zoranu Mihajlovi

Potpuno jasno smo kao Vlada Srbije osudili “napad” članova Srpske radikalne stranke na potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović, izjavila je Brnabić, dodajući da nije smatrala da je potrebno da i posebno i dodatno reaguje na to.

“Jasno je da osuđujem. To je nedopustivo”, rekla je Brnabić.

Komentarišući navode radikala da je Mihajlovićeva umešana u špijunske afere, Brnabić je rekla da su je to poslanici SRS pitali u Skupštini u vezi ministarke Mihajlović, ali i još nekih članova njenog kabineta.

“Ne postoji nijedna insinuacija, a kamoli dokaz da je neko iz mog kabineta umešan u neke špijunske afere”, zaključila je Brnabić.

Reforme JP nedovoljno brze, išli smo po prioritetima

Brnabić je izjavila da se slaže sa ocenom šefa Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijana Sose o tome da reforme u javnim preduzećima napreduju sporim tempom, odnosno da nisu bile dovoljno brze, i navela da se vodilo računa da se taj posao obavlja po prioritetu.

“Slažem se sa Sosom, i reforme nisu bile dovoljno brze. Radile smo neke stvari koje smo mislili da su prioritetnije, kao što su preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu i završili smo u ovom mandatu gotovo sva koja su bila problematična”, rekla je Brnabić.

Rekla je da se za preduzeća u Boru, Majdanpeku i Smederevu… našlo strateško rešenje.

Da smo se bavili paralelno i njima i drugim preduzećima, sa svim drugim reformama, ništa ne bi bilo urađeno, rekla je premijerka.

O metrou razgovaramo sa partnerima iz Francuske i Kine

Premijerka je izjavila da su iz budžeta izdvojena sredstva za gradnju metroa u Beogradu i da se trenutno razgovara sa partnerima iz Francuske i Kine o tom projektu.

“U ovom trenutku razgovaramo sa različitim partnerima, zainteresovani su Francuzi i Kinezi, videćemo ko je bolji, pa ćemo na osnovu toga krenuti u posao…”, rekla je Brnabić.

Upitana da li se može očekivati da izgradnja počne do kraja godine, kako su najavili čelnici grada, Brnabić je odgovorila da se nada da gradnja može početi do tada.

 

 

 

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR