Početna Aktuelno Predsednik Vučić u Jerusalimu: U februaru skup lidera Zapadnog Balkana

Predsednik Vučić u Jerusalimu: U februaru skup lidera Zapadnog Balkana

PODELI

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na svečanoj večeri koju je u Jerusalimu organizovao predsednik Izraela razgovarao sa brojnim evropskim zvaničnicima, između ostalog i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je za februar najavio skup lidera Zapadnog Balkana.

“Očekujem da Mišel uskoro organizuje nekakav skup u februaru, na kojem će se okupiti svi lideri na Zapadnom Balkanu i da nastavimo da razgovaramo”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Kaže da je sa njim razgovarao o poziciji Srbije i Crne Gore, koje su zemlje predvodnici u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu.

On je povodom razgovora sa predsednikom Crne Gore, da nije mogao da se usaglasi sa svojim sagovornikom po pitanju Srba i SPC u Crnoj Gori, ali da su obojica razumeli da ni jednoj, ni drugoj državi nije potreban sukob.

“Radim sve što mogu, ličnim autoritetom, koji nije tako mali kako bi mnogi želeli, da poboljšam poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je Vučić novinarima u Jerusalimu.

Razume se, ističe, da je razgovor bio težak.

“Kada dvojica ključnih ljudi ne mogu da se usaglase i ne mogu da približe stavove po pitanju Srba i SPC u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Mi moramo, ističe, da budemo dve prijateljske i bratske države i mnogo toga moramo da uradimo zajedno.

Predsednik Srbije je naglasio da njegov posao nije da vodi lake razgovore, već da na odgovoran i ozbiljan način radi na poboljšanju pozicije srpskog naroda u Crnoj Gori, podržavajući poziciju SPC.

Vučić kaže da je tome razgovarao sa patrijarhom Irinejem više puta i da su se dogovorili kako da nastupaju.

“Nisam izabran na ovu funkciju zbog da bih vodio lake razgovore”, rekao je Vučić i dodao da je još sinoć primetio da kako su komentarisali taj razgovor i oni koji kažu da treba umiriti crkvu i pustiti vernike da rade šta hoće, kao i oni koji su kritikovali kako je lepo razgovarao sa Đukanovićem.

Vučić je i jednima i drugima poručio:

“Moj posao je da brinem o poziciji srpskoj naroda u regionu”.

Vučić je napomenuo da je Crna Gora danas nezavisna država, kao i da on ličnim autoritetom koji nije tako mali želi na pametan način da poboljša poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Kaže da je lakši deo razgovora sa Đukanovićem bio onaj koji se ticao pitanja na koji način Beograd i Podgorica vide odnos prema EU i njihov prema Srbiji i CG.

“Ne isključujemo mogućnost da sve više zajednički tražimo bolju poziciju za naše zemlje”, rekao je Vučić i dodao da su primetili da što smo više odmicali u evrointegracijama da su neki drugi postajali važniji i više se približili EU.

Vučić se danas sastao sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom.

To je objavljeno na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, ispod slike Vučića sa moldavskim predsednikom.

“Bilateralni susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Republike Moldavije”, piše u postu.

Vučić je rekao da je sinoć tokom večere u čast održavanja Petog svetskog foruma o Holokaustu “Sećanje na Holokaust – borba protiv antisemitizma”, razgovarao sa predsednikom i premijerom Izraela, predsednicima Kipra i Grčke, premijerom Češke.

Kako je rekao, večeras će imati bilateralni sastanak sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, a razgovarao je i sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji je posebno zahvalio zbog isticanja zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva Srbije.

Vučić kaže da je razgovarao i sa liderima zemalja u regionu, bugarskim predsednikom Rumenom Radevom, Kolindom Grabar Kitarović, Slovenije Borutom Pahorom, kao i sa predsednikom Portugalije.

Izvor: tanjug, tv pink

OSTAVITE ODGOVOR