Početna Aktuelno Ištvan Pastor: Pokrajinske izbore ću raspisati 2. ili 3. marta i nema...

Ištvan Pastor: Pokrajinske izbore ću raspisati 2. ili 3. marta i nema razloga da se oni ne održe u isto vreme kad i republički

PODELI

Pokrajinske izbore ću najverovatnije raspisati 2. ili 3. marta i nema razloga da se oni ne održe u isto vreme kad i republički, čije je održavanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za 19. ili 26 april, izjavio je za RTV predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
Pastor je u “Pravom uglu RTV-a izrazio žaljenje što deo opozicije, koje po instrukcijama svojih centrala u Beogradu bojkotuju i pokrajinsku Skupštinu i što će se, možda, odlučiti za bojkot pokrajinskih izbora.

Komentarišući najavu izmena izbornog zakona i smanjenje cenzusa sa 5 na tri odsto za ulazak u parlament predsednik Pokrajinske skupštine i lider SVM-a smatra da “ova ideja pomaže da se identifikuju svi učesnici političkog života i da budu deo parlamentarne demokratije”.

O argumentima dela opozicije za bojkot izbora, koja tvrdi da nisu obezbeđeni fer uslovi, Pastor kaže: “Iz svog ne malog političkog iskustva još uvek nisam video da se unapred kaže da su uslovi fer. Na kraju ćemo videti, ali mislim da je svima u interesu da izađu”.

Osvrćući se na svoj optimizam od pre 7 godina, kada je najavljivao bolje dane, Pastor i sad optimistički smatra da

“dolazi jedan period kada će se ponovo deliti karte na velikoj političkoj sceni Evrope i da možemo očekivati da će nam se u toj podeli sreća osmehnuti”.

Prema njegovoj oceni sada iz se Brisela emituju signali “jedne nove politike proširenja”, za razliku od prethodne petogodišnje ekipe na čelu sa Junkerom, koja je bila protiv proširivanja.

Kaže da mu je prilikom razgovora sa novim evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, predstavnikom Mađarske, bilo jako bitno da uspostavi ljudski kontakt i doprinese stvaranju objektive slike o nama.

“Komesara za proširenje sam sad upoznao, nisam ranije imao prilike, čovek je iz Segedina, dolazio je u Vojvodinu što je strašno važno… Kratak razgovor u kome sam imao prilike da ga saslušam mi uliva optimizam, želi da pomogne, svoj komesarski cilj je definisao tako da na kraju njegovog petogodišnjeg mandata Srbija uđe u EU”, kaže Pastor.

 

 

Izvor: rtv

OSTAVITE ODGOVOR