Početna Aktuelno Večeras tribina o Versajskom sporazumu u CZDS

Večeras tribina o Versajskom sporazumu u CZDS

PODELI

Okrugli sto „Versajski mir i stvaranje Jugoslavije 1919-2019“ biće organizovan večeras, u 19 časova, u programskom prostoru Centra za društvenu stabilnost, Svetozara Miletića 10. Na tribini će govoriti režiser Ljubiša Ristić i istoričari Saša Adamović i Milovan Balaban.

U okviru predstojećih razgovora na tribini CZDS razmatraće se političke, vojne, diplomatske, privredne i društvene posledice koje su nastupile na Balkanu, u Evropi i svetu nakon okončanja Velikog rata. To će biti i prilika da se pruži ocena političkog, ekonomskog i kulturološkog značaja nastanka zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca za sudbinu srpskog naroda, ukoliko se stvaranje Jugoslavije posmatra kao neposredna posledica istorijskog stanja nastalog posle usvajanja Versajskog sporazuma, odnosno kao „versajsku političku tvorevinu“.

Prvog dana 2020. godine biće obeleženo 100 godina od stupanja na snagu Sporazuma iz Versaja. Iako je oružje „ućutalo“ 11. novembra 1918. godine, a mirovni sporazum potpisan 28. juna 1919. godine, rat je zvanično okončan prvog dana 1920. godine.

 

 

 

 

 

 

iZVOR: DNEVNIK.RS

OSTAVITE ODGOVOR