Početna Aktuelno Sastanak ministara odbrane Republike Srbije i Kraljevine Norveške

Sastanak ministara odbrane Republike Srbije i Kraljevine Norveške

PODELI

rbija je vojno neutralna zemlja i neće ulaziti u NATO niti bilo koji drugi vojni savez, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u Oslu, gde boravi na poziv norveškog kolege Franka Bake-Jensena.

Vulin je naglasio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova jer to, kako je istakao, predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

On je naveo da jednostrane odluke prištinskih vlasti komplikuju osetljivu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i u regionu.

Za Srbiju je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, istakao je Vulin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin i Bake-Jensen razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, skandinavskom regionu i arktičkom pojasu.

Srpski i norveški ministar su se saglasili da je dugogodišnja saradnja u oblasti odbrane dve zemlje veoma razvijena kao i da ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Vulin je istakao i da je Kraljevina Norveška za Srbiju jedna od najznačajnijih zemalja u ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblasti vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane.

Zahvalio se Bake-Jensenu na donacijama za dopremanje srpske lake poljske bolnice, razvoj Centra ABHO u Kruševcu, Regionalne inicijative za napredno distributivno učenje kao i na dosadašnjoj finansijskoj pomoći u sprovođenju aktuelnog projekta Povereničkog fonda NATO.

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR