Početna Aktuelno Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koji Srbe neće...

Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koji Srbe neće tretirati kao ravnopravne građane

PODELI

Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koji Srbe neće tretirati kao ravnopravne građane i ne prihvataju njihovu legitimnu volju pokazanu na izborima, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine na kojem je doneto pet zaključaka o njihovom budućem političkom delovanju.

“Srbi neće moliti nikoga, njima pripadaju po tamo važećem ustavu i zakonu određena ministarka mesta i to ne bilo kojim Srbima, već onima koji su na izborima dobili 96 odsto podrške naroda”, rekao je Đurić i dodao da Srbi neće prihvatiti da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi određuje ko će ih predstavljati u insitucijama.

Đurić je rekao da su predstavnici Srba tražili da ne ulaze u institucije koje ih neće poštovati, kako iz njih ne bi morali da izlaze već za par meseci.

Da bi ušli u koaliciju potrebno je da se napravi zaokret od 180 stepeni u odnosu na ono što se govori u Prištini, rekao je Đurić.

Jedan od zaključaka donetih na sastanku, kojem je prisustvovalo 65 predstavnika Srpske liste i srpskih institucija, prema Đurićevim rečima je i da Srbi neće prihvatiti status građanina drugog reda.

Đurić je dodao da su doneli zaključak da će Srbi u slučaju novih pritisaka na institucije, škole, vrtiće, zdravstvene ustanove… biti spremni da ih napuste na solidaran način i da primene nenasilne i mirne mere otpora.

Među zaključcima je i taj da se traži momentalno ukidanje anticivilizacijskih taksi koje su štetne za sve građane južne pokrajine, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, što, kako je rekao Đurić, mora da bude svačija obaveza pa i Kuritijeva.

Peti zaključak je da će sve srpske institucije nastaviti sa sprovođenjem plana Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za podršku srpskom narodu, rekao je Đurić i podsetio da se u južnoj pokrajini realizuje 349 projekata od izgradnje puteva, bolnica, škola do privrednih kapaciteta.

Đurić je upozorio i na opasnost od reciprociteta o kome Kurti priča jer se iza toga krije zabrana gora od taksi i odnosi se na robu iz Srbije, a koja bi se odnosila i na dokumente i odvijanje saobraćaja, kao i druga ograničenja.

Đurić je ocenio da se Kurti ponekada ponaša kao portparol Nenada Rašića i Slobodana Petrovića, kao i da je najava reciprotiteta koji je trebalo da nazove kamuflaža način da se Srbija prisili da prizna nezavisnost Kosova.

Đurić je rekao da Priština mora da obezbedi, kao što stoji po Ustavu i zakonu, da sedam odsto Srba bude u svim institucijama i javnim preduzećima i da će zato morati da otvori na desetine hiljade novih radnih mesta.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Kurtija da Srbi nisu za formiranje ZSO i da nisu reagovali kada je formiranje proglašeno neustavnim, Đurić je rekao da to nije tačno, da se Srpska lista obraćala ustavnom sudu i da je na hiljade Srba na mitingu u Kosovskoj Mitrovici pre godinu dana protestvovalo zato što se ZSO ne formira.

“Nećemo dopustiti da nijedna laž poput ove prođe bez odgovora”, rekao je Đurić.

Đurić je podsetio i na činjenicu da su predstavnici Srba u jednom trenutku hteli i samostalno da krenu u formiranje ZSO, ali se odustalo od toga kada je procenjeno da bi moglo biti eventualnih problema.

Na pitanje kako će celokupna situacija uticati na dijalog i da li će biti nastavljen uskoro, Đurić je rekao da ne bi spekulisao o nastavku dijaloga, kao i da srpska pozicija po tom pitanju ostaje ista.

Đurić je rekao i da vezu srpskih predstavnika i Beograda niko neće prekinuti kao i da će Srpska lista sve odluke donositi u konsultaciji sa predsednikom i Vladom Srbije.

Đurić je najavio i “pročišćavanje sopstvenih redova”, kako bi se radilo efikasnije i stvarao ekonomski ambijent za opstanak mladih na KiM.

 

 

 

 

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR