Početna Aktuelno Predsednik Vučić: Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo...

Predsednik Vučić: Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak

PODELI

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da mu je ideja da se u četiri najsiromašnija okruga, među kojima je i Toplica, uvede poseban dodatak, nešto poput kosovskog dodatka, te da će o toj mogućnosti razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.

“Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, kao kosovski dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare, medicinsko osoblje… da pomognemo”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ideja da taj dodatak za Toplički okrug, Jablanički, Pčinjski… bude 10 odsto, pa da plata lekara u Blacu bude veća 10 odsto nego lekara u Beogradu.

Kako je rekao, ako se to lekaru u Beogradu ne dopada, onda neka dođe da radi u Blacu.

Cilj je da podstaknemo ljude da ostanu u Blacu, rekao je Vučić.

“Kad vam kažu da su troškovi života veći u Beogradu nego u Blacu, to je tačno, ali prosečna plata ovde u Blacu je 37.000 a u Beogradu 74.000. Nikada ne može da bude isto, ali moramo da smanjimo tu razliku, da živite bolje. Želim da se posvetim tom pitanju”, poručio je predsednik.

Vučić je najavio da će država više ulagati u Toplicu i druge siromašne krajeve Srbije, kako bi ostavila seljaka na svome:

“Da nam čuva pragove i ono što smo počeli da gubimo u poslednjih 30-40 godina”, podvukao je Vučić.

Naveo je i da je država spremna da gotovo u potpunosti finansira fabriku za preradu voća i povrća, za koju postoji interes, sa gotovo 90 odsto subvencije, kako bi voćari i povrtari imali gde da predaju robu, da se proizvede nešto više i skuplje, kako bi se izašlo na tržište cele Srbije, kao i van zemlje.

Istakao je i da će Blace postati privlačnije za investitore čim krene izgradnja auto-puta Niš – Pločnik.

Poručio je da je država spremna da pomogne i uloži, ali da i sami žitelji moraju da pomognu, da veruju u ono što država radi i da se organizuju.

“Vas molim da budete strpljivi i neko ko će stalno da traži. Navikli ljudi da država nema… Tražite više, ali nemojte da očekujete sve od države. Pomoći ćemo koliko možemo”, rekao je Vučić.

Zahvalio se žiteljima na srdačnom dočeku, koji, kako je rekao, nije zaslužio, kao i na tome što veruju u svoje Blace, što su se uvek borili za Srbiju, uvek uz narod i državu.

Kako je rekao, danas je prvi put u Blacu posle više godina, te je primetio da je Toplica mnogo osiromašila u poslednjih 50 godina, što će morati da se promeni.

Ponovio je da se rade lokalni putevi i istakao da će sve od škola, predškolskih ustanova, domova zdravlja, hitnih službi… morati da bude obnovljeno u roku od godinu dana iz sredstava Kancelarije za javna ulaganja.

“Imamo novac i hoćemo da uložimo u siromašne krajeve zemlje, tamo gde se najmanje ulagalo u poslednjih 30 godina, a to su topličke opštine, i Blace”, rekao je Vučić.

Neću dozvoliti da Srbija bude ponižena bilo kakvim rešenjem

Nikada neću dozvoliti nikome da ponizi Srbiju bilo kakvim rešenjem za Kosovo i Metohiju, poručio je danas predsednik.

“Ratovi nam nisu potrebni, potreban nam je mir, ali, nikada nikome neću dozvoliti da ponizi Srbiju nikakvim rešenjem. I lakše mi je da ja platim cenu, ali Srbija cenu poniženja i nipodaštavanja sebe nikada plaćati neće”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije došao da priča o velikim političkim temama, jer je njegov posao da trpi sve pritiske i oko Kosova i Metohije i Republike Srpske.

“Ali, da imate u vidu, šta god da čujete ili vidite na televizoru ili društvenim mrežama, kada vam kažu da nam neko donosi ponižavajuća rešenja ili da će neko da nam predloži neko rešenje koje bi nipodaštavalo interese Srbije, budite uvereni da mi karijera nije važna i da ću se uvek truditi da čuvam mir zbog naše dece, jer oni koji su prošli kroz rat znaju kako je to teško”, poručio je Vučić.

Vučić je naveo i da su građani ovog kraja, kad god je bilo teško, uvek imali razumevanja i ljubavi za Srbiju više od onih koji žive duplo bolje i lakše od njih.

“Želim da se zahvalim Toplici što je bila uz Srbiju i plaćala najveću cenu za vreme ratova. Vreme je da uzvratimo Toplici boljim životom”, poručio je Vučić.

Vučić je zahvalio građanima na podršci i što su obezbedili mogućnost da država bude ta koja odlučuje o sopstvenim političkim potezima i da budemo nezavisni i samostalni u odlučivanju, a da se trudimo da prijatelja i kontakata imamo što više, ali da se niko drugi ne meša u ono što je naša politika.

I onima koji kažu ”nemojte sa Rusima”, mi ćemo reći – ”hoćemo, naš je interes da imamo dobre odnose sa Rusima”, a isto i sa Kinezima, rekao je Vučić.

“Ko god nam kaže nemojte sa ovim ili onima iz Evrope, mi ćemo reći – hoćemo naš je interes da to radimo i da širimo mrežu prijatelja, a da nikada nikome ne dozvolimo da ponižava Srbiju i naš narod”, poručio je Vučić.

Za 15 dana svi penzioneri dobijaju po 5.000 dinara

Svi penzioneri u Srbiji dobiće za 15 dana jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, najavio je Vučić.

Predsednik je zahvalio penzionerima što su imali veru u državu i znali da samo teškim merama može da se dođe do spasavanja srpske privrede.

“Danas srpska privreda nije u krizi, već raste i rašće još većom brzinom u budućnosti. Hvala penzionerima i ja očekujem da, pored povećanja penzija, za 15 dana svaki penzioner u Srbiji dobije 5.000 dinara jednokratnu podršku i gledaćemo da to dolazi sve češće”, poručio je Vučić.

 

 

 

Izvor: tanjug, tv pink

OSTAVITE ODGOVOR