Početna Aktuelno SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU POVODOM OPASNOG DOKUMENTA SDA

SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU POVODOM OPASNOG DOKUMENTA SDA

PODELI

U subotu, u 12 časova, svi predsednici parlamentarnih stranaka iz Srpske održaće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bismo ga upoznali sa situacijom.

Usvajanje deklaracije SDA je narušavanje Dejtonskog sporazuma i antiustavno delovanje koje narušava mir.

To je u sredu u Banjaluci, posle sednice GO stranke, najavio Milorad Dodik, lider SNSD i srpski član u Predsedništvu BiH. Povod za sastanak u Beogradu je udar stranke Bakira Izetbegovića na RS, jer su usvojili dokument koji predviđa formiranje tzv. republike BiH.

– Verujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izveštaj visokog predstavnika i da oceni da li je po Dejtonskom sporazumu i Ustavu trebalo da reaguje. A mi ćemo od potpisnica Aneksa 10 sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i zatraže njegovo ukidanje – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako se situacija u BiH ne bude odvijala po izvornom Dejtonskom sporazumu, treba primenjivati pravo naroda na samoopredeljenje, što predviđa i Ustav BiH.

SNSD je predložio da se zakaže posebna sednica Narodne skupštine RS da bi se utvrdila delegacija iz Srpske i predlog za razgovor sa FBiH i o zakonima o odbrani, Visokom sudskom i tužilačkom savetu i indirektnim porezima. On je poručio i da su drugi zakoni “urađeni mimo Ustava i saglasnosti iz RS”.

– Verujemo da je međunarodna zajednica podržavala sve transformacije koje su se dosad desile na zahtev SDA. Kao i ovo sad.

 

 

 

 

Izvor: tanjug, pink

OSTAVITE ODGOVOR