Početna Aktuelno Predsednik Vučić sa direktorkom UNESKO o saradnji i nasleđu na Kosovu i...

Predsednik Vučić sa direktorkom UNESKO o saradnji i nasleđu na Kosovu i Metohiji

PODELI

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas generalnu direktorku Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) Odri Azule, sa kojom je razgovarao o mogućnostima za sadržajniju saradnju, kao i zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da Srbija ceni aktivnosti UNESKO u zaštiti ugroženog srpskog istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa na KiM, jer je to nasleđe celog sveta, prenela je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kako se navodi, Vučić je podržao napore generalne direktorke Azule da sačuva temeljne vrednosti na kojima je zasnovan rad UNESKO, kao i da spreči politizaciju te organizacije.

Predsednik je izrazio podršku različitim programima UNESKO u svim oblastima koje ta organizacija pokriva, a posebno u oblasti obrazovanja.

Dvoje sagovornika su se saglasili da je važno sprečiti negativni uticaj modernih tehnologija na obrazovanje mladih generacija.

Generalna direktorka Azule je rekla da je Srbija, kao član Izvršnog saveta, velika podrška njenim naporima za reformu UNESKO.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnom direktorkom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) Odri Azule i tom prilikom istakla da je saradnja sa tom organizacijom za Srbiju od velike važnosti, budući da su obrazovanje i digitalizacija prioriteti Vlade Srbije.

Premijerka je rekla da podržava i visoko ceni dosadašnje napore generalne direktorke Azule u poboljšanju efikasnosti i postizanju veće vidljivosti Uneska, kao i da Srbija čvrsto veruje i duboko je posvećena jačanju multilateralizma i multikulturalnosti.

Azule je istakla da će tokom mandata naročit značaj pridavati upotrebi veštačke inteligencije u oblastima nauke i obrazovanja, kao i pitanju rodne ravnopravnosti i obrazovanja devojčica. Primena veštačke inteligencije u zaštiti kulturnog nasleđa je jedna od tema kojoj će Unesko takođe biti posvećen.

Sagovornice su se saglasile da je kultura oblast čiji će potencijal i u budućnosti biti od velike važnost za razvoj svakog društva, a premijerka Srbije je podsetila da su upravo kreativne industrije u ovom trenutku najbrže rastuća grana industrije.

Izvor: tanjug, rtv

OSTAVITE ODGOVOR