Početna Aktuelno Na Jarinju uhapšen Srbin! Marko Đurić: Počela hajka na Srbe

Na Jarinju uhapšen Srbin! Marko Đurić: Počela hajka na Srbe

PODELI

Na administrativnom prelazu Jarinje u subotu u popodnevnim satima privremene prištinske institucije uhapsile su Srbina Gorana Stanišića, pod optužbom za navodne ratne zločine, saopštila je Kancelarija za KiM, a direktor Kancelarije Marko Đurć kaže da je posle obraćanja predsednika Srbije počela očekivana hajka na Srbe.
Prema raspoloživim informacijama, Stanišić, koji je uhapšen pred svojom suprugom i sestrom, odvezen je za Prištinu, navodi se u saopštenju.

Goran Stanišić je raseljeno lice sa KiM i od 1999. godine živi u selu Međulužje kod Mladenovca, u kom živi i Bogdan Mitrović – simbol hapšenja na osnovu tajnih optužnica Prištine i lažnih svedočenja kosmetskih Albanaca.

Stanišić je često dolazio na Kosovo i Metohiju, poslednji put pre mesec dana, i do juče nikakvih problema nije imao prilikom prelaska administrativnih prelaza, ističe direktor Kancelarije za KiM.

“Samo nekoliko sati pošto je predsednik Srbije najavio, počeo je predvidiv i očekivan pritisak i hajka na Srbe na KiM. Očigledna je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i kako bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima”, istakao je Đurić.

Hapšenje Stanišića je još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba u cilju dovršetka etničkog čišćenja južne srpske pokrajine, naročito severa Kosova i Metohije.

Svi oni kojima je to cilj moraju da znaju da ni ovaj, kao ni brojni slični raniji pokušaji, neće slomiti čvrstu volju srpskog naroda da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz snažnu podršku svoje države Srbije, navodi se u saopštenju.

Đurić je najoštrije osudio hapšenje Gorana Stanišića i aktiviranje nekakvih tajnih spiskova i lažnih optužnica privremenih prištinskih institucija, i zatražio njegovo hitno puštanje na slobodu.

Kancelarija za KiM i Republika Srbija, dodao je, obezbedili su svu pravnu pomoć porodici Stanišić.

U Prištini je nakon ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja zavladao politički sukob među predstavnicima Albanaca, tamo se odvija rat “svih protiv svih” koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Gostujući na Tv Pink, Đurić kaže da ga ostavka Haradinaja nije iznenadila, već da je to novi “politički momenat” koji dolazi iz Prištine i zbog kojeg će pritisak na Srbe sa KiM biti u porastu.

“Glavna retorika lidera Albanaca zbog odluke Veća suda u Hagu da ga optuži za ratne zločini bila je da su Srbi za sve krivi, i na direktan i na indirektan način, a te njihove izjave stvaraju još veći pritisak na Srbe koji žive na KiM”, rekao je Đurić.

Haradinaj se nakon ostavke, ocenjuje Đurić, predstavio kao heroj koji se, kaže, suprotstavlja Srbiji i koji je zbog toga žrtva.

“U prištinskim medijima i u drugim saopštenjima nema pominjanja sadržaja o hororu koji su preživeli Srbi i drugi nealbanski narodi od strane terorističke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova”, naveo je Đurić.

Ukazao je da smo još juče, zbog tih dešavanja, videli reakciju Prištine, a to je hapšenje Srbina Gorana Stanišića koji živi u Mladenovcu već 20 godina i koji jednom mesečno ide u zavičaj.

“Na Jarinju su ga albanski policajci pokupili, zbog navodnih optužbi da je činio ratne zločine i da je bio rezervista”, naveo je Đurić i dodao da će se tendencija hapšenja Srba verovatno biti nastavljena.

Srpski nacionalni forum iz Gračanice danas je povodom najnovijeg hapšenja Srbina, upozorio na nedopustivi pritisak na Srbe, koji se ogleda u permanentnoj pretnji hapšenjima na administrativnim prelazima, pod izgovorom da su činili ratne zločine 1999.

SNF u saopštenju ukazuje da se na taj način uspostavlja šitem straha po ličnu bezbednost svoih Srba na KIM, a naročito proteranih, jer se na taj način želi sprečiti njihov povratak.

SNF smatra i da je potrebna hitna diplomatska akcija, kako u SB UN i u EU, tako i kod velikih sila koje su garantovale slobodno i multietničko društvo na KiM, navodi se u saopštenju.

Izvor: tanjug, rtv

OSTAVITE ODGOVOR