Početna Aktuelno NOVI SAD – GRAD MANIFESTACIJA!

NOVI SAD – GRAD MANIFESTACIJA!

PODELI

Iako je Novi Sad posle velikih aktivnosti i naporne diplomatske borbe aktuelne gradske vlasti svoje ime ovenčao priznanjem za Evropsku prestonicu kulture, ni pre ove laskave titule, nije nedostajalo kulturnih sadržaja, a naročito raznih festivala, namenjenih najrazličitijoj publici.

Godinama, a u pojedinim slučajevima i dekadama unazad, Novi Sad ima za svakog po džokera, bilo da su to najmlađi ili kulturno najprofinjeniji, a mi ćemo nabrojati samo neke od najznačanijih aduta kulturne scene grada.

Ljubitelji teatra u celom regionu sa velikim priželjkivanjem svake godine čekaju Sterijino pozorje, festival koji funkcioniše od 1956. godine i prikazuje najkvalitetnija pozorišna ostvarenja iz celog regiona. Paralelno sa njim, Novosadski džez festival, dugi period okuplja najbolje i najkvalitetnije umetnike iz Evrope, a neretko uz goste i sa drugim kontinenata.

Oni koji vole književnost, mogu uživati u Andrićevim danima, PROZAfestu, ali i relativno novom Međunarodnom novosadskom književnom festivalu, koji je veoma brzo stekao reputaciju, imajući u vidu da postoji od 2006. godine.

Za ljubitelje sedme umetnosti, na raspolaganju je EURO IN festival koji je posvećen uglavnom nezavisnoj produkciji i forsira kvalitet, nešto komercijalni Cinema city koji je poprilično brzo postao brend, kao I INFANT, gde se doduše akcenat daje na alternativno teatarsko stvaralaštvo.

Ni klasičari nisu pošteđeni svoje poslastice, pa je tu NOMUS – novosadske muzičke svečanosti, koji su se već ucrtali na kontinentalnoj mapi ovakvih manifestacija i uživaju zavidan ugled.

O Zmajevim dečijim igrama, kao nezaobilaznoj manifestaciji za najmlađe je suvišno govoriti, a “pobratima” su dobili u vidu Festivala uličnih svirača, koji je veoma brzo stekao slavu i postao značajan u očima sugrađana, ali i ozbiljna turistička atrakcija.

Nabrojane manifestacije samo su deo tradicionalno bogate kulturne ponude grada.

Toma Lovreković

OSTAVITE ODGOVOR