Početna Aktuelno Kuburović: Tačiju, Haradinaju, Veseljiju bi već bilo suđeno

Kuburović: Tačiju, Haradinaju, Veseljiju bi već bilo suđeno

PODELI

Ministarka pravde Nela Kuburović nije sigurna da će se vodeći političkih lideri Prištine u početku naći na udaru Specijalnog tužilaštva, poput Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija.

“Da je postojala volja, to bi se već desilo”, rekla je ministarka u intervjuu za Večernje novosti.

Govoreći o inicijativi za formiranje suda koji će se baviti isključivo Srbima, Kuburović kaže da je to naprasna odluka doneta samo zarad predizbornih poena.

Ističe da je osnivanje etničkog suda nešto nezabeleženo i ispod svakog civilizacijskog nivoa.

To je, kaže, “iskrivljena politička tvorevina” koja nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

“Mislim da bi Albanci trebalo više da brinu zbog Specijalnog tužilaštva u Hagu, koje će se baviti preispitivanjem izveštaja Dika Martija. Novi tužilac je poslednjih meseci tražio dokumente od Beograda, koji se dostavljaju preko Delegacije EU. Takođe veliki broj svedoka čeka na podizanje optužnica da bi dao iskaze”, rekla je Kuburović.

Kada se radi o “žutoj kući”, kaže Kuburović DNK dokazni materijal je uništen, a pitanje je i koliko ima živih svedoka.

“Ipak treba imati u vidu da je Priština pod pritiskom menjala Ustav, da bi se formiralo specijalizovano veće za utvrđivanje istine iz izveštaja Dika Martija. Ne verujem da bi EU insistirala na formiranju takvog tela da nema dovoljno dokaza. To je dakle pokazatelj da EU ipak može da izvrši pritisak kada postoji volja”, rekla je Kuburović.

Kuburović negira da je Srbija zakasnila da podnese žalbu na odluku o suđenju radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću.

“Sudska odluka se pojavila na njihovom sajtu i medijima odmah po izricanju, ali da postoji procedura po kojoj se dostavljaju odluke i nalozi za hapšenje. Rok teče tek od momenta kad nam je nešto dostavljeno. Poslali smo najavu za žalbu i spremili detaljnu dokumentaciju. I dalje je na snazi pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da nisu ispunjeni uslovi za izručenje”, rekla je ona.

Dodala je i da zakon i saradnji sa Haškim tribunalom, koji se primenjuje i na Mehanizam, nabraja za koja krivična dela postoji mogućnost izručenja, ali da nepoštovanje suda nije na toj listi.

O izmeni Ustava, Kuburović naglašava da se one odnose isključivo na pravosuđe, ne i na Kosovo, kako se spekulisalo u javnosti.

“Predlog se tiče isključivo pravosuđa – jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija kroz izmenu postupaka izbora sudija i tužilaca, sastava stručnih saveta”, rekla je Kuburović i dodala da je pitanje koliko ima smisla govoriti o ustavnim promenama kada opozicioni poslanici bojkotuju rad Skupštine.

Kako je rekla o tome treba da postoji opšti konsenzus, bar oko toga da li treba ući u te promene.

Govoreći o zakonu o poreklu imovine ona je rekla da, iako je završena javna rasprava o Nacrtu ovog zakona, vlada Srbije je i dalje otvorena za predloge i sugestije.

“Očekivali smo više pisanih komentara, ali njih je do sada jako malo. Ponižavajuće je da je većina onih koji su komentarisali zakon generalno protiv njegovog donošenja, često pod izgovorom da i sadašnji pravni okvir omogućava ispitivanje porekla imovine. Pa zašto se to nije radilo prethodnih 15 godina”, upitala je ministarka i dodala da bi zakon mogao da bude usvojen za vreme mandata aktuelne vlade.

Izvor: tanjug, v.novosti

OSTAVITE ODGOVOR