Početna Aktuelno Nove lokomotive na srpskim prugama

Nove lokomotive na srpskim prugama

PODELI

Od danas je na prugama Srbije 16 novih lokomotiva za teretne vozove. Primopredaja je obavljena na stanici Resnik, a novi vlasnik ovog voznog parka je “Srbija Kargo”, koja godišnje na Koridoru 10 preveze 13 miliona tona robe.

Nove lokomotive su pripremljene da voze na srpskim i na evropskim prugama.

Svaka od njih može da poveze čak 1.700 tona robe. Lokomotive razvijaju brzinu do 160 kilometara na čas i opremljene su najsavremenijim uređajima za kočenje i automatsko upravljanje.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 vozila za putnički saobraćaj.

“Sada je Kargo nabavio 16 lokomotiva u teretnom saobraćaju. To nisu lokomotive za prošlost. To je upravo ovo što je rekao direktor Karga – to su lokomotive za budućnost, sa novim tehnologijama, da možemo da pratimo sve ono što radi Evropa, i da možemo zaista da budemo deo svetskog železničkog transporta”, ističe Mihajlovićeva.

Svake godine “Srbija Kargo” preveze 13 miliona tona robe. Međutim, sa dolaskom novih investicija, taj broj se stalno povećava. Novi i stari klijenti sve više traže usluge železnice.

Dušan Garibović iz kompanije “Srbija Kargo” kaže da, imajući u vidu kontinuirano povećanje proizvodnje HBIS-a iz Smedereva, “Ziđina” iz Bora, NIS-a, EPS-a i drugih investitora, raste količina robe koja će se prevesti.

U resornom ministarstvu kažu da će Srbiji biti potrebno još najmanje pet godina da Koridorom 10 roba ide brzinama preko 100 kilometara na čas.

Investicije koje su u toku daju garanciju da roba sa istoka na zapad ide srpskim prugama koje su kraće za 280 kilometara u odnosu na alternativne pravce.

 

Izvor: rts

OSTAVITE ODGOVOR