Početna Aktuelno NIKOLA SELAKOVIĆ: REZOLUCIJA 1244 JE SLAMKA ZA KOJU SE SRBIJA HVATA

NIKOLA SELAKOVIĆ: REZOLUCIJA 1244 JE SLAMKA ZA KOJU SE SRBIJA HVATA

PODELI

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je slamka za koju se Srbija hvata u borbi za Kosovo i Metohiju, ali daleko od toga da je sve ono što piše u toj rezoluciji za nas sjajno i da nam odgovara, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

“Postoje stvari koje nisu izvršene, postoje one koje su izvršene. Koliko se ona poštuje možete da vidite, oni koji su učestvovali u njenom donošenju danas je vrlo aktivno s vremena na vreme i krše”, rekao je Selaković.

Naveo je da se Rezolucija 1244 neretko u našoj javnosti glorifikuje i da o njoj pričaju oni koji je pre toga nisu ni pročitali.

“Rezolucijom 1244 je suspendovan naš suverenitet nad našom južnom pokrajinom, a to je učinjeno nakon 78 dana i noći žestokog NATO bombardovanja naših gradova, sela, infrastrukture, privrede, ubijanja naših građana”, dodao je Selaković.

On je rekao da se danas, 20 godina nakon donošenja Rezolucije 1244 i završetka NATO bombardovanja, Srbija i svi njeni organi, počev od predsednika države Aleksandra Vučića, grčevito bore da zaštite pravo svakog Srbina i Srpkinje koji žive na KiM na dostojanstven, miran i normalan život jer je to, dodao je, ono što im je oduzeto.

“Sa druge strane, nismo kao neki pre nas licemerni pa da o tome pričamo na isti način kao da mi živimo na KiM, jer mi tamo ne živimo. Mi živimo u centralnoj Srbiji, Vojvodini…i svakome od nas je život neuporedivo lakši nego svakom našem čoveku koji je ostao na KiM”, rekao je Selaković.

Kako je dodao, Srbija je zato ušla u pregovarački proces – kako bi se zaustavilo stradanje i pogrom i našlo rešenje koje će zadržati srpski narod na KiM.

Selaković je istakao da je važno što će se danas u Savetu bezbednosti UN voditi rasprava o KiM.

“Svakako da je izuzetno važno da se u najvišem organu UN, pored Generalne skupštine, a to je Savet bezbednosti vodi rasprava o KiM. Veoma je značajan uspeh naše diplomatije da održi kontinuitet održavanja tih rasprava u savetu bezbednosti jer ako se nešto tu ne pominje, ako se o tome ne govori onda se smatra kao da ne postoji u vidu važnog problema za čitavo čovečanstvo i za bezbednost i mir u svetu”, rekao je Selaković.

10. jun 1999. godine dan u kome je “otvorena sezona lova” na Srbe na KiM

Dan kosmetskih žrtava obeležen je danas u Spomen sobi u prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, gde je istaknuto da je 10. jun jedan od najtragičnijih dana za srpski narod na KiM – dan početka velikih stradanja, patnje, terora, zločina…

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je rekao da je 10. jun 1999. godine dan u kome je “otvorena sezona lova” na Srbe na KiM i dodao da od tog dana niko više ni za jedno jedino ubijeno srpsko dete, staricu, starca, ženu ili čoveka nije snosio nikakvu odgovornost.

Selaković je podsetio da su Srbe na KiM kidnapovali, ubijali, silovali, mučili…

“Koliko god se trudio, kao čovek, da razumem porodice žrtava slagao bih ako bih rekao da ih u potpunosti razumem i da saosećam jer to, nažalost, može da oseti samo neko kome je najbliži stradao, mučen, silovan, otet ili ubijen na mučki i svirep način”, rekao je Selaković.

Naveo je da ovo nije prvi put da prisustvuje događajima u spomen sobi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM i da će tu dolaziti i ubuduće, te poručio da bi na takva mesta trebalo da dovodimo i svoju decu, “jer ako mi ne budemo pričali o našim žrtvama, budite sigurni da o njima neće pričati niko”.

“A onaj o kome ne priča niko kao da nije ni postojao, a ovde su 2.501 ime čoveka i žene sa KiM koji su svoje živote izgubili na pravdi Boga”, dodao je Selaković.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR