Početna Aktuelno Novi Sad priče iz varoši: Pre ovog grada, automobili su postojali u...

Novi Sad priče iz varoši: Pre ovog grada, automobili su postojali u samo tri evropske metropole…

PODELI

Večito avangardni Pariz, Beč, koji je uvek bio korak ispred i tada izrazito moćna Pešta, mogli su se u 19. veku pohvatili automobilima. Da nijedna priča o napretku i novotarijama, u to vreme i pomalo neshvatljivim, ne može proći bez Srba, međutim potvrđuje i naša današnja priča: jedan od kupaca koji su zadovoljno trljali ruke na svetskoj izložbi u Parizu održanoj 1892. godine bio je Dr Steva Adamović. Osim što pripada našoj prkosnoj „ić“ familiji, specifičnost je da je Adamović bio i Novosađanin, kome je četvrotočkaša „iskeširala“ tada imućna baka.

Interesantno da je u srpskoj Atini važio za „čudo od deteta“, jer je sa 21. godinom u Pešti postao doktor pravnih nauka i stekao mnoge druge veštine, ali i da je bio politički veoma aktivan, pa je zaključio da će mu njegov novi „de dion buoton“, što je bila marka automobila, pomoći i u kampanji. Istina, Novosađani su u početku bili oduševljeni ovom čudnom pojavom na gradskoj kaldrmi, pa su o čudu tehnike i Adamovićevim bravurama redovno izveštavali „Branik“ i „Zastava“, ali se priča ipak završila drugačije.

Umesto da automobil bude glava kampanje, kampanja mu je došla „glave“ – na lošem i neravnom putu kod Šida, prilikom obilaska potencijalnih glasača, „de dion buoton“ je stradao od kvara od kojeg se nikada nije oporavio, pa je završio u dvorištu vlasnika, odakle više nikada nije izašao

POBEDA info

OSTAVITE ODGOVOR