Početna Aktuelno Patrijarh Irinej: Vučić se junački bori, ne sumnjamo u njegove dobre namere.

Patrijarh Irinej: Vučić se junački bori, ne sumnjamo u njegove dobre namere.

PODELI

Predsednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime, rekao je patrijarh SPC Irinej posle sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, na kojoj je sa vladikama razgovarao predsednik Aleksandar Vučić.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora naše crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naša ljubav prema Kosovu i Metohiji je velika, istakao je patrijar, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: “Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće…”.

“Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko – ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu”, rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumevanje i ono što vidimo to je da se naš predsednik junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime.

“Ne sumnjamo u njegove dobre namere i trud koji vidimo”, naglasio je patrijarh.

Istakao je da se divi energiji Vučića i da naš predsednik vodi jako teške razgovore.

Vučić je istakao da je njegovo da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.

Vučić je preneo da je tokom sastanka koji je trajao dva i po sata, izneo veliku brigu za naš narod na Kosovu i Metohiji, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primebde.

“Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo”, objasnio je on.

Ukazao je da je posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima uspeo da ostvari racionalan i normalan odnos.

“Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dobro primetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti”, rekao je on i izrazio uverenje u plodotvornost sastanka.

Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao država.

Crkva je, podsetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gde je srpski narod bio ugrožen, posebno na Kosovu i Metohiji.

“Pred nama je težak period. Izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao- ‘šta god da uradiš bićeš uvek nekome kriv’. Ja sam to odlično razumeo”, preneo je Vučić.

Naveo je da je obavestio Sabor o svim razgovorima i pregovorima, kao što je crkva njega obavestila o svim svojim brigama i različitim stavovima.

“Hvala svetosti, koji je pokazao ogromnu odgovornost za razvoj i napredak srpskog društva. Hvala i Miloradu Dodiku koji je dobro razumeo, a nije morao, jer je mogao lako da skuplja samo političke poene na Saboru. Bio je veoma korektan i iskren, dobro je razumeo državnu poziciju Srbije”, ukazao je on.

Vučić je najavio da će nastaviti da radi u najboljem interesu naroda na Kosovu i Metohiji i države.

Izrazio je uverenje da ćemo moći u budućnosti da se radujemo novim ekonomskim uspesima, otvaranjima fabrika, da to bude više tema, a ne ova strateška pitanja.

Dodik je izjavio da je današnji razgovor od značaja, jer, ističe, bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba ne može da se reši nijedno važno državno i nacionalno pitanje.

“Podeljenost oko toga kako rešiti neko važno pitanje, poput Kosova i Metohije svakako smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rešenja koja očekujemo”, rekao je Dodik nakon što je, sa predsednikom Srbije prisustvovao Saboru SPC, na poziv patrijarha.

Dodik je ocenio da treba biti racionalan i realan, te dodao da je to ono što se danas prvi put čulo i govorilo i o raznim mogućnostima za eventualno rešenje, pitanju razgraničenja…

Dodik je istakao da je današnji sastanak važan, bez obzira što su neki govorili da li za tim ima potrebe ili ne, jer je korisno da se na tom nivou i kapacitetu vodi dijalog i razgovor kako bi se utvrdio zajednički stav.

“Bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba u celini ne može da se rešu nijedno važno državno i nacionalno pitanje”, podvukao je Dodik.

On je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje u zasedanju Sabora, koji je prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima državne i nacionalne politike, u čemu crkva ima značajnu ulogu.

Dodik je preneo da je razgovor bio otvoren i da nije bilo “nikakvih skrivenih ni tema ni odgovora, niti je šta ostalo skriveno”, već je bio ozbiljan razgovor, u kojem je, kaže, njemu bilo nešto lakše nego predsedniku Srbije.

“Video sam jednu iskrenost u diskusijama svih, a pristup koji je Vučić pokazao na otvorene teme bio je veoma jasan i nije ostavio dileme, kao što ni zaključci nisu ostavili nikakve dileme”, rekao je Dodik.

“Važno je da smo, kroz razgovor koji smo vodili, došli do saglasja da je važno da se održi dijalog i da taj dijalog ne treba da se vodi putem javnosti, koji samo još više unosi problema, nego putem otvorene diskusije ovog i sličnog formata”, rekao je Dodik.

Izvor: tanjug, rtv. foto: Dimitrije Goll

OSTAVITE ODGOVOR