Početna Aktuelno Predsednik Vučić: Albanci nervozni, nemaju podršku kao pre.

Predsednik Vučić: Albanci nervozni, nemaju podršku kao pre.

PODELI

Albanci su uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno, i da niko više na to niko ne reaguje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa šeficom evropske diplomatije.

“Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu”, rekao je predsednik Vučić.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

“Ne predstoji nama neposredna opasnost od toga, oni to rade zbog unutrasnjih stvari, ali od toga stvaraju i novu normalnost, da to nije nista strašno, a strašno je što sam ja rekao da nećemo priznati KIM”, istakao je Vučić, iako je to, kako je podsetio, naša politika, bila i ostala, i nije to prvi i jedini put rekao.

Kaže da ako bi on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju reagovalo bi 15 sluzbi EU i najmanje 15 ministara spoljnih poslova.

Prriča o “mini Šengenu” između Prištine i Tirane je nemoguća i sumanuta, kaže, ali, kada se jednom narodu, drugom po veličini na Zapadnom Balkanu, posle srpskog naroda, dopusti da govore o nacionalnom ujedinjavanju, onda to nije samo otvaranje Pandorine kutije, nego je mnogo opasnije.

Kad je reč o “mini Šengenu”, ističe predsednik Vučić, Albanci se stalno pozivaju na Evropu, što koriste kao pokriće, a takvo pravilo u Evropi ne postoji, niti je moguće, jer niko u Evropi to ne može da podrži.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da Albanci od Samita u Sofiji ne osećaju podršku evropskih sila kao ranije, pre svega zbog francuske rezervisanosti prema proširenju Unije, što kod Albanaca stvara nervozu, a nama i svima drugima pravi probleme.

“To za nas nije laka pozicija i situacija”, istakao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je u razgovoru Rame i Tačija o nacionalnom ujedinjenu bilo reči i o pripajanju tri op?tine na jugu Srbije tzv. Kosovu, Vučić je ironično uzvratio pitanjem “samo tri?”.

On je rekao da os toga nema ništa, ali da jhe reč o tome da Albanci ponavljanjem takvih priča “uspostavljaju novu normalnost”.

Niko nije reagovao na to, rekao je, niti je o tome bilo reči u razgovoru sa Mogerini.

“Nije Federika za to, ali nije niko rekao nista”, rekao je Vučić.

“Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu”, a Srbija ?e, kaže, to da ima na umu, ali je najvaznije da se ponaša odgovorno i staloženo, jer na taj način može računati na veće razumevanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Tirani da niko ne treba da računa na to da je ukidanje taksi Prištine – poklon Srbiji.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Mogerini upućenu Ramušu Haradinaju da nema tajnih planova između Albanije, Srbije i EU, ali i da je uslov za dijalog ukidanje takse i da je to na neki način usluga Srbiji, Vučić kaže:

“Nisam to tako razumeo, ali sam nedvosmisleno rekao i Mateu Salviniju i Federiki Mogerini – da ne pomisli bilo ko da bilo kada računa da je ukidanje taksi poklon Srbiji. Nije nikakav. Već smo izgubili 300 miliona evra, pa još da skačemo od sreće, hvala što ste nam oteli samo 300 miliona i sad smo mnogo srećni, pa da učinimo nešto zauzvrat…To je nemoguće, to bi bilo neodgovorno sa naše strane i to se neće dogoditi. I to ti ljudi moraju da znaju.”

Kako kaže, jedino politikom normalnosti možemo da sačuvamo naše interese.

“Kad imate nekog ko ima snažna leđa kao što imaju Albanci u zapadnom svetu, i to ne zato što su mnogo pametni ili što bolje lobiraju ili imaju više novca – a imaju, posebno njihova američka dijaspora – kad imate posla sa takvim ljudima jasno je da naš posao nije lak, ali da mi u krajnjoj liniji dobrom politikom i politikom normalnosti jedino možemo da sačuvamo svoje interese”,ističe Vučić.

A to da nam oni čine uslugu ukidanjem taksi – to su priče za malu decu i to neka pričaju između sebe koliko hoće, dodao je on.

“Jer, na kraju krajeva šta mogu drugo nego da vrše pritisak na Srbiju, a naše je da se odupremo tome i da vodimo svoju politku u skladu sa interesima našeg naroda”, zaključio je Vučić.

 

Izvor: tanjug, mondo

OSTAVITE ODGOVOR