Početna Aktuelno Policija izvela demonstrante iz RTS-a, okupljeni se razišli

Policija izvela demonstrante iz RTS-a, okupljeni se razišli

PODELI

Policija je izvela sve učesnike protesta, uključujući i lidere SZS Dragana Đilasa i Boška Obradovića, iz zgrade RTS, javlja izveštač Tanjuga s lica mesta. Neki od njih su pokušali ponovo da uđu ali im nije dozvoljeno. Učesnici protesta koji su ostali pred zgradom RTS u Aberdarevoj razišli su se večeras oko ponoći.

Njima se prethodno obratio lider Pokreta Dveri Boško Obradović koji ih je pozvao da se okupe sutra ispred Predsedništva Srbije u podne, kada je najavljena vanredna konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obradović je pozvao sve učesnike protesta da ispred zgrade Predsedništva Srbije budu u 11.55, ističući da ujedno ne odustaje od zahteva da se neko od organizatora protesta “1 od 5 miliona” sutra obrati u Dnevniku 2 RTS-a.

On je najavio i da će se, ukoliko taj zahtev ne bude ispunjen, ispred zgrade RTS sutra uveče okupiti još veći broj demonstranata.

Obradović je nešto ranije poručio da se neće razići dok se nekome od organizatora protesta ne omogući gostovanje u dnevniku RTS.

Obradović se u ime okupljenih obratio i policajcima, navodeći da sa njima učesnici protesta “1 od 5 miliona” nemaju nikakav sukob, već da imaju sukob sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

On je zatražio i ostavku direktora RTS Dragana Bujoševića.

Obradović je za N1, na pitanje da li sebe sada vidi kao glavnog lidera protesta, odgovorio odrično, navodeći da je to samo “1 od 5 miliona” koji žele da “oslobode RTS” i obrate se građanima Srbije putem Javnog servisa.

On je istakao da tokom boravka njega, lidera SZS Dragana Đilasa i nekoliko desetina učesnika protesta u zgradi RTS, “nije bilo nikakvih incidenata”.

Kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, demonstrantima su se ispred RTS-a pridružili lider Narodne stranke Vuk Jeremić i funkcionerka Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, kao i lider SDS Boris Tadić.

Policijski komandant je ranije u razgovoru sa Draganom Đilasom i Obradovićem tražio da napuste zgradu RTS, što su oni odbili.

Demonstranti su inače razbili prozore i ulazna vrata i odgurnuli policiju.

Obradović je pregovarao sa urednikom Zoranom Stanojevićem da ih puste u program, bilo da je u pitanju dnevnik ili neka druga emisija.

Učesnici protesta prethodno su jajima gađali zgradu Javnog servisa.

Ministarstvo kulture pozvalo demonstrante da se povuku iz zgrade

“Ulazak demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja. Pozivamo grupu koja je ušla u zgradu RTS-a da se povuče, a one koje ih podržavaju, na uzdržanost od takvih postupaka. Politički stavovi i zahtevi, kakvi god da su, ne smeju se izražavati na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu društva”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

“Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje postupke koji dovode do afirmisanja bilo kog oblika sile, koji mogu da, pored kršenja zakona, u naše društvo unesu dodatne napetosti i isključivosti. Upad u zgradu RTS, žalostan je pokušaj u tom pravcu”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: tanjug

OSTAVITE ODGOVOR