Početna Aktuelno Srbija i Srpska gradiće zajedno tri hidrocentrale

Srbija i Srpska gradiće zajedno tri hidrocentrale

PODELI

Srbija je jedan od najvećih investitora u Republiku Srpsku, a postoji još prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, rečeno je danas nakon desete zajedničke sednice dve vlade Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je robna razmena sa BiH u 2018. godini bila 1,87 milijardi evra, a da je 70 odsto robna razmena sa RS, ali da ima mnogo prostora za unapređenje saradnje i robne razmene.

“Srbija je jedan od najvećih investitora u RS preko Telekoma u telekomunikacje, u bankarski sektor preko Komercijalne banke”, rekla je premijerka Srbije.

Ona je dodala da je jedan od prioriteta putna infrastruktura, da se na današnjoj sednici dve vlade moglo čuti da će konačno stići i podrška sa federalnog nivoa BiH da se most Bratoljub koji povezuje Bratunac i Ljuboviju konačno pusti za saobraćaj.

Poseban fokus za obe vlade sa leve i desne strane Drine je energetika, te će vlade Srbije i RS zajednički raditi na izgradnji tri hidrocentrale na Drini “Foča”, “Paunci” i “Buk Bjela”, kapaciteta oko 200 megavata i u vrednosti od skoro 450 miliona evra.

Brnabić je podsetila da je Srbija zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, kada je Aleksandar Vučić postao premijer, u fokus stavila podršku građanima RS i dala donaciju od 21, 75 miliona evra za različite projekte u RS.

“To govori o posebnim vezama Srbije i Srpske. Mi smo otvorili konzularnu kancelariju Srbije u Trebinju, a u narednih nekoliko meseci planiramo otvaranje konzularne kancelarije i u Drvaru”, pojasnila je ona.

Premijer RS Radovan Višković kaže da građani RS znaju da cene ono što Srbija radi za Srpsku i da je ulaganje u Srbije u RS jedan od načina boljeg povezivanja Srba sa leve i desne strane Drine.

“Nastavak dalje saradnje će ići uzlaznom putanjom i to pre svega u energetskom sektoru. Gradićemo tri hidroelektrane zajedno, a učinićemo sve da ubrzamo proces formiranja zajedničkog preduzeća”, rekao je Višković.

Dva premijera još su naglasila da će fokus u narednom periodu biti na poljoprivredi, ali i unapređenju saradnje što se tiče namenske industrije.

Brnabić: Dodatno intenzivirati saradnju Srbije i Srpske

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas da je apsolutno zadovoljna saradnjom Srbije i Republike Srpske, da očekuje da u narednom periodu bude još intenzivnija, a u fokusu buduće saradnje biće poljoprivreda i namenska industrija.

Predsednica Vlade, posle zajedničke sednice Republike Srbije i Republike Srpske, rekla je da su i Srbiji i Srpskoj potrebni novi energetski kapaciteti, da se zbog toga radi na zajedničkim projektima izgradnje tri hidroelektrane, u gornjem toku Drine, i da će ti radovi uticati kako na rast BDP-a u Srbiji tako i u Srpskoj.

Govoreći o povezivanju BiH i Srbije, te Srbije sa Republikom Srpskom, Brnabić kaže da su infrastrukturni projekti poput izgradnje saobraćajnica cilj i u narednom periodu.

Premijerka je navela da, što se Srbije i RS tiče, sve je završeno za izgradnju mosta Bratunac-Ljubovija, da razume frustraciju građana da on još nije u funkciji, jer su stvari “bile zapele” na federalnom nivou.

Međutim, tender za završetak radova na ovom mostu biće okonča 7. marta što bi trebalo da omogući završetak svih radova koji su ostali.

Premijerka je navela da je za Srbiju značajan projekat izgradnja brze saobraćajnice između Srbije i RS, a koja treba da ide do Loznice.

Ona je istakla da je fokus saradnje u narednom periodu razvoj poljoprivrede i namenske industrije te rad na automatizaciji protivgradne zaštite.

Brnabić je podsetila na robnu razmenu između Srbije i Srpske koja iznosi oko 1,87 milijardi evra.

Govoreći o prištinskim taksama, Brnabić je rekla da je, u okviru Berlinskog procesa, šest ekonomija Zapadnog Balkana usaglasilo sporazum o romingu, te da je ideja bila da se taj sporazum potpiše 4. aprila u Beogradu.

Međutim, ona je postavila pitanje kako da se ovako važni sporazumi potpisuju kada prištinska strana stalno krši sve regionalne sporazume, te dodala da prištinske takse ugrožavaju i ostale regionalne sporazume.

Na pitanje novinara da li je zadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja, Brnabić je rekla: “Nisam nezadovoljna sa dinamikom otvaranja poglavlja, ali ni posebno zadovoljna”.

Premijerka je pojasnila da dinamika otvaranja poglavlja zavisi i od dešavanja unutar same EU, ali da Srbija sprovodi reforme i da će ih i sprovoditi bez obzira na situaciju u samoj Uniji.

Kaže da nije realno da postoji mnogo otvorenih poglavlja dok se u samoj EU dešavaju promene.

Izvor: tanjug, rtv

OSTAVITE ODGOVOR