Početna Aktuelno Vučić: Kako da odbijem majku koja hoće da se slikam s detetom

Vučić: Kako da odbijem majku koja hoće da se slikam s detetom

PODELI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je uveren da neće doći do dogovora sa Prištinom oko rešenja kosovskog pitanja, ali da će se za to boriti svim srcem. Vučić je, u intervjuu na TV Prva, verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju preko svojih agencijskih mreža pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora.

Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse”, kazao je on.

Ukazao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati našoj deci.

Sve ću da radim da ne bude tako. Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor”, podvukao je on. Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška.

Istakao je da politički neće da pusti da ovaj problem ostane nerešen, ali već zna da će biti po tom pitanju politički poražen.

Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspeo da vrati Kosovo na političku mapu sveta”, rekao je Vučić.

Upitan da li ima ideju o rešenju odgovorio je potvrdno i naglasio da će je predstaviti istog sekunda kada neko bude prihvatio, a to treba da urade pre svega Albanci. Njima je, kako je dodao, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

Ukazao je da se posle emisije na Prvoj sastaje sa šefom diplomatije Burundija, zemlje koja je povukla priznanje Kosova i da se radi o iskrenom prijatelju naše zemlje.

“Biće još takvih prijatelja koji će da dolaze”, kazao je on.

Vučić je podsetio da se vidi kako su njegovi prethodnici i politički protivnici ranije štitili ustavni poredak, tako dobro, kaže, da je 84 zemlje priznalo Kosovo, a u njegovo vreme svega devet, uz 13 koje su otpriznale” Kosovo.

Vučić se osvrnuo i na nedavnu posetu Minhenu i debatu sa Tačijem u kojoj je odneo poene jer je, kako je rekao, bio pripremljeniji od Tačija, a na to nisu reagovali ni politički protivnici ovde u Srbiji jer nisu imali ni kako, ni čime da reaguju.

Na pitanje voditeljima kako bi oni rešili problem Kosova, dodao je da svi znaju da ništa ne valja i da koje god rešenje da ponudite u Srbiji nećete dobiti većinu, ali da niko ne nudi nikakvo rešenje.

“Ja rizik preuzimam na sebe, najlakše je kritikovati onog koji radi. . . Staneš malo sa strane, baciš neki kamenčić, pljuneš na onog koji gura…”, rekao je Vučić.

Zamrznuti konflikt više ne postoji, ističe, jer ga Albanci više neće, oni hoće da potpuno konsoliduju državu koju su stvorili 2008, nervozni su i donose neretko i pogrešne odluke, a to vide i Evropa i SAD te i one žure da se to reši, jer vide nervozu Albanaca i vide da bi to moglo da dovede do sukoba, objasnio je Vučić.

Pitaću Popovića što nije sačuvao KiM 2008.?

On je dodao da će pitati ministra Nenada Popovića zašto nije zaštitio Kosovo 2008. godine, kada je bio potpredsednik tada vladajuće, Demokratske stranke Srbije.

“Moj odgovor na to što je Popović rekao je ‘svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego – što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo'”, rekao je Vučić.

Kaže da ga to još uvek lično nije pitao, ali da će to uraditi kada ga bude video.

Komentarišući različite stavove ministara Ivice Dačića i Popovića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da ne očekuje da oni imaju jedinstven stav po tom pitanju, ali da očekuje da budu realni i ozbiljni.

Dačić je nedavno rekao da je predlog Srbije za rešavanje tog pitanja razgraničenje, dok je Popović naveo da “nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila”.

Na pitanje da li iza Popovića stoji ruski lobiji i da li tu treba tražiti odgovor na ovo što se dešava, Vučić je zahvalio na tom pitanju i dodao da dok je on predsednik i dok njegova stranka ima većinu neće uticati na politiku Srbije.

“Hvala vam na pitanju zato što znam da dobro poznajete one na koje utiču mnoge zapadne ambasade, ima i onih na koje utiču sa istoka…”, rekao je Vučić na TV Prva.

On je istakao da je ponosan što radi u interesu srpskog naroda bez obzira na veroispovest i nacionalnost i da razgovara sa svima.

“Sve čujem i slušam, ali služim samo Srbiji. Nijedan ambasador i ambasada neće uticati na politiku dok sam ja predsednik i dok stranka koju vodim ima većinu”, rekao je Vučić.

Da li tako rade i ministri, pitala je novinarka, na šta je Vučić ponovio da na njega ne može da utiče niko spolja i da stranci govore da je težak čovek, čak i odvratan, a da veruje da su ministri časni, a to znači da ne rade ni za koga drugog.

Verujete ili znate?, pitali su voditelji. “Verujem”, rekao je Vučić.

O slikanju sa detetom u bolnici

On je kazao da je tokom posete Institutu za majku i dete, koja je izazvala kritike u javnosti, ispoštovao sve procedure i upitao kako je mogao da odbije majku, koja ga je zamolila da se slika sa njenim bolesnim detetom.

Kako je primetio, još više bi ga napali da je odbio to i da nije hteo da se slika sa dečakom.

“Ispoštovao sam sve što su mi rekli, obukao mantil, kaljače, stavio masku i mahao deci… To je toliko potresno i divno, ne samo videti tu decu, već i njihove majke, koje im pružaju ljubav. To je toliko potresno da morate da zaplačete i da ste od kamena…”, rekao je Vučić.

On je ispričao da je Zlatanova majka izašla iz sobe, tokom obilaska, i zamolila ga da se slika sa njenim sinom, jer mu je to želja.

“Ona nije imala masku, a ja sam imao na sebi sve što je potrebno. I kako da odbijem majku koja hoće da se slikam sa njenim detetom…?”, upitao je predsednik i rekao da bi ga napali da je odbio da se slika, da bi i za to opet našli razloge.

Vučić je zahvalio direktoru Instituta Radoju Simiću, što je o poseti i poštovanju procedura govorio na pošten način.

“A, svako ko je pošten u zemlji je sendvičar, čim se ne slaže sa političarima koji predstavljaju društveni talog, a koji bi želeli da u taj talog i mulj uvedu sve pristojne ljude”, rekao je Vučić.

Govoreći o Institutu, on je ponovio da je za tu ustanovu već izdvojeno 142 miliona dinara, a biće izdvojeno još 20 miliona evra za kompletnu rekonstrukciju, od krova do poda u prizemlju.

“Sve ćemo obnoviti, naša deca će imati neuporedivo bolje mesto da se leče”, rekao je Vučić.

Društveni talog glasniji od odgovornih ljudi

On je ocenio je da srpsko društvo, niti javnost nisu polarizovani, već je reč o tezi koju “gura” deo medija i političara, pripadnika bivšeg režima.

“Uopšte se ne polarizujemo kao društvo. Da se polarizujemo, bilo bi pola pola. Pričam o stanju u društvu i volji naroda”, rekao je on i dodao da je “društveni talog” uvek glasniji od poštenih, ozbiljnih i odgovornih ljudi.

Govoreći o nametnutoj polarizaciji, Vučić ocenjuje da postoji neka vrsta socijalnog okruženja u takozvanoj lažnoj eliti, inače “društvenom talogu”, odnosno političara koji su je kreirali.

Reč je, dodaje, o onima koji su opljačkali Srbiju, koji su je razorili.

“Izgubili su mnoge privilegije u prethodnom periodu. Ne mogu da se naviknu da više nema para da kradu i da pljačkaju. Ja se ne libim da to kažem otvoreno”, rekao je Vučić.

On je istakao da on za razliku od takvih političara nema pet kompanija, odnosno da nema nijednu, kao ni niko njegov.

“Oni su na četiri kompanije 500 miliona evra uzeli i još pričaju da su socijademokrate. Je l’ vi razumete 500 miliona evra? A zamislite da sam ja uzeo 50.000 evra”, rekao je Vučić.

Da klečim za Oluju ili Klečku neću nikada

On je poručio da nema nameru da kleči i izvinjava se za Oluju ili Klečku i da nije spreman da se izvinjava onima koji nisu zaslužili naše izvinjenje, samo da bi se nekome dodvoravao.

Vučić je na konstataciju da je Milojko Pantić iz Saveza za Srbiju tražio od njega da kleči i izvinjava se Kosovu, pojasnio da ovaj predstavnik opozicije traži da klekne i pred Hrvatima, Bošnjacima i Albancima.

“To neću učiniti, osim ukoliko to nije nasušna potreba našeg naroda. Ja da se izvinjavam onima koji nisu zaslužili naše izvinjenje, neću da radim da bi se dodvoravao Milojku Pantiću ili nekima sa zapada“, naglasio je on.

Vučić je kazao da vodi politiku u interesu Srbije i da se bori za Srbiju.

“Nije mi teško da molim nemačku kancelarku Angelu Merkel ili kineskog predsednika Si Đipinga za investicije. Moliću i klečaću za sve što je dobro za Srbiju, ali da klečim i izvinjavam se za Oluju ili Klečku ne pada mi na pamet”, poručio je on.

Vučić je kazao da predstavnici Saveza za Srbiju mogu da kleče i da se izvinjavaju, što su radili i ranije, pa nisu dobili ničije poštovanje.

“Ja nikada neću da unizim svoju zemlju i dozvolim da se ponižava naš narod”, naglasio je on.

Izvor: tanjug, rtv

OSTAVITE ODGOVOR